Cetatea Râșnov (Cumidava)

„O cetate foarte puternică, clădită pe vârful unei stânci, pe un munte înalt și despărțit de ceilalți, la care se poate ajunge numai pe o potecă lată de vreo trei pași și aceasta urmând drumul șerpuit în loc descoperit” – așa era descrisă cetatea Râșnovului, în urmă cu aproximativ patru secole, de către către călătorul italian Giovanni Andrea Gomo.

Timpul a trecut peste cetatea țărănească a Râșnovului, dar zidurile masive și impunătoare ale acesteia  încă se pot observa de îndată ce pășești în Țara Bârsei, o regiune istorică și etnografică din sud-estul Transilvaniei.

Astăzi, cetatea medievală este suprapusă peste o așezare neolitică dar și mai important, peste fundația Cumidavei, cea mai importantă fortifcație dacică din sud-estul Transilvaniei.

Cetatea a avut la început un statut privat, fiind ridicată de greavii sași din Râșnov. Aceștia au înălțat primele ziduri și, după toate probabilitățile, și capela din Cetatea de Jos. Înainte de mijlocul secolului al XIV-lea, cetatea a fost preluată de către administrația regală. După începerea invaziilor turcești, regele Ungariei și împăratul Sfântului Imperiu Roman de națiune germană, Sigismund de Luxemburg, a hotărât să cedeze cetatea comunității locale.

De la începutul secolului al XVI-lea, majoritatea sașilor din Râșnov s-au mutat în Cetatea de Sus, construind aici peste 80 de case, o capelă, o școală, o fântână impresionantă. Ruinele acestor edificii reprezintă o mărturie unică asupra unei aglomerări arhitectonice de tip urban.

Precum vă spuneam mai sus, în acest amplasament general a funcționat în secolele I ante – I după Hristos cea mai importantă fortifcație dacică din sud-estul Transilvaniei, și anume Cumidava (Comidava) dacilor tini cumidavensis. Elementele sale de fortificare au constat din linii mare de valuri de pământ, cu palisade din lemn și șanțuri care înconjurau vârful stâncos către actuala Cetate de Jos. Parte din aceste fortificații se pot încă distinge în pădurea din jurul acesteia. La interior, toată suprafață era ocupată de locuințe, parțial adâncite în stâncă. Materialele descoperite aici dovedesc prezența unei așezări prospere, cu relații comerciale extinse.

La cucerirea romană, dava a fost abandonată. Noul castru roman, purtând tot numele de Cumidava, a fost construit separat, în Valea Ghimbășelului.


Locație: Strada Cetății 17, Râșnov 505400, România

Noiembrie – Aprilie, luni – duminica – 09.00 – 18.00

Mai – Octombrie, luni – duminica – 09.00 – 17.00

Tarif vizitare: 12 lei/ pers; elevi, studenti 6 lei/pers.

– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 3h50min.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s