- Cuvânt de început.
Perioada regimului comunist din țara noastră reprezintă un subiect sensibil pentru cei care au trăit de-a binelea acei ani, cei care au venit spre finalul epocii respective dar și pentru cei care s-au născut după această perioadă.
Locuința în care s-a născut și a copilărit o bună perioadă de timp băietu’ lu’ Andruță și al Lixandrei este astăzi transformată într-o casă memorială cu scopul de a primi turiști curioși dar și dornici de afla mai multe despre acesta. Scopul este bun, intenția mai puțin bună. Spre finele poveștii o să vă spun și de ce.
- Date generale.
Prima imagine este așa: Un gard tradițional de lemn și o perdea de brazi protejează o casă originală de țară. Curtea și casa sunt bine îngrijite, se observă acest lucru cu ochiul liber chiar de pe marginea drumului (Fig. 1).

De cum intri în curte, în stânga te întâmpină câteva rânduri de viță-de-vie (Fig. 2) iar în dreapta, parcă mândru, un bust al tovarășului Nicolae Ceaușescu: 1,80 metri înălțime și peste 2 metri lățime. Autorul statuii albe este sculptorul Dediu Georgescu; sincer nu mi se pare prea reușită sculptura (Fig. 3).


Construită pe la 1890 și reamenajată în 1979, unsă cu lut și văruită, casa are un ceardac cu pridvor împodobit cu stâlpi de lemn sculptați și temelie din bolovani de râu (Fig. 4). Frumoasă și cochetă aș putea spune.

Interiorul este unul simplu, țărănesc, cu mobilă originală. Totodată, cum este și normal de altfel, aici se regăsesc și tablouri ale familiei Ceaușescu în care sunt reprezentați, precum în Fig. 5, părinții lui Nicolae Ceaușescu.

Alte imagini (Fig. 6 & 7) din interior se pot vedea mai jos:


- Cuvânt de încheiere.
Vă povesteam pe la începutul articolului despre faptul că aceasta casă se dorește a fi vizitată frecvent de turiști. Nimic rău până aici, ba chiar este bine semnalizată. Din drumul E574, în sensul de mers dinspre Pitești spre Slatina, un mare indicator ne arată că trebuie să virăm la dreapta și după aproximativ 5 km se ajunge în orașul Scornicești. După ce se traversează orașul de la sud la nord, se trece peste un pod și imediat în stânga este casa.
Dar odată ajuns aici, povestea se schimbă. Dacă nu ai norocul ca unu dintre nepoții lui Nicolae Ceaușescu, de altfel cel care locuiește lângă respectiva casă, să fie prin zonă…păi nu intri. Și este păcat pentru că poți străbate drum lung până aici ca într-un final să pleci cu coada între picioare. Emil Bărbulescu este numele acestuia, el administrează casa și nu percepe vreo taxă de intrare. Din bun-simț nu strică să-i oferiți o mică atenție.
Casa este situată pe raza orașului Scornicești. Oraș care înainte de 1989 era un fel de “buricul țării“, localitatea beneficiind în acea perioadă de numeroase avantaje. După Revoluția din decembrie 1989 şi-a pierdut această aură, resimțind un puternic recul. În „epoca de aur” localitatea a fost puternic industrializată (exista aici chiar și o fabrică de Pepsi), astăzi însă se văd doar ruinele construcțiilor în care au funcționat fabricile din oraș.
La final de poveste vă las cu ultimele imagini (Fig. 8, 9 & 10) ale locuinței unde s-a născut ‘fiul poporului’, cel pare care mulți îl deplâng. Încă!



- Locație: Bulevardul Muncii 166, Scornicești 235600. MAPS TO IT / WAZE TO IT.
- Program / Tarif: Se poate intra numai dacă vecinul și totodată nepotul lui Nea Nicu este acasă. Nu există vreun program oficial de intrare sau vreo taxă anume.
- Din București, cu mașina personală, am parcurs cei 165km în aproximativ 2h.
- Articol realizat în septembrie, 2019.
Articol susținut financiar de balaurii:
Mă înclin în fața voastră!
Voi ce alte case memoriale ați mai vizitat?
Pingback: Povestea ”Țara cu Balauri” – Țara cu Balauri