Castelul (Conacul) Roșianu

  • Cuvânt de început

Deși pe acest blog mă concentrez mai mult pe aria cetăților, fortificațiilor, curților medievale, castrelor romane și davelor, sunt câteva conace despre care am scris și pe care vă invit să le vizitați cândva, astfel: Conacul Costache Cantacuzino (PH), Conacul Voinea (TR), Conacul Raineck (TR), Conacul Marghiloman (IL), Conacul Victor Antonescu (TR), Conacul Callimachi-Văcărescu (PH) sau Conacul Morutzi (PH).

Un alt conac la care îmi dorea tare mult să ajung este cel din imaginile de mai jos. Și am reușit!

  • Date istorice

Deasupra satului Poiana din județul Gorj se înalță un conac cunoscut de localnici sub numele de Castelul Roșianu. El a fost construit la începutul secolului 20 de un arhitect italian la cererea boierului Dumitru Roșianu, un avocat la Curtea Regală și, așa cum reiese din poveștile auzite de bătrânii satului, un om avar, care se purta dur cu argaţii săi.

După moartea boierului, comuniștii au transformat conacul din vârf de deal în dispensar comunal și maternitate, o situație frecvent întâlnită odată cu naționalizarea din 1948.

Starea și imaginea actuală a acestui monument de patrimoniu sunt departe de cele amintite în poveștile despre acest loc. La exterior, conacul este dezbrăcat de tencuială, câteva decorații ale stilului italienesc răzbat pe alocuri în relief, balconul cu priveliștea lui panoramică asupra satului se mai poate mândri și astăzi cu cele patru coloane ornamentate, însă ușile, tocurile și ramele ferestrelor au dispărut, iar interiorul a fost prădat de localnicii care au furat toate bunurile și sobele.

Singurul acces către etajele superioare se face pe o scară circulară îngustă. Odată ajuns la mansardă am privit în jos către golul interior al castelului umblat de caprele și oile refugiate în el.

În 2017, neavând bani pentru restaurarea lui, Primăria comunei Turburea, în a cărei proprietate se afla, a încredințat monumentul și domeniul de 10 hectare Mitropoliei Olteniei pe un preț derizoriu. Conform unui proiect pe hârtie, Biserica Ortodoxă va reabilita castelul boieresc și îl va include în circuitul turismului monahal, construind în jurul său un complex pentru tineri format din biserică, bibliotecă, pavilion educațional și sală de sport.

Castelul Roşianu din satul Poiana este astăzi un castel cu istorie, încărcat de amintiri plăcute, care dăinuie în zidurile cetăţii.

Bătrânii satului se mândresc cu un astfel de castel, tocmai la ei în comună. Copiii se visează deja prinţi sau prinţese, având în jur o clădire atât de impozantă. De ceva timp, însă castelul, a rămas în tăcere, părăsit şi aproape distrus de intemperiile naturii.

  • Locația

Este una superbă!

Înconjurat de terase de vii, mari şi întinse, conacul se poate observa cu ușurință de pe DJ661. ”O clădire de unde puteai zări, practic tot satul Poiana”, spune o localnică, imaginea de mai jos confirmând parcă acest lucru.

Se poate ajunge cu mașina până aproape de conac, pe un drum de țară bineînțeles, dar nu vă recomand acest lucru. Cel mai bine parcați aici iar apoi mergeți pe jos aproximativ 15min. Veți trece pe lângă niște case de țară, curți olteneși iar în vârf de deal o să vă întâlniți cu această bijuterie arhitecturală.

Dacă sunteți pasionați de fotografie, aici puteți realiza niște cadre absolut superbe.

  • Cuvânt de încheiere

Există o etapă istorică în ADN-ul acestei țări prea puțin înțeleasă. O etapă care a lăsat în urma ei construcții de o frumusețe aparte, dar și un stil arhitectural ce atrage atenția oricărei persoane ce se perindă pe lângă aceste edificii. Perioada vechilor familii boierești, a moșierilor, pentru că despre aceasta este vorba, merită cercetată și adusă la suprafață. Conacele, casele boierești și orice edificiu din perioada respectivă vin cu un farmec aparte.

Trebuie să ne luptăm și să înțelegem că protejarea moştenirii rurale este extrem de importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului rural, ca modalitate de promovare a satelor româneşti, cu un efect pozitiv asupra atragerii turiştilor şi cu beneficii economice pentru populaţia locală și nu numai.

Castelul Roşianu are multe de spus, dar se pare, nimeni nu stă să-l asculte. În tăcerea nopţii, doar păsările, care şi-au mai făcut cuib în acoperiş, mai dau glas cetăţii.

În prezent, conacul se regăsește în stare avansată de degradare şi fără sobe, tocuri de la uşi şi geamuri. Conacul şi întregul său domeniu de 10 ha se află în proprietatea Primăriei comunei Turburea şi este proprietate publică.

O plimbare prin interiorul conacului se poate vizualiza mai jos:


  • Locație: sat Poiana, comuna Turburea, județul Gorj.
  • Articol realizat în iunie, 2021.
  • Sursă text aici, aici și aici.

One thought on “Castelul (Conacul) Roșianu

  1. Cristina Tomescu

    L-am zărit în drumurile rare făcute spre cetatea Băniei pe acel drum și m-a impresionant.. Ma bucur că am aflat povestea și sper că vă avea un viitor acest conac. Vă mulțumesc!

Leave a Reply