Conacul (vila) Morutzi

  • Cuvânt de început

Cu toate că pe acest blog mă concentrez mai mult pe aria cetăților, fortificațiilor, curților medievale, castrelor romane și davelor, sunt câteva conace despre care am scris și pe care vă invit să le vizitați cândva.

La Rezervația Arheologică ”Târgșoru Vechi”, locul unde se află obiectivul din imaginile de mai jos, am ajuns pentru cu totul altceva și fără a avea habar de acest conac. Plecasem pornit să descopăr castrul roman ”Târgșorul Vechi” care în acest moment se află sub maldărele de vegetația și pământ.

Odată ajuns acolo și hoinărind de-o parte și de alta a rezervației, am vizitat următoarele: Biserica lui Vladislav al II-lea (fundația), Biserica lui Mihnea Turcitul, Conacul Morutzi, Biserica Albă și Mănăstirea Turnu. În acest articol vă prezint Conacul Morutzi.

Important – Multe informații despre acest conac nu prea am găsit, cele mai elocvente venind de aici, aici, și aici. Astfel că dacă ceva nu este corect, vă invit să actualizați în secțiunea pentru comentarii.

  • Date istorice

În zona de nord-vest a rezervației, aproape de biserica ctitorită de Mihnea Turcitul, se află o altă construcţie, de dată mai recentă – conacul Morutzi, ridicat la începutul secolului XX de familia Morutzi, proprietară la acea dată a locurilor. Trebuie menționat că acest conac vine cu mai multe denumiri pe internet (Morutzi-Crețianul, Morutzi, Moruzzi, Moruzi) toate reprezentând același lucru.

Construcţia, cu o suprafaţă de cca. 200 mp., cu parter şi etaj mansardat, este formată dintr-un corp principal şi o anexă. Familia Morutzi, ultimii proprietari ai locului, au întemeiat aici, încă de la începutul secolului, o fermă de cultură a plantelor şi creştere a animalelor după modelul celor apusene, care conferă obiectivului calitatea de complex de arheologie industrial-agrară.

Dată fiind importanţa istorică şi arhitecturală a conacului el a fost propus şi inclus în 1990, în Lista Monumentelor Istorice din județul Prahova. Conacul a fost rând pe rând, sediul al șantierului arheologic, sediul de I.A.S. sau grădiniţă de copii.

Stilul arhitectural este unul neoromânesc.

Dacă ar fi să citez această sursă, se pare că aceast conac a ajuns subiect important de dezbatere prin tribunalele românești.

În jurul anului 2007, un om de afaceri ar fi dorit să cumpere conacul pentru a-l transforma într-un restaurant. Acest lucru nu s-a realizat pentru că, având în vedere proximitatea cu Mănăstirea Turnu, preoții ”au pus mână de la mână’‘, au strâns 80.000 de euro și au cumpărat conacul evitând astfel grupuri de petrecăreți ce putea ajungea pe acolo.

La câțiva ani după ce acest moment, se pare că ar fi apărut un descendent al familiei Morutzi, un moștenitor de drept, care ar fi revendicat conacul. Au urmat ani de procese. Din fericire/nefericie (depinde din ce unghi privești) totul s-a încheiat cu o hotărâre definitivă la Înalta Curte de Justiție și Casație, care le-a dat câștig de cauză călugărilor de la Turnu.

  • Starea actuală

În prezent, neavând o utilizare precisă şi datorită faptului că are nevoie de lucrări parţiale de restaurare, conacul pare părăsit la prima vedere.

Se poate vizita la exterior, vă puteți plimba fără griji pe acolo zona fiind una faină mai ales când natura este plină de culoare, puteți face câte fotografii doriți sau pur și simplu să-l priviți în liniște. În interiorul acestuia nu se poate intra, nici nu am încercat, pentru că toate căile de acces sunt blocate ori este dificil să reușești acest lucru. Și nu v-aș recomand pentru că tavanul nu arată deloc bine.

În slide-ul de mai jos aveți o serie de imagini cu ferestrele conacului îmbrăcate de vegetația locului. Știți cum se pune: Natura recuperează ceea ce noi am abandonat.

  • Cuvânt de încheiere

Per ansamblu, vă spun că merită să faceți un drum până la Rezervația Arheologică ”Târgșoru Vechi”, mai ales când natura explodează de culoare. Eu am fost la început de aprilie (2021) când primăvara abia își intra în rol. Dacă veți merge cu cei mici, sigur se vor bucura să vadă un mic heleșteu și câteva adăposturi pentru păsări domestice dar și sălbatice. De asemenea, există mai mulți stupi acolo ce produc miere pe care o puteți cumpără de la mănăstire.

Conacul a fost adăugat recent pe Google Maps de mine.

La final de poveste, vă las cu un clip video filmat pe teren pentru a privi mai îndeaproape acest conac.


  • Locație: Târgșoru Vechi, Prahova;
  • Articol realizat în aprilie, 2021.

  • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


3 thoughts on “Conacul (vila) Morutzi

  1. Pingback: Biserica lui Mihnea Turcitul – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Castelul (Conacul) Roșianu – Țara cu Balauri

  3. Pingback: Five things you may have missed over the weekend | Târgșoru Vechi | Prahova

Leave a Reply