Cetatea Șoimoș

 • Cuvânt de început

De când mă plimb prin țară și fotografiez/filmez fortificațiile medievale și antice din țara noastră, pot spune cu mână pe inimă că nu am văzut o cetate atât de impunătoare precum aceasta și care, din păcate, se află încă în stadiul de ruină.

 • Date istorice

Reședință pentru regina Isabela și fiul ei minor, Ioan Sigismund SzapolyaCetatea Șoimoș este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală. Cu turnurile de apărare mari de piatră, cu poarta principală pe un pod de lemn, suspendată pe piloni, desupra unei râpe, cetatea pare de nepătruns din exterior.

Cetatea Șoimoș

Fortificația vine la pachet cu niște turnuri interioare de formă aproximativ-triunghiulară, calea cea mai ușoară de acces fiind dinspre vest. Cărarea duce peste șanțul de apărare lat și adânc, pe puntea suspendată de odinioară așezată pe niște piloni uriași, spre poarta fortificațiilor exterioare, întărită cu un turn de apărare. Din cauza stării deplorabile a punții, intrarea în cetate prin acest loc este periculoasă în zilele noastre și din această cauză singura cale accesibilă este cea care duce de-a lungul șanțului spre o spărtură a zidului dinspre est[1] .

Cetatea Șoimoș

Odată intrat aici, vei descoperi cu adevărat inima cetății. Curtea interioară și ruinele camerelor de altădată amintesc de rolul important pe care fortificația l-a avut în trecut.

Cetatea Șoimoș
Cetatea Șoimoș

Cetatea Șoimoș a fost construită spre sfârșitul sec. al XIII-lea de către o familie nobiliară. La începutul sec. al XIV-lea, Șoimoșul devine cetate regală. Donată în repetate rânduri către familiile nobiliare ale vremii, cetatea ajunge în 1446 sub proprietatea lui Iancu de Hunedoara, ocuparea ei find oficializată abia în 1453, de către regele Ladislau al V-lea.

Cetatea Șoimoș

În vremea lui Matei Corvin, cetatea a fost asediată de mai multe ori, trecând prin mai multe stăpâniri, până ce a ajuns la fiul acestuia, Ioan Corvin. Prin el va ajunge în mâinile magnatului Gheorghe de Brandenburg.

Cetatea Șoimoș

Ca și alte cetăți din zona respectivă, fortificația Șoimoș a fost asediată și cucerită de către armata de țărani condusă de Gheorghe Doja, după ce garnizoana cetății s-a alăturat răsculaților. După înfrângerea răsculaților de sub zidurile Timișoarei, voievodul Ioan Szapolay a ocupat-o în folosul său direct. Într-un final, cetatea a fost cucerită în 1552 de către turci și apoi eliberată de creștini în 1595. La început de sec. al XVII-lea a devenit bază militară otomană, până în 1688.

A fost părăsită oficial abia în 1788 iar apoi supusă demolărilor. Demolări care se văd și în ziua de astăzi.

Cetatea Șoimoș
 • Legenda fondării cetăților Șoimoș, Șiria și Dezna.

Se spune că cele trei cetăți ar fi fost construite de trei surori. Când acestea s-au întâlnit, prima a spus: ”Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine”. A doua nu se lăsă mai prejos: ”Și cetatea mea va fi gata tot mâine”, spuse ea. Cea de-a treia exclamă sfidător: ”Chiar dacă nu mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata tot mâine”. După ce meșterii terminară construcția celor trei cetăți, cele trei surori ar fi fost pedepsite pentru trufia lor și transformate în șerpi, iar cetățile lor s-au năruit. Fecioarele se transformară în șerpi albi, fiecare purtând câte o coroană pe cap și o cheie de aur în gură. Astfel, apar în fiecare an la miez de noapte în curtea cetății, așteptând eliberatorul, care să le ia coroanele și cheile, după care ele se vor transforma iarăși în fecioare, iar cetățile vor reapărea în toată splendoarea lor.

 • Cuvânt de încheiere

Ambițioasă parcă, aceasta cetate reușeste în continuare să impresioneze prin dimensiunile cu care te întâmpină de la depărtare. ‘Aruncată’ pe dealul Cioaca Tăutului, cetatea se poate zări destul de bine de la distanță.

Și ca sa fie treaba bună, am servit micul-dejun de la același nivel cu cetatea

 • Cum ajungi acolo?

Trebuie depus puțin efort, sincer să fiu cu voi, dar merită.

Cetatea se află pe un vârf de deal iar accesul, mai ales dacă plouă sau ninge, este destul de greoi. Eu am lăsat mașina aici iar apoi am început să urc pe acest traseu (imaginea de mai jos), marcat cu albastru, timp de aproxmativ 30min. Unde se vede acel indicator turisitic, pe acolo trebuie să urcați.


 • Locație: Cartier Șoimoș; dealul “Cioaca Tăutului”, la 2 km NE de Lipova;
 • Fotografii realizate în luna mai, anul 2018;
 • Detaliile istorice provin de la panoul informativ din apropierea cetății.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Nr. Tel.| Vă rog să mă contactați aici sau aici pentru a vă oferi numărul de telefon în privat.


3 thoughts on “Cetatea Șoimoș

 1. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Cetatea Rupea – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri

Leave a Reply