Tezaurul României

De-a lungul veacurilor, zeci de civilizații au dăinut pe aceste meleaguri lăsând în urma lor obiecte de cult, obiecte religioase și comori care ilustrează istoria poporului român din cele mai vechi timpuri până în epoca contemporană. O parte din acestea au fost descoperite, întâmplător, altele încă zac acolo în străfundurile pământului. Dar toate, absolut toate, fac parte din Tezaurul României.

Un tezaur care astăzi vorbește despre un tărâm al legendelor. Despre un pământ ancestral, asiduu încercat și lovit de toate urgiile istoriei. Din puzderia de legende locale despre comori, multe sunt parțial adevărate întrucât ele s-au propagat din gură în gură primind totodată și multe alterări ale detaliilor originare.

S-a întrebat vreodată cineva cum de se face că, la noi în țară, s-au descoperit și se tot descoperă, în continuu, tot felul de tezaure și artefacte de o mare valoare? Răspunsul e simplu: acest pământ a fost, dintotdeauna, la răscrucea zbuciumului istoriei. Perșii, Tracii, Dacii, Romanii, Grecii, popoarele migratoare precum hunii, gepizii, avarii, slavii și mai târziu Otomanii sau Rușii, cu toții și-au lăsat amprente de aur, argint și alte artefacte prețioase în urma războaielor de cucerire pe care le-au dus sau a teritoriilor pe care le-au stăpănit.

Astăzi, acest tezaur al României, atât cât de mult a fost el scos la suprafață, se poate vizita în instituții acreditate precum muzee, expoziții de artă, case memoriale etc.

Tezaurul de la Peretu, Brățările Dacice, coiful princiar getic din aur de la Coţofeneşti, coroana regilor Carol I şi Ferdinand I, coroanele reginelor Elisabeta şi Maria etc. toate acestea vor fi aici sub formă de colecție virtuală pentru voi, balaurii mei.

Iar aici veți citi despre aceste exponate. Aici veți privi fotografii cu aceste obiecte de o importanță majoră. Aici, împreună cu mine, veți face o plimbare virtuală prin  sala TEZAURULUI ISTORIC AL ROMÂNIEI!


5 thoughts on “Tezaurul României

  1. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Coiful de la Agighiol – Țara cu Balauri

  3. Pingback: Tezaurul de la Peretu – Țara cu Balauri

  4. Pingback: Coroana de oțel a României – Țara cu Balauri

  5. Pingback: Coifurile României – Țara cu Balauri

Leave a Reply