- Cuvânt de început
Din start vă spun că acest conac, cel mai probabil, este proprietate privată. Spun cel mai probabil pentru că n-am observat vreun indicator care să menționeze acest aspect, dar în schimb există un mare zid și niște porți de metal care blochează accesul în curtea exterioară.
Cât despre starea în care se află conacul … ”nu prea sunt toate în grai” , vorba unui fabulist de pe YouTube.
- Date istorice
Răscolind internetul în stânga și-n dreapta, am dat de site-ul Monumente Uitate care ne povestește despre măreția acestui conac, dar și mai important, ne prezintă fotografii din interiorul ”castelului”, din curte, anexele acestuia.
Theodor C. Văcărescu (1842-1914), unul dintre primii prefecți ai județului Prahova și membru important al familiei de boieri Văcărescu, dispune construirea ”castelului” din imaginile de mai jos pe fundaţiile unui alt conac construit de familia Mănescu în secolul al XVII-lea. Piatra de temelie pentru ce vedem astăzi avea să fie pusă în anul 1882, zece ani mai târziu (1892) conacul ajungând la forma arhitecturală din prezent.
”Mănești’‘, numele comunei unde se află conacul, provine de la familia de boieri Mănescu.
Cartierul Văcărești situat în sectorul 4 al Bucureștiului, în partea vestică a Lacului Văcărești, se spune că-și are numele de la familia de boieri Văcărescu, deși unii istorici contrazic sus și tare acest lucru.
Între 1873 şi 1881, Theodor Văcărescu a fost Mareşalul Curţii lui Carol I al României şi s-a ocupat, alături de fiul său, Radu Văcărescu, de supravegherea lucrărilor de construcţie la castelul Peleş, fapt ce i-a servit ca model de inspiraţie pentru reconstrucţia castelului din Măneşti. De aici și folosirea expresiei de ‘castel‘.
Planurile acestuia din urmă au fost concepute de arhitectul Paul Gottereau, iar printre meşteri s-au numărat şi câţiva dintre cei activi pe şantierul din Sinaia. Prin alianţă, domeniul trece în patrimoniul familiei Callimachi la începutul secolului XX. Paul Gottereau este a fost și arhitectul Palatului Cotroceni și al Palatului C.E.C.
Naţionalizat la începutul perioadei comuniste, conacul a avut diverse funcţiuni până în anii ’60, când a devenit preventoriu pentru copiii cu tuberculoză. A fost folosit, mai apoi, şi ca platou de filmare – drept pentru care apare, în toată splendoarea sa, în câteva filme de antologie româneşti, spre exemplu ”Roșcovanul”. În 1974, în urma unui accident nefericit din timpul lucrărilor de refacere a acoperişului, conacul a ars.
Câţiva ani mai târziu, după distrugerile cauzate de marele cutremur din 1977, s-a prevăzut restaurarea urgentă a clădirii, însă lucrările au fost oprite din cauza lipsei de fonduri.
- Conacele din Țara cu Balauri
Deși pe acest blog mă concentrez mai mult pe aria cetăților, fortificațiilor, curților medievale, castrelor romane și davelor, sunt câteva conace despre care am scris și pe care vă invit să le vizitați cândva, astfel: Conacul Costache Cantacuzino (PH), Conacul Voinea (TR), Conacul Raineck (TR), Conacul Marghiloman (IL) sau Conacul Victor Antonescu (TR).
- Cuvânt de încheiere
Există o etapă istorică în ADN-ul acestei țări prea puțin înțeleasă. O etapă care a lăsat în urma ei construcții de o frumusețe aparte, dar și un stil arhitectural ce atrage atenția oricărei persoane ce se perindă pe lângă aceste edificii.
Perioada vechilor familii boierești, a moșierilor, pentru că despre aceasta este vorba, merită cercetată și adusă la suprafață. Conacele sau casele boierești din perioada respectivă vin la pachet cu un farmec arhitectural ce n-ar trebui lăsat în voia sorții. Zic!
P.S.: Aș fi făcut mai multe fotografii cu drona, dar am realizat târziu că am plecat cu o singură baterie după mine iar aia cu 33% viață…
- Locație: Mănești, jud. Prahova, vizavi de Primărie
- Sursă text, aici
- Articol realizat în februarie, 2021
- Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici. 2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur 3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100