‘Cetatea’ Argedava

Pe DJ 412A, între satul Novaci şi oraşul Mihăileşti, jud. Giurgiu, regăsim localitatea Popeşti. Nimic interesat pânã aici, însă la marginea acestei localități, aproape de cimitirul satului şi în capãtul strãzii Cetãții, ne întâmpinã falnic nişte gunoaie şi o … movilã. Pe această rovină de câmpie s-a format Argedava, fostã cetate dacicã, punct strategic în Câmpia Munteniei şi reşedinta regelui Burebista.

Conform cercetãrilor arheologice, aici s-au descoperit colibe, unelte, vetre de foc, cazarme militare etc. Vasile Pârvan, istoric la origini şi cel care a inițiat sãpãturile de-a lungul râului Argeş, cunoscut în trecut sub numele de râul Argessis, moare în anul 1927 lãsând în urma sa documente incomplete şi sãpãturi neterminate. Ultimele acțiuni arheologice pe aceastã terasã au fost efectuate în anul 1990.

Fosta cetate era aşezatã pe valea Argeşului, curs de apã ce a format de-a lungul anilor bãlți în lunca din apropiere. Trei laturi ale cetãții erau apãrate de aceste bãlți în timp ce o altã laturã avea un şanţ transversal şi o tentativã de val de pãmânt ce-şi aveau rostul de a bloca intrarea inamicului. Se presupune cã a fost fondatã în jurul secolului IX-X î.e.n., cu mult timp ca Roma sau Atena sa fie ridicate.

Din păcate, tot ce am spus mai sus cade în momentul în care ajungeți efectiv aici. O simplã movilã înconjuratã de vãi şi gunoaie, la prima vedere, nu reprezintã absolut nimic. Dar atunci când urci şi iei la picior acest ‘deal’, inevitabil sã nu observi şanturile paralele şi perpendiculare ce au forma tranşeelor militare, potecile ce se intersecteaza la fiecare pas, forma vetrelor de foc sau chiar înãlțimea propriu-zisã a celor patru laturi.

Astãzi, din pacate, buruienile şi gunoaiele şi-au fãcut loc pe lângã Argedava. 70-80% din ceramica dacicã de dinaintea erei noastre provine de la Popeşti, din acest sit arheologic.

Fotografiile sunt din ianuarie 2018 și februarie 2019.


Locație: Mihailesti, Strada Argedava, Popești

– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 40min.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s