Site icon Țara cu Balauri

Turnul de la Hotărani

Advertisements

Recunosc, de când plimb prin Țara cu Balauri nu am vizitat foarte multe construcții de acest gen, interesante pe alocuri, dar care în același timp trezesc câteva întrebări despre semnificația acestora.

Din punct de vedere al locației, turnul se regăsește la circa 10 km distanță de orașul Caracal, în satul Hotărani, în apropierea râului Teslui.

Construcția în sine este mărginită de casele localnicilor și vizibilă din aproape orice punct al satului. La origini, se pare că ar fi fost turnul de apărare și observație al unei curți boierești sau clopotniță a Mănăstirii Hotărani. Poate chiar ambele.

Are ~16 metri înălțime, ultimul nivel permițând supravegherea zonelor expuse de unde puteau da năvală inamicii.

A fost ridicat pe la începutul anilor 1700.

Tind să cred că o bună parte din materialul cu care a fost construit acest turn este cel orginial, iar aici mă refer la cărămida roșie. Cumva, această construcție a rezistat de-a lungul anilor, a făcut față vremii neprietenoase și celor care trebuiau să se îngrijească de el.

Atunci când l-am vizitat eu (decembrie 2021), se vede foarte clar faptul că primise un acoperiș nou. Îmi este greu să spun dacă această restaurare/renovare au fost făcut ca la carte, dar tot m-aș aventura și aș zice că este OK. Alții nu miscă un deget pentru istoria și cultura acestei țări, așa că. . .1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


Exit mobile version