Koson (ΚΟΣΩΝ)

Ceea ce vedeți în imaginile alăturate reprezintă o replică după una dintre cele mai frumoase și mai enigmatice monede ale antichității – Koson (ΚΟΣΩΝ).

Moneda este realizată din metal suflat cu aur. Am cumpărat-o de pe Dacia Art.

Acest stater bătut cu inscripția ΚΟΣΩΝ reprezintă de ani de zile un veșnic subiect de dispută ce implică persoane din lumea arheologiei și a numismaticii. Arheologii nu l-au descoperit în săpături, dar întamplarea sau braconajul arheologic au scos la iveală, de-a lungul timpului, zeci de mii de astfel de piese. Până în acest moment nu se poate spune cu exactitate cine a emis acest tip de monedă și în ce scop.

IMG_20200725_074921-01

O serie de izvoare istorice ne indică faptul că aceste monede descoperite în mare parte în regiunea Transilvaniei, mai exact în zona Munților Șureanu, ar purta numele lui Koson, un fost rege al dacilor după domnia lui Burebista.

În acele vremuri, marele rege Burebista era împotriva lui Cezar (care intenționa sa cucerească Dacia), sprijinindu-l pe Pompei, dar a fost înlăturat de la tron în urma unui complot în același an cu Cezar; se presupune că printre conspiratorii împotriva regelui Burebista s-a aflat și Koson. Apoi Marcus Brutus, cel care a organizat asasinarea lui Iulius Cezar, îl plăteste cu sume enorme pe uzurpatorul lui Burebista (posibil acest Koson), ca să-l sprijine împotriva succesorilor lui Cezar…. Stranii coincidențe!

Monedele ar fi fost bătute în jurul anului 42 î. Hr., când Brutus strângea trupe în nordul Greciei pentru a lupta cu Marc Antonius şi Octavian.

Pe una din fețe sunt reprezentate trei personaje, pe care le mai întâlnim pe un singur tip de monedă romană, în vremea lui Brutus: doi lictori încadrând între ei un consul. Este vorba de Brutus însuși, însoțit de lictori, în vremea consulatului său. Pe cealaltă față apare vulturul care calcă în picioare un sceptru şi o coroană de flori simbolizând astfel sentimentele anti-dictatoriale care au determinat asasinarea lui Cezar.

IMG_20200725_074951-01

Ca să înțelegeți importanța lor, spre exemplu, prețul unei singure monede depășea 4000 de lire sterline, la începutul anilor ’90, pentru ca apoi să scadă până la 1000 de lire sterline, în ziua de azi, în urma unei inflații puternice, provocată de intrarea unui număr mare de piese pe piața, după anul 2000. Dacă sunteți curioși, aruncați o privire pe eBay și veți găsi astfel de monede gata de cumpărat – http://bit.do/fGWF7. Ce-i drept, nu-mi dau seama dacă într-adevăr este o piesă originală. Pare-mi-se că da…

Dacă veți descoperi din pură întâmplare astfel de obiecte antice, pentru că multi kosoni au fost descoperiți la adâncimi mici, chiar în iarbă, adesea la rădăcinile copacilor, să știți că această bucățică rotundă de metal închide în ea o istorie întreagă și mult prea interesantă spre a nu fi prezentată.


Informațiile prezentate se (re)găsesc și pe pagina de Facebook –  Țara cu Balauri, iar o parte dintre ele provin de aici – http://bit.do/fGWLQ

Leave a Reply