Conacul Victor Antonescu

Nu foarte departe de Municipiul Alexandria, pe partea stângă a drumului european E60 și în direcția ce duce către comuna Vitănești, regăsim o mică pădure ferită de ochii lumii și care cu greu îți poate atrage atenția. În sufletul acestei păduri, Victor Antonescu, fost ministrul justiției (2 octombrie 1934 – 1 februarie 1935) și ministru de finanțe (1 februarie 1935 – 28 august 1936), cumpăra de la Grigore Nica, tatălui Constantin Noica, conacul în care s-a născut marele filosof.

Familia lui Noica îşi are rădăcinile în Teleorman. În secolul trecut, numele Noica era cunoscut ca cel al unuia dintre cei mai mari moşieri ai judeţului, cu terenuri în Măgura, Nanov, Vităneşti.  La Vităneşti, comună învecinată cu Alexandria, Grigore Noica, tatăl filosofului Constantin Noica, a ridicat primele elemente ale ansamblului arhitectural care mai poate fi văzut şi astăzi. Moşierul Grigore Noica, inginer agronom cu studii  în Germania, la Göttingen, senator liberal în anii 1900 a ridicat la Vităneşti conacul şi foişorul. Aici şi-a stabilit reşedinţa pentru o perioadă, alături de soţia sa Clementa Casassovici, şi aici a văzut pentru prima dată lumina zilei, la data de 12 iulie 1909, fiul său Constantin Noica. Filosoful şi-a petrecut primii ani din viaţă în conacul de la Vităneşti, de unde se deschide  o amplă privelişte a văii râului Teleormanului, îmbietoare spre meditaţie. Pe prispa casei, mama lui Noica, o fire meditativă şi melancolică, se adâncea în lecturi filosofice. Se spune că de la ea ar fi moştenit copilul Dinu Noica aplecarea spre filosofie.

După achiziționarea conacului și terenului din împrejurimi, soția lui Victor Antonescu, Eliza, ridică o capelă de dimensiuni mai mici dar asemănătoare cu cea de la Balcic construită de Regina Maria. Capela se numește sugestiv ‘Stella Maris’.

Din păcate, cele două monumente sunt îngropate în bălării şi ferecate cu lacăte.

Capela în sine cât și conacul se află curtea companiei Interagro. În principiu, nu se pot vizita, dar intrarea către aceste două obiective este larg deschisă și fără a avea vreun marcaj ce ar interzice acest lucru.


Locație: Pe partea dreaptă a drumului E70 (fostul DN 6), care leagă orașul București de Alexandria, cu doar câțiva km înainte de a intra în Alexandria.

– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h20min.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s