Coroana Reginei Maria

  • Cuvânt de început

Cu mulți ani în urmă, într-o perioadă în care țara noastră se afla în pribegie prin Moldova cea de toata zilele pierzând aproape orice bucățică de pe acest pământ din cauza războiului ce o acaparase, Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, avea să ne arate tuturor ce înseamnă iubirea față de un popor ce nu era înrudit cu ea.

După acel moment în care a fost implicată trup și suflet pentru această țară, și anume Primul Război Mondial, Maria s-a așezat drept ctitoriță a României întregite și cu siguranță una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale.

Pe 15 octombrie 1922, ziua încoronării suveranilor Unirii, Regina Maria și Ferdinand I vor primi coroanele regale ale României.

  • Coroana

Ceea ce vedeți în figura de mai jos (Fig. 1), o bijuterie atât de importantă pentru țara noastră, a fost comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării de la Alba Iulia, execuția fiind realizată la Paris de către casa de bijuterii Falize. Pentru realizarea ei s-a folosit aur transilvănean dându-i astfel o simbolistică aparte.

Fig. 1 – Coroana Reginei Maria (1)

Designul în stil bizantin, cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca inspirație coroana doamnei Despina Milița (Fig. 2), soția lui Neagoe Basarab, domnul Țării Românești, ținând cont de dorința Reginei Maria de a conferi o aură medievală înfățișării sale. Un accesoriu neobișnuit pentru coroană sunt pandantivii laterali, specifici diademelor imperiale bizantine.

Cele două pandative au fiecare câte un scut heraldic; unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată ascendența britanică a Reginei Maria. Asocierea acestora cu elemente artistice bizantine sugerează continuitatea cu perioadă de glorie a statelor medievale românești.

Piesa este o alăturare unică de simboluri regale (Fig. 3), fiind o exprimare a noii identități naționale române dobândite de către nepoata reginei Victoria. De cele două medalioane sunt prinse câte 3 lanțuri de ambele părți, reprezentând boabele de grâu, simbol al fertilității, iar la capătul fiecărui este o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei.

Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase străvechi care se regăsesc adesea și în arta etnografică românească. Alegerea pietrelor semiprețioase sau prețioase care au împodobit coroana au fost în acord cu viziunea reginei despre romantism.

Fig. 3 – Coroana Reginei Maria (2)

Comanda coroanei Regina Maria (Fig. 4), conform documentelor din arhiva Falize a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de către Parlamentul României, prin președintele Senatului, generalul Coandă și de colonelul Drosso din partea Regelui Ferdinand. Deși inițial urma să fie livrată la 22 ianuarie 1922, costul fiind estimat între 45 și 50 de mii de franci, coroana a fost livrată la 30 septembrie 1922 și la un preț mai mare, de 64 820 franci. Fiind mulțumită de creația Casei Falize, Regina a comandat o copie a coroanei care se află expusă la Muzeul Maryhill din SUA.

Fig. 4 – Coroana Reginei Maria (3)
  • Cuvânt de încheiere

Am fost cândva un Regat. O țară condusă de Regi și Regine. O perioadă cu bune și cu rele, cu neajunsuri dar și cu oamenii ce iubeau aceste meleaguri deși nu-și aveau rădăcinele în aceasta țară.

Ceea ce suntem astăzi, din punct de vedere al teritoriilor cel puțin, datorăm fără doar și poate (și) Reginei Maria (Fig. 5). Punct.

Iar coroana de mai sus reprezintă România de astăzi!

Fig. 5 – Regina Maria purtând coroana regală.


One thought on “Coroana Reginei Maria

  1. Pingback: Mănăstirea Argeș – Țara cu Balauri

Leave a Reply