Unde a fost descoperită ”Cloșca cu puii de aur”?

 • Cuvânt de început

Comuna Pietrosele, jud. Buzău, este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute localității de pe harta istoriei noastre.

În această zonă, pe aceste dealuri, de-a lungul anilor au poposit mai multe popoare care au lăsat în urma lor multe obiecte de valoare, așezări civile sau legende locale. Astfel, ușor dar sigur, comuna Pietroasele a devenit un centru al mai multor situri arheologice, aici descoperindu-se următoarele:

 1. Tezaurul ”Cloșca cu puii de aur”
 2. Castrul roman de la Pietroasele
 3. Cetatea dacică de la Gruiu Dării

La așezarea de la Gruiu Dării nu am ajuns. În schimb, castrul roman și posibilul loc al descoperirii tezaurului de la Pietroasele le-am vizitat de mai multe ori.

Astăzi doresc să vă prezint locul unde a fost descoperită ”Cloșca cu puii de aur”.

 • Cum ajungi acolo?

Foarte ușor!

 • Starea drumului

Asfalt din centrul localității până la obiectivul în sine, se poate folosi orice tip de vehicul și există chiar și locuri de parcare.

Primele locuri de parcare sunt localizate în fața ogrăzii meșterului pietrar Ioan Moacă. Merită să opriți!

Următoarele locuri de parcare, chiar în buza obiectivului.

 • Ce veți găsi acolo?

Imaginele realizate în noiembrie 2020 vorbesc de la sine:

Locul a fost renovat cu fonduri europene de curând, de aici și implementarea drumului asfaltat ce pleacă din localitate pentru că înainte, prin 2018 mai exact, atunci când am ajuns prima oară aici, nu aveai decât un drum de țară unde erau șanse mari să-ți rupi mașina în două.

Iar dacă acum s-au ridicat niște monumente, așa de prost gust cum sunt ele, înainte nu era decât o amărâtă de piatră ce menționa descoperirea celui mai mare tezaur din țara noastră.

Fotografie realizată în primăvara anului 2018.
Fotografie realizată în primăvara anului 2018.

Per ansamblu, este foarte bine că s-au investit niște banii și că acest loc atât de important a prins și mai multă culoare. Personal vorbind, tind să cred că se putea face mai mult, dar având în vedere că locația în sine este aruncată pe un deal și destul de mult în afara comunei, putem accepta și această abordare.

În afară de sculpturile în piatră la dimensiuni mari ale componentelor tezaurului (taler, vasul dodecagonal, fibula etc) și o serie de informații cu referire la tezaur, altceva nu veți descoperi.

Cât despre caii din imagini, nu vă faceți griji pentru că nu sunt sunt mereu acolo. Eu când am ajuns, atunci au venit și ei crezând că le aduc ceva mâncare sau apă.

Să nu mai fim cârcotași, zic.

 • Tezaurul ”Cloșca cu puii de aur”

Cred că este de bun augur să vizitați acest loc. Să înțelegi cât de important este el pentru această țară, pentru istoria noastră în general și nu numai. Dar și mai important de atât, și vă recomand să faceți asta, este să mergeți la Muzeul Național de Istorie a României și vedeți cu ochii voștri toate aceste bijuterii de acum 1600 și ceva de ani.

Aruncați o prive și aici, unde povestesc cum a fost descoperit acest tezaur, întâmplările nefericite prin care a trecut și prezint fotografii cu tezaurul expus la muzeu.

 • Cuvânt de încheiere

Dealul Istrița din apropierea comunei Pietroasele, locul unde a fost descoperit tezaurul, este o zonă foarte faină ce poate oferi niște plimbări în natură de o frumusețe aparte. Dacă ajungeți acolo, faceți un popas și aici.


 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


4 thoughts on “Unde a fost descoperită ”Cloșca cu puii de aur”?

 1. frâncu gheorghe

  …o să vă surprindă, dar dacă citiți dosarul descopeririil întitulat „delă după jalba iconomului Sfintei Episcopii Buzău chir Filotei, pentru antichitățile din aur găsite la satul Pietroasa sud Saac” întocmit de Vornicia din Lăuntru, Ioan Manu, ministrul Logofeției Dreptății, pune următoarea rezoluție pe raportul Epitropiei Mănăstirilor Închinate, care revendica o parte din valoarea obiectelor găsite în siliștea Pietroasa, unde era proprietară deavalma cu schitul Berca -să se arate Epitropii că nu are niciun cuvânt a face această cerere, findcă locul unde au fost îngropate antichitățile nu este cunoscut, și semnează…
  cheltuielile pentru amenajarea locului cu pricina sunt făcute degeaba;

 2. ..în lipsa unor cercetări, locul descoperirii antichităților a fost fixat de cei care urmăreau însușirea lor; concret, cf legii comorile găsite se împărțeau între cel care le-a găsit și proprietarul terenului (comorile reveneau domniei); oficialitățile vremii au consemnat că obiectele au fost găsite împreună (deci formează o comoară) într-un loc slobod (fără proprietar) și prin urmare au fost apropiate de fam. domnitoare Ghica; consecințele nefaste ale acestui subterfugiu sunt cunoscute…

 3. …sunt pasionat de construirea unei biblioteci online despre descoperiri mai puțin cunoscute, concret: cercetez antichitățile găsite la Pietroasa de mai bine de 10 (zece ani) și am aflat că (o să vă surprindă!) patera este obiect de cult creștin și prin urmare goții puteau să o ducă în imperiul creștin, obiectele nu au fost descoperite împreună, în deal, au fost găsite de pietrari răspândite prin siliștea pietroasele (Ion Lemnaru nu era pietrar -nu avea autorizație), nu ne este făcut cunoscut dacă obiectele expuse la Muzeul de Istorie sunt cele originale, găsite de pietrari, sau sunt copii ale acestora (făcute de germanul Paul Telge); …sunt multe necunoscute, care ar trebui elucidate pentru a nu rămâne …monștri în țara nimănui…

 4. Pingback: Tezaurul de la Pietroasele – Țara cu Balauri

Leave a Reply