Castrul roman Arutela

Castrul roman Arutela, monument istoric, situat în localitatea Păușa, punctul ”Poiana Bivolari”, orașul Călimănești, a fost construit în anul 138 d.Hr. de către o unitate de arcași sirieni denumiți ”Suri sagittari”, în timpul împăratului Hadrian, din ordinul guvernatorului imperial al provinciei Dacia Inferior, Titus Flavius Constans.

Castrul supraveghea circulația pe Valea Oltului spre Transilvania și forma, alături de celelalte castre și fortificații din Masivul Cozia, o puternică linie de apărare în fața atacurilor populațiilor barbare, cunoscută sub numele de ‘‘Limes Alutanus”. A funcționat până la jumătatea sec. al III-lea d.Hr. când, o revărsare puternică a râului Olt a distrus o parte din fortificație, ceea ce a determinat abandonarea acestuia.

Castrul roman Arutela în forma sa actuală, a fost refăcut între anii 1981-1983, după proiectul arh. Aurel Teodorescu și pe baza documentației științifice a dr. Cristian Vlădescu, coordonatorul cercetărilor arheologice desfășurate de către Muzeul Militar din București.


Locație: Centura Călimănești, 245601

– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din Râmnicu Vâlcea, cu mașina personală, am făcut aproximativ 30min.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s