Cetatea Enisala

Ruinele fortăreței medievale Enisala (Yeni-Sale, Enișala, Heracleea, Heraclis) se află la 1km nord-est de satul Enisala, comuna Sarichioi, pe un deal calcaros – Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Cetatea se remarcă în special prin mărimea și soliditatea zidurilor, frumusețea monumentului și poziția sa strategică.

Marcată de evenimentele trecutului, aflată în bătaia vânturilor, cetatea de la Enisala este azi un punct turistic deosebit în centrul Dobrogei.

În urma analizei hărților de navigației din secolele XIII-XV – harta lui Giovanni de Carignano, ale lui P. Vesconte (1310-1320), a lui M. Sanudo (1320), A. Dulcerto (1339), G. Soleri (sec. XIV), Mecia de Villadestes (1413) – cercetătorul R. Șt. Vergatti a identificat localitatea care apărea sub numele de Bambola cu cetatea medievală Enisala.

Cetatea a fost construită în scop militar, defensiv și de supraveghere a drumurilor de pe apă și de pe uscat, în a doua jumătate a secolului XIV-lea, de către o autoritate care viza zona de la gurile Dunării. Pe baza tehnicilor constructive, a materialului arheologic și a realităților istorice s-a emis ipoteza că singurii interesați de ridicarea unei cetăți situată în cadrul sistemului de fortificații din nordul Dobrogei, orientată spre mare pentru controlarea traficului naval, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani câștigate din comerț și care erau deținătorii monopolului navigației pe Marea Neagră.

Poate fi luată în considerare și o a doua ipoteză, care atribuie construirea cetății de la Enisala unui principe tătar. Nu trebuie uitat faptul că regiunea se afla, în secolul al XIV-lea, sub controlul Hoardei de Aur.

Materialele decoperite în urma cercetărilor arheologice și mai ales monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turceși atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.


Locație: Sarichioi 827191

Program vizitare: luni – duminică 10am – 6.00pm. În funcție de numărul de vizitatori, programul se poate prelungi.

Tarif intrare: 6 lei

– Din Constanța, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h30min.


 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s