- Cuvât de început
De la intrarea Istrului (Dunărea) pe teritoriul României și până la vărsarea acestuia în Pontus Euxinus (Marea Neagră), cetățile medievale, fortărețele și vestigiile arheologice ce se regăsesc de-a lungul mărețului fluviu îți vor face cu mână și te vor îndemna să le vizitezi aproape la orice pas.
Astăzi, în buza Dunării, la 70 km distanță față de București, stau mărturie o mână de pietre cu un trecut mai mult decât zbuciumat. . .
- Date istorice
Cetatea Giurgiu sau Cetatea lui Mircea cel Bătrân, așa cum mai este (re)denumită, poartă pe zidurile sale peste 400 de ani de stăpănire otomană și 30 de asedii de-a lungul celor aproximativ 700 ani de existență.

Țara Românească (Valahia) a îndurat multe bătălii de pe urma acestei cetăți.
Fiind punctul principal pe calea granițelor Imperiului Otoman, Bizantin dar și al Bulgariei o perioadă, cetatea a fost des atacată, cucerită, distrusă, incendiată şi iar refăcută. Dintre toate cetățile ridicate pe teritoriul Valahiei, niciuna nu a trecut prin mai multe lupte și perioade atât de îndelungate de asediu.

Conform documentelor din perioada respectivă, Mircea cel Bătrân (1386) pare să fi construit cetatea folosindu-se de baze mai vechi. Fundația are la baza piatră, dar zidurile și turnurile au fost clădite din lemn și pămănt.
Insula Giurgiu, locul unde se regăsește această fortificație, pe vremuri, reprezenta un mare punct de tranzit între teritoriile românești și cele otomane. Și din acest motiv Mircea cel Bătrân a decis să refacă acestă zonă percepând astfel taxe comerciale.
Astăzi, după mai bine de 700 de ani, ruinele cetății încă își păstrează forma de odinioară doar că etapele sunt mai greu de distins. Fundaţia turnului rotund, dar şi bucăţi din zidurile groase, de peste un metru, unde odinioară erau ridicate turnurile pătrate, pot fi însă recunoscute chiar și atunci când sunt parțial acoperite de vegetație sau de zăpadă.
Mulți dintre cronicarii vremurilor de pe atunci, specifică faptul că acest punct de frontieră a fost atât de dorit de fiecare teritoriu/imperiu încăt conducătorii lor, la fiecare victorie asupra acestei cetăți, erau considerați printre cei mai mari generali ai lumii.

- Cuvânt de încheiere
Cetatea lui Mircea cel Bătrân se află în stare avansată de degradare. Zidurile turnurilor au căzut prada vremii nemiloase, erodării și nepăsării.
Poate că a venit timpul să ne cunoaştem mai bine propria ţară şi să-i apreciem frumuseţile, şi naturale şi artistice.

- Fotografii realizate în februarie 2018 și august 2019
- Stare actuală (februarie 2021): ruine
- Locație: Giurgiu, pe malul stâng al Brațului Sf. Gheorghe, la V de Șoseaua Portului.
Pingback: Mănăstirea Dealu – Țara cu Balauri
Pingback: Giurgiu - orașul visărilor mărețe, concurează renumite stațiuni turistice! | Știri de mâine
Pingback: Povestea ”Țara cu Balauri” – Țara cu Balauri
Pingback: Cetatea Turris – Țara cu Balauri
Pingback: Cetatea Ladislau – Țara cu Balauri
Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri