Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus

Simbolul cnezatului Sălașului între secolele XIVXVII


Cetatea Feudală a fost ridicată în Evul Mediu. Se spune că nobilul din ținutul Sălașului, după ce a construit în apropiere o altă cetate, și-a amenajat aici o reședință mai confortabilă, ridicând în jurul unei curți interioare camere mai spațioase și mai luminoase decât cele ale fortificațiilor.

Se pare că locul nu a fost ales la întâmplare, aici regăsindu-se deja un turn mai vechi care a fost integrat în noua construcție. Vechiul turn fusese construit ca să apere intrarea inamicilor în sat. Zidurile erau groase iar ferestrele înguste astfel încât arcașii puteau supraveghea împrejurimile fără a fi în pericol. De asemenea, poarta era joasă ceea ce poate însemna că în cetate nu se intra călare.

Potrivit numeroaselor descoperiri arheologice făcute în această zonă, Sălașu de Sus prezintă o istorie multimilenară. Există dovezi importante în special din epoca Neoliticului, precum piatră cioplită, sculptată, două comori conținând sute de monede din cupru și două ulcele de lut datând din vremea macedoniană, mai precis din perioada regelui Filip al II-lea, precum și sute de dinari romani din argint.

Prima comoară a fost descoperită în 1935, iar cea de-a doua în 1965. Din perioada dominației romane există vestigii precum monumente funerare (reprezentându-l pe Hercule), oale etc. Numele de comună – Sălașu de Sus se pare că înseamnă ”așezare mai puțin stabilă”, iar în literatura de specialitate se folosește expresia ”reședință de sezon”.


Locație: DJ667A Sălașu de Sus, 337420

– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din Deva, cu mașina personală, am făcut aproximativ 50min.

2 gânduri despre “Cetatea Feudală de la Sălașu de Sus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s