Conacul Vlădescu – Gogulescu

 • Cuvânt de început

Motivul pentru care regăsiți două nume la acest conac este unul relativ simplu: Boierul C.A. Vlădescu a construit conacul, Doru Gogulescu l-a moștenit. Familiile celor doi sunt înrudite. Cunosc aceste informații de la un descendent al celor două familii.

Situația este oarecum asemănătoare cu cea a conacului de la Vitănești, Alexandria. Conacul a fost ridicat de Grigore Noica, tatăl lui Constantin Noica, și cumpărat mai târziu de Victor Antonescu, fost ministru al justiției și ministru de finanțe. Tocmai din acest motiv consider că este indicat să păstrăm ambele titulaturi ale conacului aici prezentat.

 • Date istorice

Hârtiești este o comună în județul Argeș, Muntenia formată din satele Dealu, Hârtiești (reședința), Lespezi și Lucieni.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Argeșelul a județului Muscel și era formată din satele Hârtiești și Lucieni, având în total 966 de locuitori. În comună existau două biserici și o școală, iar principalii proprietari de pământuri erau P. Baștea, I. Constantinescu, T.N. Vlădescu, A.N. Vlădescu și C.A. Vlădescu.

Conacul a fost construit, cel mai probabil, în jurul anilor 1898 – 1900 (secolul XIX) de către boierul C. A. Vlădescu care a decedat în jurul anului 1926, lăsându-l moștenire descendenților lui care l-au stăpânit până în martie 1949, când a intervenit naționalizarea averilor făcută de regimul comunist.

Conacul este unul dintre cele două ansambluri neoromânești din sat și este considerat drept monument istoric grupă B (ansamblul conac și poartă). Vezi fotografii din 2014 aici.

În jurul lui, actualmente, este înconjurat de o livadă de meri de 6000mp, o poartă monumentală din zid prezentând interes turistic și cultural.

Partea înaltă a conacului are deschideri către toată panorama zonei (o întrepătrundere de livadă, pășune, pădure; primăvara, vara și toamna, această îmbinare de relief creând o imagine mirifică; iarna este foarte blândă).

 • Starea actuală

Conacul, cel puțin atunci când l-am vizitat eu (august, 2021), se prezenta într-o stare deplorabilă.

Nu recomand vizitarea acestuia la interior! Mai mult de atât, chiar e nevoie să aveți mare grijă atunci când vă plimbați prin apropierea lui pentru că este foarte șubred și oricând e posibil să aveți parte de o surpriză neplăcută. În schimb, fotografii din curtea exterioară a conacului se poate face destul de ușor. Și dacă mergeți vara, o să gustați și niște mere foarte bune din livada aflată în apropiere.

 • Cuvânt de încheiere

Dacă am înțeles eu bine, acest conac este o proprietate privată. Și cum spunea cineva de la Monumente Uitate, ”în prezent, statul poate să supraimpoziteze și să amendeze, însă nu să și sprijine o eventuală intervenție de urgență.”

De mai multe cuvinte chiar nu e nevoie. Nu acum!

 • O filmare de la fața locului se poate vedea pe canalul meu de Youtube puțin mai jos:

 • Locație: DN73D 16, Lucieni 117401;
 • Articol realizat în luna august, anul 2021;
 • Sursă detalii istorice: 123 și 4.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100
4. Transfer Revolut - Nr. Tel.| Vă rog să mă contactați aici sau aici pentru a vă oferi numărul de telefon în privat.


2 thoughts on “Conacul Vlădescu – Gogulescu

 1. Dr Razvan Constantinescu

  Ba da, ceva-ceva ar fi de comentat despre triunghiul Stat-Monument-Proprietar.
  Gasesc nedreapta si la limita absurdului acuzele descarcate cu basculanta la adresa Statului cum ca nu face asta si nu drege p’astalalta!
  Pai cam de ce ar cheltui Statul banii publici ca sa restaureze/refaca Monumentul in proprietatea privata. Ca sa aiba Proprietarul ce sa speculeze ulterior? Nu multumesc.
  Spre exemplificare: an vizitat conacul respectiv si am decis sa il achizitionam spre restaurare. Am identificat surse de finantare, arhitect, firma de restaurare specializata in monumente istorice si ne-am intalnit cu dna Proprietar. Auzind cate putem face, a dublat pretul sarind la o suma de-a dreptul ridicola. A justificat ca sunt cinci mostenitori si toti vor cate o masina cel putin. I-am explicat ca cu asemenea suma, se poate achzitiona un Chateau in Franta. Raspunsul: duceti-va in Franta! Evident, am abandonat!
  Deci revin la intrebarea mea: de ce ar aloca biata Romanie bani publici ca sa-i refaca dnei Vladescu proprietatea?!?
  Nu spun ca Statul este usa de biserica dar lacomia si iluziile de grandoare ale actualilor proprietari contribuie la devastarea patrimoniului national. Rusinos si pacatos!

  Altfel, succes cu blogul, foarte meritos!

  Razvan Constantinescu

 2. Pingback: Conacul Niculescu-Bujoiu – Țara cu Balauri

Leave a Reply