- Cuvânt de început
Acesta este fără doar și poate unul dintre cele mai impunătoare conace pe care le-am vizitat. Și dacă ar fi să încerc o comparație cu majoritatea conacelor din “Țara cu Balauri”, păi construcția ce se regăsește astăzi pe raza comunei Balotești (IF) chiar se prezintă foarte bine din punct de vedere al structurii/rezitenței materialelor.
- Date istorice
Cele mai sigure surse de acest fel care m-au ajutat să fac puțină lumină asupra acestui conac, sunt următoarele: Sotheby’s International Reality & Fericiți cei Prigoniți.
Pe site-ul celor de la Sotheby’s, o companie/agenţie specializată în intermedierea proprietăţilor de lux și a celor cu statut de patrimoniu dar care au proprietari, domeniul conacului Bujoiu (proiect de dezvoltare) este scos la vânzare pe un preț ‘modic’ de 790.000 mii de euro. Agenția ne oferă și următoarele date: construit în perioada anilor 1910-1932; 16 camere; suprafață teren – 1.7ha.
Deși poartă numele industriașului Ioan Bujoiu, despre care am să vă povestesc puțin mai jos, trebuie spus că acest conac a fost construit la inițiativa lui Ion Luca Niculescu, un comerciant bucureștean provenind dintr-o familie importantă despre care n-am găsit multe informații pe Internet. Arhitectul conacului este Statie Ciortan, un reprezentant al stilului Neoromânesc în primele decenii ale secolului XX.
După o perioadă în care stat sub umbrela lui Ion Luca Niculescu, în 1926 proprietarul conacului avea să devină inginerul Ioan Bujoiu (1894-1956). Din acest motiv consider că titlul pe care-l poartă conacul trebuie să fie compus din numele celui care l-a construit (Niculescu) + ultimul său proprietar (Bujoiu). Vezi cazul conacului Vlădescu-Gogulescu.
- Inginerul Ion E. Bujoiu – un idealist în temnițele comuniste
Exact acesta este titlul oferit de proiectul ”Fericiți cei Prigoniți”, un site care prezintă viața industriașului Bujoiu pe îndelete.
Bujoiu a fost inginer stagiar la Câmpina, la Societatea „Steaua Română”, unde a funcționat până în 1922, când este numit director general al societății „Lupeni”, apoi la Societatea „Petroșani” (până în 1945).
Cariera politică avea să îl propulseze în fruntea guvernării, succedându-se între 1937 și 1939 în Ministerul Industriei și Comerțului și cel al Economiei. A purtat o serie de funcții importante în domeniul industrial ca vicepreședinte al UGIR (Uniunea Generală a Inginerilor din România), președinte al Asociației Industriilor Metalurgice și Miniere sau membru în Consiliul Superior de Mine.
Conacul, după achiziționarea de către familia Ana Ștefănescu și Ion Bujoiu, a intrat în jurul anului 1932 într-un proces de modernizare și transformare. Logia cea mare de la nivelul inferior a fost închisă, ajungând la aspectul de astăzi, iar turnul central își modifica și el din configurația inițială, pierzând foișorul închis. Ultimul aport arhitectural adus împrejurimilor a fost realizat în 1943, când cei doi soți ctitoreau biserica din Preoțești.
Instaurarea regimului comunist avea să destrame viața lui Bujoiu, fiind condamnat într-un proces alături de Auschnitt, Gheorghe Manu, Horia Macellariu sau Nicolae Pătrașcu la muncă silnică pe viață. Ion Bujoiu se stinge din viață în spitalul închisorii Văcărești, pe 20 mai 1956.
- Conacul astăzi
Am vizitat conacul atât la exterior, cât și la interior la finele lui 2021. Așa cum vă spuneam mai sus, construcția pare încă solidă, cu toate că la interior trebuie să sporești atenția pentru că scările de acces dintre etaje sau tavanul pot oricând să-ți facă o surpiză neplăcută. Având multe camere, sigur că a trebuit să intru prin fiecare. Unele dintre ele impresionează prin dimensiuni și modul cum au fost gândite, altele reprezintă un pericol direct dacă nu ridici privirea. Puțin mai jos regăsiți câteva cadre din interior:
Pe timp de primăvară/vară atunci când vegetația este mare cât casă, tind să cred că este desul de greu să te deplasezi pe lângă conac. Iarna, atunci când am fost eu, din acest punct de vedere nu am avut probleme.
De reținut că în prezent conacul se află pe lista monumentelor istorice de interes local având codul LMI: IF-II-m-B-15261.
- O filmare de la fața locului se poate vedea pe canalul meu de Youtube puțin mai jos:
- Locație: Balotești 077015, Ilfov.
- Articol publicat în martie 2022;
- Fotografii realizate în decembrie 2021;
- Sursă detalii istorice aici și aici.
- Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici. 2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur 3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100