Conacul Marghiloman

Conacul Marghiloman, ridicat între anii 1869-1877 de către Alexandru Marghiloman, a fost construit de meșteri italieni cu funcția inițială de castel.

Deși ruinat, conacul păstrează și acum eleganța de castel construit pe trei niveluri și pivniță. Are un parter compus din șapte camere, etaj cu zece încăperi, hol central și două terase laterale. Interesant este că acesta înglobează în zidărie porțiunile unui ansamblu rezidențial boieresc de la sfârșitul secolului XVII, singurul de acest gen care s-a păstrat în județul Ialomița.

Remarcabil din punct de vedere arhitectural și artistic, conacul a fost devastat în timpul ocupației germane din timpul primului război mondial. După moartea lui Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieții politice românești, liderul Partidului Conservator, conacul rămâne mostenire Suzanei Marghiloman și va fi lăsat în custodia familiei Capră după mulți ani. Începând cu 1950 a fost utilizat drept magazie de catre CAP Hagiești.

Astăzi, după nenumărate încercări de restaurare, conacul se prezintă într-o stare deloc plăcută din punct de vedere arhitectural. Acesta a beneficiat de fonduri importante din partea Ministerului Culturii și Cultelor, pentru restaurare, însă, nealocându-i-se o funcționalitate exactă, în timp s-a distrus și ce s-a restaurat.


Locație: sat Hagiești; comuna Sinești

– În apropierea acestui conac se află un obiectiv de pază care, teoretic cel puțin, nu permite accesul în incinta locației, fotografierea din exterior sau/și din interor. Dar dacă domnul de acolo este înțelegător, atunci poate aveți puțin noroc de a-l vizita.
– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 45min.

4 gânduri despre “Conacul Marghiloman

  1. Este de ne crezut cei ce avem si ceia ce nu pretuiesc ma uit in jurul lumi atatea tari care stiu sa respecte si sa aprecieze ceia ce au cat de putin da o tin in piciore iar noi nu sunte buni nici macar sa aratam restui populati ce bogati avem tara asta sa ajuns la o nesimtire si la o ne pasare rusine sa va fie

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s