Conacul Hagiescu-Miriște

 • Cuvânt de început

Cândva, la Deveselu, a fost un conac . . .

Exact cu fraza de mai sus voi continua povestea din acest articol.

Pe ruta DN54 ce leagă Caracal de Corabia, în apropiere de comuna Deveselu, undeva pe câmp și uitat de toți și toate, regăsim ruinele unui conac ce poartă numele magistratului caracalean Ion Hagiescu-Mirişte.

 • Cine a fost Ion Hagiescu-Miriște?
„Adevărat tip de magistrat literat, fericit de a vorbi de Paris, în care se bucura că ar putea reveni după cinci ani de când n-a mai fost aşa curios în materie de teatru şi de roman, de altfel cu totul devotat carierei sale şi plin de importanţa misiunii sale. Şi-a iubit oraşul şi concetăţenii şi le-a lăsat casa şi bogata lui colecţie artistică pentru un muzeu. Era un om stilat şi stiliza totul”

Așa era Ion Hagiescu-Miriște caracterizat de către geograful francez Emmanuel de Martonne în revista „La Revue de Paris” din octombrie 1919. Cei doi se cunoscuseră în timpul călătorie lui Martonne în Basarabia.

Într-adevăr, Hagiescu-Miriște a fost un mare iubitor de artă, de călătorii. A avut parte și de o avere consistentă, a ridicat case de o frumusețe aparte aspect menționat chiar în testamentul său după cum regăsim în „Monografia municipiului Caracal”:

„În 1904 şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris”.

Deci, pe scurt, Ion Hagiescu-Miriște a reprezentat nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Mai multe informații despre acesta, aici.

 • Conacul de la Deveselu

Precum vă povesteam mai sus, la Deveselu există un conac strâns legat de numele Hagiescu-Miriște. De fapt, e mult spus conac pentru că astăzi, după ani la rând de nepăsare, ruinele sunt cele care ne mai salută atunci când vizităm acest loc. Priviți fotografiile de mai jos, rogu-vă:

În primul rând, trebuie să vă aveți grijă să nu confundați acest conac cu respectiva casă din Caracal, edificiu ce aparține tot lui Hagiescu-Miriște și care se dorește a deveni ‘‘Muzeul de Etnografie Hagiescu-Miriște”. Când se va întâmpla concret acest lucru, nu știm. În 2018 se anunța cu surle și trâmbițe așa ceva.

Despre conacul nostru, din informațiile ce le-am regăsit ici-colo, înțeleg că ar fi avut mai multe funcțiuni înainte, dar chiar și după marea naționalizarea impusă la propriu de regimul comunist: C.A.P., cramă, restaurant, loc cazare pentru drumeți. Și n-ar trebuie să ne mire aceste lucruri pentru că locația acestui conac este una foarte bună ținând cont de faptul că drumul Corabia-Caracal era un tronson comercial bine circulat de mai toate clasele sociale.

Revista de istorie și cultură ”Memoria Oltului și Romanaților”, de unde provin majoritatea informațiilor din acest articol, la pagina 81 ne spune că acest conac mai era cunoscut sub numele de Hanul Haiducilor.

 • Situația actuală

Conacul arată groaznic în prezent (decembrie, 2021). Și vă spun sincer că dacă nu sunteți pasionați de istorie, de Patrimoniul Istoric al României, nu prea aveți ce căuta aici, mai ales într-o zi mohorâtă de iarnă așa cum am fost eu.

Din acesta construcție nu au mai rămas decât pereții, atât și nimic mai mult. S-a furat tot, s-a distrus tot.

Uitându-mă prin tot felul de fotografii realizate de alți colegi de breaslă, vezi Monumente Pierdute / Monumentalist, observ cu ușurință decăderea acestui monument istoric. În anii ’80 era plin de viață, de culoare. Prin anii 2010-2013, deși îl regăsim abandonat, conacul s-a încăpățânat și a rămas în picioare. Începând cu perioada anilor 2017-2019 mai că ajuns o ruină în adevăratul sens al cuvântului. Practic, așa cum îl vedeți in fotografiile mele, este de mai bine de 4-5 ani. Iată și o comparație elocventă:

 • Cuvânt de încheiere

Aș vrea să vă mai spun câte ceva despre acest monument, orice, dar cu greu reușesc să mai leg câteva informații și povești.

Trebuie să fim realiști, poate chiar pesimiști, și să acceptăm că nu orice monument istoric din țara asta poate fi restaurat/renovat. Cel puțin asta-i pastila pe care o primim de la autorități de ani de zile. Pe deoparte înțeleg acest lucru, dar parcă raportul dintre monumentele istorice restaurate/renovate și cele care au dispărut sau sunt lăsate în bătaia vântului este prea mare, iar asta în defavoarea primei categorii.

În continuare vă las cu alte fotografii de la fața locului:

 • O filmare de la fața locului se poate vedea pe canalul meu de Youtube puțin mai jos:

 • Locație: Deveselu, DN54;
 • Articol realizat în luna ianuarie, anul 2022;
 • Sursă detalii istorice: 1, 2, 3 & 4.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut | vă rog să mă contactați aici sau aici pentru a vă oferi numărul de telefon în privat.

2 thoughts on “Conacul Hagiescu-Miriște

 1. Pingback: Cam așa dispare un conac. Conacul Hagiescu-Miriște | Caracaleanul ⓜ mapamond media

 2. Pingback: Conacul Barbu Matac – Țara cu Balauri

Leave a Reply