Conacul Barbu Matac

 • Cuvânt de început

Dacă dorești să vizitezi acest conac, în orice perioada a anului până la urmă, inevitabil vei rămâne suprins plăcut de arhitectura și grandoarea edificiului ce se află astăzi pe raza comunei Valea Călugărească, jud. Prahova.

Și pentru că deja v-am stârnit puțin curiozitatea într-un sens pozitiv, haide să vă aduc cu picioarele pe pământ și să vă spun că interiorul nu arată deloc bine. Până mergem în camerele conacului de odinioară, doresc să vă ofer câteva informații din punct de vedere istoric despre acest loc.

 • Date istorice și evenimente importante

Am răsfoit puțin Internetul în stângă și-n dreapta să înțeleg când a fost construit acest conac, cine l-a construit, de ce etc. Ei bine, dacă informația de mai jos este una greșită, atunci să-mi fie cu iertare și vă rog să lăsați un comentariu în cazul în care știți ceva mai concret:

''Construit în anul 1901 pe o fostă moşie Cantacuzină de către familia inginerului de Căi Ferate Barbu Matac, conacul Matac a fost preluat de stat în anii 50 şi a făcut parte din staţiunea de cercetare pentru viticultură.''

Mergând mai departe, această sursă ne spune că președinții de stat Richard Nixon și Fidel Castro au vizitat conacul în vremurile sale de glorie, plus Nicolae Ceaușescu care a venit de mai multe ori pe aici. Referitor la Richard Nixon, dacă ne uităm la fotografia de mai jos ce pare a fi făcută în fața conacului și judecând după bordura pe care am văzut-o și în prezent acolo, tind să cred că știrea respectivă este pe bune.

Ce vă pot spune cu certitudine este că aici, chiar pe terasului conacului din Valea Călugăreacă, s-a filmat o scenă superbă din filmul ”Secretul lui Bachus. Gheorghe Dinică, interpretează rolul directorului IAS Vinicola, Gheorghe Cercel, și este servit la micul-dejun de către ”majordomul” Jean Constantin. Priviți mai jos:

”Secretul lui Bachus” este un film de comedie românesc din 1984, regizat de Geo Saizescu după scenariul lui Titus Popovici. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Emil Hossu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani și Jean Constantin. Subiectul filmului îl reprezintă depistarea și distrugerea unei rețele infracționale organizate în România comunistă în jurul gestionarului unui depozit de vinuri poreclit Bachus. Gruparea a ajuns să includă un număr mare de persoane din mai multe ramuri economice, membrii rețelei reușind să strângă în timp sume mari de bani. Acțiunea este prezentată într-un stil satiric.

Despre ”afacerea Bachus” vă puteți documenta de aici.

Dacă doriți să vedeți filmul, o puteți face aici:

Un alt film românesc care a fost regizat/filmat parțial la conacul Matac este ”Colierul de turcoaze”.

Producția este regizată de Gheorghe Vitanidis și este cel de-al cincilea film din seria Mărgelatu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Florin PiersicMarga BarbuSzabolcs CsehAlexandru RepanIon BesoiuGeorge Motoi și Ovidiu Iuliu Moldovan. Acțiunea filmului se petrece în Muntenia, în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848. Răpirea unui bancher vienez și a fiicei sale amenință să declanșeze un scandal diplomatic, ce s-ar putea solda cu intrarea armatelor austriece în țară. Mărgelatu dejoacă această încercare și lămurește povestea.

Dacă doriți să vedeți filmul, o puteți face aici:

 • Conacul astăzi

În prezent, conacul îți oferă un mix de stări interioare.

Aflat într-una dintre cele mai pitoreşti zone viticole din România, la Valea Călugărească, celebrul conac Matac nu mai primeşte oaspeţi de ani buni. Pe vremuri, aici se organizau selecte degustări de vinuri şi se făcea cercetare în domeniul viticol.

Acoperișul a suferit ceva îmbunătățiri, se poate vedea acest aspect și din fotografiile din acest articol, așa că cel puțin pentru o perioadă de timp apa nu se va mai infiltra pe oriunde și oricum. Chiar dacă este înconjurat de multă vegetație, cu precădere primăvara/vara când apare iedera, construcția în sine pare să fie solidă.

În apropierea conacului se află o anexă, nu știu exact ce reprezintă, care pare-mi-se că a fost construită în același timp cu edificiul nostru. Construcția despre care vă spun este cea din stânga imaginii de mai sus.

De la nivelul solului, așa cum vă așteptați, conacul Barbu Matac este la fel de impresionant:

 • O filmare a conacului din exterior se poate vedea pe canalul meu de Youtube puțin mai jos:

Acum, după ce v-am arătat imagini din exterior, haideți să vă duc și la interior unde situația este total diferită.

În primul rând, precum vă povesteam mai sus, trebuie să știți că și acest conac a intrat sub Legea Naționalizării impusă de regimul comunist. Astfel că, de atunci și până în prezent, pe lângă cele două filme regizate aici, în acest conac s-au perindat tot felul de oameni care într-un fel sau altul au lăsat în urma lor diferite obiecte. Spre exemplu, atunci când am fost eu (ianuarie 2022), am găsit o mașină de spălat model vechi, o saltea aproape nouă, fișe de lucru de prin anii ’80, revista ‘Pagina Aurii”, toalete ce păreau renovate de curând etc.

Dacă vreți să mergeți la interior, trebuie să aveți mare grijă pe unde călcați și mai ales, o spun cu toată răspunderea, să priviți tavanul din când în când astfel încât să nu vă treziți cu ceva căzând. Oricum, față de alte conace vizitate de mine (Hagiescu-Miriște spre exemplu), acesta se prezintă într-o stare foarte de bună.

 • Cuvânt de încheiere

Din ce am înțeles, ”Conacul Matac face parte din domeniul public al statului, în inventarul Ministerului Finanţelor Publice şi se află în administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească.”

Mai departe de atât, adică să vă spun când și în cel fel se dorește renovarea acestui conac, nu pot din păcate. Ziarul Adevărul oferă totuși ceva informații aici.


 • Adresa: Comuna Valea Călugăreasca, jud. Prahova;
 • Articole realizat în luna februarie, anul 2022;
 • Sursă informații: 1, 2, 3 & 4.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100
4. Transfer Revolut - Nr. Tel.| Vă rog să mă contactați aici sau aici pentru a vă oferi numărul de telefon în privat.


One thought on “Conacul Barbu Matac

 1. Razvan Constantinescu

  Excelent articol; felicitari si multumiri!
  Mare pacat de halul in care l-au lasat.

  Partea buna este ca probabil il va insfaca cineva cu conexiuni si il va face bec!

Leave a Reply