Castrul roman Arrubium

 • Cuvânt de început

Înainte de a vă prezenta istoria acestui castru roman, trebuie să vă spun că informațiile ce planează deasupra situl arheologic de astăzi au foarte multe semne de întrebare.

De cum am ajuns acolo și am început să filmez stânca (promontoriul) pe care se află astăzi Arrubium, am avut norocul de a schimba două vorbe cu un localnic care mi-a explicat niște lucruri destul de interesante la prima vedere. Adevărat sau nu, rămâne să-mi spuneți voi. Filmarea am realizat-o într-o zi de duminică (16 mai 2021).

Ascultați și vă mirați:

 • Date istorice

Pentru că informațiile despre acest castru sunt puține și neclare atunci când răsfoiești Internetul, am să mă folosesc de datele pe care le-am găsit aici. Mi se pare că Dl. Cristian Cealera a făcut un rezumat foarte fain despre acest oraș antic.

”Povestea acestei aşezări antice a început în urmă cu mai bine de 2300 de ani, când se ştie că aici exista o puternică davă a băştinaşilor geţi.

Ce este mai ciudat este faptul că numele său e de provenienţă celtă, Arrubium fiind una dintre cele două dovezi clare (alături de Noviodunum) ale prezenţei celţilor britolagi în Dobrogea noastră. Celţii ne-au lăsat numele şi au mers mai departe, pe drumul migraţiei lor continentale. Arrubium şi-a continuat povestea şi până în secolul I d.H a continuat să fie una dintzre aşezările getice importante ale Scytiei Minor.

A făcut parte din uniunea tribală a regelui Rhemaxos iar unii specialişti afirmă că această cetate ar fi fost şi sub stăpânirea regelui Zyraxes, eroul care îi bătuse pe romanii generalului Hybrida, în lupta de la Histria (cca 61 î.H). Geţii nu au putut rezista însă prea mult în faţa Romei iar Arrubium, alături de toate oraşele Dobrogei, a căzut sub stăpânirea Marelui Imperiu. Ştim astăzi cu certitudine că în anul 99 d.H, în timpul lui Traian, aşezarea de la Măcin era sediul unui detaşament de cavalerie (alla dardanorum), format din soldaţi dardani (traco-iliri).

Această unitate a rămas cantonată la Arrubium cel puţiin până în anul 241 d.H, când este datat un alt izvor epigrafic care atestă aici prezenţa cavaleriei. În afara călăreţilor iliri, paza cetăţii a fost asigurată până în anul 167 şi de militari din legendara Legio V Macedonica, care îşi avea cartierul general la Troesmis (Igliţa – Turcoaia).

Arrubium era un oraş important al provinciei, dezvoltat economic şi cu o poziţie strategică. Interesant este că aici cetăţenii romani îl venerau pe Jupiter sub forma locală Arrubianus, fiind un lucru obişnuit ca unui zeu să i se ofere şi atribute specifice locului de venerare. Arrubium a fost pomenit în multe izvoare ale antichităţii, timp de mai bine de două secole fiind unul din oraşele mari ale Moesiei Inferior.”

 • Cum ajungi aici?

Foarte ușor! Nu glumesc.

Am umblat prin multe situri arheologice din țara asta, am vizitat multe dave & castre romane, dar o semnalizare mai bună decât în această locație n-am văzut în viața mea. N-ai nevoie de Waze/Maps.

De cum te apropii de centrul orașului Măcin (Tulcea), vei avea surpiza plăcută să întâlnești panouri informative la fiecare colț de stradă și în fiecare intersecție. O să crezi că te duci să vezi un monument istoric de te lasă gură-cască. Dar când ajungi la fața locului, e nasol! E nasol pentru că această stâncă a fost cercetată arheologic ici-colo cu ceva ani în urmă, dar acum se pare-mi-se că aceste activități au fost stopate. ”Ruinele cetăţii romano-bizantine au fost distruse în mare parte de cariera de piatră locală, care a funcţionat în special în perioada dintre cele două războaie mondiale. Suprapunerea cetăţii antice de către un fort turcesc şi mai târziu de un parc al oraşului Măcin, nu a permis pînă în prezent cercetări arheologice sistematice. Zonă este protejată în prezent.

 • Cuvânt de încheiere

Înțeleg că unii au fost totuși norocoși și au găsit ceva ruine, ceva ziduri antice. Aruncați o privire aici și aici. Eu, nimic. Oricât de mult m-am perindat pe acolo, am luat toată stânca la pas, m-am certat cu niște câini și tot n-am văzut urmă de obiecte antice. Asta e!

Dacă vă gândiți să vizitați această zonă pentru istoria ei, nu vă pot spune decât atât: Stați în banca voastră!

Dacă doriți să vă faceți o idee mai clară despre situația în care se află acest castru, priviți filmulețul de mai jos:

Cam atât de la Arrubium. . .


 • Locație: Strada Nuferilor, Măcin, jud. Tulcea.
 • Articol realizat în luna mai, 2021.

4 thoughts on “Castrul roman Arrubium

 1. Asa se intampla cand esti superficial: ai impresia ca nu s-a cercetat, nu s-a scris nimic, ca descoperi tu roata :)) – desi internetul e ca o carte deschisa, situl e integrat in Repertoriul Arheologic National, ai acolo centralizate informatii despre toate cercetarile facute in acest sit pana acum…… http://ran.cimec.ro/sel.asp?descript=macin-oras-macin-tulcea-cetatea-romana-arrubium-de-la-macin-la-cetate-cod-sit-ran-159749.01
  De altfel, din accentele aiurea puse numelor proprii de cetati si chiar localitati, in filmuletul din final, se vede treaba ca ori ati trait in alta tara, ori ati stat ascuns undeva intr-o pestera.

  Acuma, iertati rautatea si felicitari pt popularizare si eforturi. Dati-i inainte ca sunteti pe drumul bun !

  1. Salut!

   Ți-am dat ”approve” la comentariu pentru că m-ai făcut atent cum că totuși s-au făcut niște cercetări arheologice. Din păcate am omis acel link pe care tu mi l-ai trimis, dar apreciez că mi-ai atras atenția. Am modificat acum.

   Cât despre partea asta ”ori ati trait in alta tara, ori ati stat ascuns undeva intr-o pestera.”, nu prea își avea rostul. Nu m-am născut arheolog și/sau istoric. Mențin acest blog din pură pasiune pentru istoria noastră, astfel că unele greșeli mai pot apărea.

   Mersi pentru susținere!! 🙂

 2. Pingback: Cetatea Capidava – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Cetatea Troesmis – Țara cu Balauri

Leave a Reply