Unde a fost descoperită ”Cloșca cu puii de aur”?

  • Cuvânt de început

Comuna Pietrosele, jud. Buzău, este cu siguranță una dintre cele mai cunoscute localității de pe harta istoriei noastre.

În această zonă, pe aceste dealuri, de-a lungul anilor au poposit mai multe popoare care au lăsat în urma lor multe obiecte de valoare, așezări civile sau legende locale. Astfel, ușor dar sigur, comuna Pietroasele a devenit un centru al mai multor situri arheologice, aici descoperindu-se următoarele:

  1. Tezaurul ”Cloșca cu puii de aur”
  2. Castrul roman de la Pietroasele
  3. Cetatea dacică de la Gruiu Dării

La așezarea de la Gruiu Dării nu am ajuns. În schimb, castrul roman și posibilul loc al descoperirii tezaurului de la Pietroasele le-am vizitat de mai multe ori.

Astăzi doresc să vă prezint locul unde a fost descoperită ”Cloșca cu puii de aur”.

  • Cum ajungi acolo?

Foarte ușor!

  • Starea drumului

Asfalt din centrul localității până la obiectivul în sine, se poate folosi orice tip de vehicul și există chiar și locuri de parcare.

Primele locuri de parcare sunt localizate în fața orgrăzii meșterului pietrar Ioan Moacă. Merită să opriți!

Următoarele locuri de parcare, chiar în buza obiectivului.

  • Ce veți găsi acolo?

Imaginele realizate în noiembrie 2020 vorbesc de la sine:

Locul a fost renovat cu fonduri europene de curând, de aici și implementarea drumului asfaltat ce pleacă din localitate pentru că înainte, prin 2018 mai exact, atunci când am ajuns prima oară aici, nu aveai decât un drum de țară unde erau șanse mari să-ți rupi mașina în două.

Iar dacă acum s-au ridicat niște monumente, așa de prost gust cum sunt ele, înainte nu era decât o amărâtă de piatră ce menționa descoperirea celui mai mare tezaur din țara noastră.

Fotografie realizată în primăvara anului 2018.
Fotografie realizată în primăvara anului 2018.

Per ansamblu, este foarte bine că s-au investit niște banii și că acest loc atât de important a prins și mai multă culoare. Personal vorbind, tind să cred că se putea face mai mult, dar având în vedere că locația în sine este aruncată pe un deal și destul de mult în afara comunei, putem accepta și această abordare.

În afară de sculpturile în piatră la dimensiuni mari ale componentelor tezaurului (taler, vasul dodecagonal, fibula etc) și o serie de informații cu referire la tezaur, altceva nu veți descoperi.

Cât despre caii din imagini, nu vă faceți griji pentru că nu sunt sunt mereu acolo. Eu când am ajuns, atunci au venit și ei crezând că le aduc ceva mâncare sau apă.

Să nu mai fim cârcotași, zic.

  • Tezaurul ”Cloșca cu puii de aur”

Cred că este de bun augur să vizitați acest loc. Să înțelegi cât de important este el pentru această țară, pentru istoria noastră în general și nu numai. Dar și mai important de atât, și vă recomand să faceți asta, este să mergeți la Muzeul Național de Istorie a României și vedeți cu ochii voștri toate aceste bijuterii de acum 1600 și ceva de ani.

Aruncați o prive și aici, unde povestesc cum a fost descoperit acest tezaur, întâmplările nefericite prin care a trecut și prezint fotografii cu tezaurul expus la muzeu.

  • Cuvânt de încheiere

Dealul Istrița din apropierea comunei Pietroasele, locul unde a fost descoperit tezaurul, este o zonă foarte faină ce poate oferi niște plimbări în natură de o frumusețe aparte. Dacă ajungeți acolo, faceți un popas și aici.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s