Biserica lui Mihnea Turcitul

  • Cuvânt de început

Păi ce să vă zic? Mare lucru nu aveți de văzut de aici. De altfel, nici nu vă recomand să bateți drumul până la acest monument istoric dacă nu sunteți cu adevărat pasionați de ruine, de istorie, de arheologie etc.

Cum vă spuneam în articolul precedent, Biserica lui Mihnea Turcitul sau Biserica ”Roșie” cum mai este denumită, se află în Rezervația Arheologică ”Târgșoru Vechi”, rezervație ce cuprinde mai multe puncte de interes din punct de vedere istoric, cum ar fi: Biserica lui Vladislav al II-lea (fundația), Conacul Morutzi, un castru roman și thermele acestuia, Biserica Albă și Mănăstirea Turnu, ultimele două fiind mai puțin interesante pentru mine. În acest articol vă prezint Biserica Roșie.

  • Date istorice

Acum, multe informații istorice cu referire la acest monument, nu prea am găsit.

Mihnea Turcitul, domn al Țării Românești între septembrie 1577 și iulie 1583 și, din nou, între aprilie 1585 și mai 1591, supranumit Turcitul ca urmare a convertirii sale la Islam, ridică această biserică în anii 1578-1579.

Ruina de biserică cu parament de cărămidă aparentă din comuna Târşoru Vechi, apare menţionată şi într-o jalbă a sătenilor din Târgşoru Vechi din august 1859 drept “cea mai veche biserică este una ce-i zice roşie, fiind pe afară nezugrăvită, …şi chiar acum se înmormântează împrejuru-i creştini răposaţi…”

  • Starea actuală

De-a lungul anilor, biserica a fost puternic afectată de distrugeri, din ea păstrându-se fragmente din latura sudică a zidului şi, parţial, absida altarului.

Dacă până în 2016 biserica arată cam așa, aceasta a primit într-un final o restaurare pentru a nu se pierde cu totul. Ceea ce vedeți în imaginile de mai jos este exact forma actuală a bisericii. Dacă veți ajunge prin zonă, cu siguranță veți observa că este consolidată cu ajutorul unor nervuri de metal tocmai pentru a-i spori rezistența.

  • Cuvânt de încheiere

Cam atât de la acest monument istoric.

V-am spus, am ajuns să vizitez aceste ruine pentru că sunt pasionat de astfel de lucruri, asta în primul rând, iar în al doilea rând pentru că îmi făcusem speranțe că voi găsi castrul roman ”Târgșorul Vechi” care de fapt nu era vizibil, în sensul că vestigiile acestuia se află sub pământ. Dar a fost fain într-un final pentru că așa am dat nas în nas cu această frumusețe de conac localizat foarte aproape de Biserica ”Roșie” a lui Mihnea Turcitul.

Informațiile provin de aici și aici.

La final de poveste, vă las cu un clip video filmat pe teren pentru a privi mai îndeaproape aceste ruine.


  • Locație: Târgșoru Vechi, Prahova;
  • Articol realizat în aprilie 2021.

  • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


2 thoughts on “Biserica lui Mihnea Turcitul

Leave a Reply