Tezaurul istoric al României

De-a lungul veacurilor, zeci de civilizații au dăinut pe aceste meleaguri lăsând în urma lor obiecte de cult, obiecte religioase și bijuterii care ilustrează istoria poporului român din cele mai vechi timpuri până în epoca contemporană. O parte din acestea au fost descoperite, altele încă zac acolo în străfundurile pământului. Dar toate, absolut toate, fac parte din tezaurul istoric al României.

Un tezaur care astăzi vorbește despre un tărâm al legendelor. Despre un pământ ancestral, asiduu încercat și lovit de toate urgiile istoriei. Din puzderia de legende locale despre comori, multe sunt parțial adevarate întrucât ele s-au propagat din gură în gură primind totodată și multe alterări ale detaliilor originare.

S-a întrebat vreodată cineva cum de se face că, la noi în țară, s-au descoperit și se tot descoperă, în continuu, tot felul de tezaure și valoroase artefacte? Răspunsul e simplu: acest pămânT a fost, dintotdeauna, la răscrucea zbuciumului istoriei. Perșii, Tracii, Dacii, Romanii, Grecii, popoarele migratoare precum hunii, gepizii, avarii, slavii și mai târziu Otomanii sau Rușii, cu toții și-au lăsat amprente de aur, argint și alte artefacte prețioase în urma războaielor de cucerire pe care le-au dus sau a teritoriilor pe care le-au stăpănit.

Astăzi, acest tezaur al României, atât cât de mult a fost el scos la suprafață, se poate vizita în instituții acreditate precum muzee, expoziții de artă, case memoriale etc.

Tezaurul de la Peretu, tezaurul de la Moigrad, coiful princiar getic din aur de la Coţofeneşti, coroana regilor Carol I şi Ferdinand I, coroanele reginelor Elisabeta şi Maria etc. toate acestea vor fi aici sub formă de colecție virtuală pentru voi, balaurii mei.

Iar aici veți citi despre aceste exponate. Aici veți privi fotografii cu aceste obiecte de o importanță majoră. Aici, împreună cu mine, veți face o plimbare virtuală prin  sala TEZAURULUI ISTORIC AL ROMÂNIEI!


One thought on “Tezaurul istoric al României

  1. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s