Casa DACICA – Nucșoara

 • Cuvânt de început

Iubesc pensiunile/cabanele construite pe repere istorice!

Și pentru că zace în mine o mare pasiune ce ține de istoria acestor meleaguri, inevitabil caut ici-colo locații construite pe repere istorice. Astfel că, dorind să fac un traseu montan spre Vf. Moldoveanu alături de un grup de prieteni iar în același timp să vizitez casa unei femei devenită eroină a luptei anticomuniste din România, am ales să merg în comuna Nucșoara, jud. Argeș.

Astăzi vă prezint Casa Dacica de la poalele Munților Făgărași. Am să o numesc ‘pensiune’ în continuare în speranța că nu-l voi supăra pe Dl. Cristi, proprietarul. 🙂

 • Cum ajungi acolo?

Păi simplu!

Pe Google Maps, o găsești aici. Pe Waze, aici. Mai jos aveți ș o hartă cu localizarea comunei Nucșoara.

Din București (Cartier Militari), cu mașina personală, plecare joi seara, am făcut aproximativ 2h 15min cu mici pauze pe la diferite stații de carburanți. Se merge pe A1 timp de aproape 1h, treci de Pitești și Mioveni după care se continuă drumul DJ731 până la locația propriu-zisă.

Odată ce ați ajuns în apropierea pensiunii, trebuie să fiți foarte atenți la semnul de mai jos (Fig. 1). Este fixat exact cu 50 metri înainte de intrarea pe un mic (~200 metri lungime) drum forestier (Fig. 2) ce duce exact la intrare în curtea pensiunii, pe stânga. (Fig. 3).

Fig. 1 – Direcția către Casa Dacica.
Fig. 2 – Intrarea pe drumul forestier. Atenție dacă aveți mașini cu garda joasă.
Fig. 3 – Bine ați venit la Casa Dacica!
 • Cum se prezintă curtea pensiunii?

De cum intri, instant te întâmpină domnitorul (Fig. 4) care a unit (pentru o perioadă scurtă) cele trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara RomâneascăTransilvania și Moldova. Despre acesta am scris în mai multe rânduri aici, aici, dar și aici.

Fig. 4 – Bust Mihai Viteazul.

Referitor la parcare, curtea este una destul de generoasă și poate găzdui lejer 5 mașini, precum se vede în Fig. 5, plus un alt spațiu unde pot încăpea alte două mașini dar care nu se vede în fotografiile mele; este situat în dreapta bustului din imagine.

Fig. 5 – Curtea principală cu locurile de parcare.
 • Locul unde am dormit

Trebuie să vă spun că noi am fost un grup de 13 persoane care s-au cazat aici. Pensiunea este formată din două case, dacă le pot numi așa. Prima, unde au fost cazați toți prietenii mei, este cea din Fig. 6.

Lângă aceasta, se află o altă casă de dimensiuni mai mici, un fel de apartament/foișor unde am fost eu cazat. (Fig 7). Dacă se dorește cazare aici, trebui vorbit direct cu proprietarul pentru că este posibil ca această cameră să nu o găsiți pe Booking.

Intrarea în cameră este cea de mai jos – Slide 1.

Camera în sine – Slide 2 – are toate condițiile necesare pentru un somn liniștitor. Totul funcționează perfect, patul este unul bun, baia este curată, există presiune la apă, conexiunea la internet este OK (aveți wi-fi separat de toată pensiunea) iar noaptea, din când în când dar nu cât să vă trezească, s-ar putea să auziți niște pași de veverițe pe acoperișul casei. Dar chiar și pentru acestea, dacă doriți să nu vă deranjeze, există un aparat cu ultrasunete pentru a le îndepărta. De altfel, toate camerele dispun de astfel de aparate. Până la urmă, Casa Dacica este localizată fix în pădure, înconjurată de copaci și aproape de un lac/pârâu. Natură!

Nu am fost la pârâu, nu știu cum se ajunge.

 • Interior Casa Dacica

Păi dacă exteriorul prezintă o tentă istorică bine definită, atunci și interiorul este la fel. Intrare se face pe aici (Fig. 8). Există un plug, pare-mi-se, la intrare.

De la primul pas pe care l-ai făcut în incintă, instant te întâmpină fostul rege al geto-dacilor și întemeitorul statului dac: Burebista (Fig. 9). Există de asemenea și un bust al lui Decebal (Fig. 10).

Fig. 9 – Bust Burebista.
Fig. 10 – Bust Decebal.

În interior se poate servi masa pentru un număr mare de persoane, există mai multe camere unde vă puteți caza (7 – sper să nu greșesc) fiecare având un număr predefinit de persoane. Câteva imagini din interior – Slide 3.

 • Exterior Casa Dacica

În primul trebuie să știți că există un foișorSlide 4 – unde se poate face grătar, vă puteți așeza/relaxa ~13 persoane în același timp, aveți frigider la dispoziție pentru a ține mâncare/băutura la rece, se poate asculta muzică fără nicio problemă. Și în apropierea acestui foișor, ca de altfel în toată curtea pensiunii, veți găsi diferite busturi precum cel al lui Vlad Țepeș sau un Tarabostes (aristrocat geto-dac).

Curtea în sine este destul de măricică, se lucrează la ea, se dorește a fi extinsă mai exact, și vă puteți plimba pe acolo cât de cât.

 • Unde mâncăm?

Se poate servi masa la Casa Dacica, atât mic-dejun cât și cină.

 1. Pentru mic-dejun, tariful este de 30 lei și constă într-o mare omletă mixată cu legume, brânză, carne etc. + pâine, ceai, dulceață, unt.
 2. Cina costă 55 lei și este destul de OK, calitativ dar și cantitativ. Aveți ceafă de porc/piept de pui la grătar cu o garnitură de cartofi combinați cu unt și carne + niște șunculiță afumată de porc Vietnamez, ardei roșu copt, un sos de usturoi & roșii foarte bun. Toate acestea vin alături un vin foarte bun.
 3. Cafeaua este 5 lei.

Sper să nu fi omis ceva aici și credeți-mă pe cuvânt când vă spun că masa, mai ales cina, a fost un adevărat festin.

 • Ce poți face în împrejurimi?

În primul rând, Casa Dacica reprezintă unul dintre punctele de acces ce duc către Munții Făgăraș și implicit către cel mai înalt vârf montan din România, Vf. Moldoveanu. Traseul spre acest vârf pleacă de la Stâna lui Burnei, iar de la Casa Dacica și până la această stână (cabană montană) veți face aproximatv 2h de mers cu mașina pe un drum forestier lung de 38-40 km.

Apoi, în Nucșoara și în împrejurimi, aveți următoarele puncte de interes:

 1. Casa Elisabeta Rizea despre care am scris aici.
 2. Lacul Nucșoara, foarte aproape de Casa Dacica.
 3. Puțin mai departe de Nucșoara, aproximativ 10 min de mers cu mașina, aveți de vizitat Mănăstirea Corbii de Piatră.

Posibile să fie și altele, dar acestea sunt printre cele mai căutate din zona respectivă.

 • Cum rezervi o cameră la Casa Dacica?

Direct pe Booking! Tot acolo vei găsi mai multe detalii cu referire la facilitățile de la pensiune, condiții de cazare, tarif per noapte etc. Nu vă povestesc mai multe aici pentru că vreau să-i las și pe băieții de la Booking să facă un ban cinstit.

 • Gazda

Despre Dl. Cristi pot spune cu toată încredere că este un om foarte atent la nevoile clienților, serviabil, comunicativ și gata să te ajute cu orice ai nevoie atât cât se poate și unde se poate. Jos pălăria!


ȚARA CU BALAURI recomandă CASA DACICA!

Leave a Reply