Conacul Costache Cantacuzino

 • Cuvânt de început

S-au scris multe lucruri despre acest conac. Atât de multe încât totul a rămas la stadiul de proiect, de restaurare, de dorință.

Și nu sunt nici primul, și cu siguranță nu voi fi nici ultimul, care dorește să fotografieze aceast edificiu îndeaproape.

 • Date istorice

Înțeleg că ar fi fost ridicat undeva pe la sfârșitul secolului al XVII-lea de boierii Râfoveni, cel mai probabil în anul 1750 conform unor izvoare istorice, și că are (încă!) statul de monument istoric. Dacă așa ne îngrijim noi de monumentele istorice…

Povestea acestui conac, ca de altfel a majoritatea conacelor din România, este una pe cât de frumoasă, pe atât de tristă.

Fig. 1 - Conacul Costache Cantacuzino - exterior (1)

Familia Râfoveni, cea care a dat și numele localității unde regăsim astăzi conacul – sat RÂFOV; comuna RÂFOV, jud. Prahova, a fost una dintre cele mai înstărite familii de prin Muntenia în perioada respectivă.

Vremea trece, vremea vine și Ruxandra Râfoveanu se căsătorește cu Costache Cantacuzino, unul dintre fii lui Matei Cantacuzino. Familia Cantacuzino, o dinastie importantă pentru istoria României desfăşurată pe şase ramuri, atât în Moldova, cât şi în Ţara Românească, ba chiar cu rude prin Rusia intră în posesia acestui conac.

Fig. 1 - Conacul Costache Cantacuzino - exterior (2)

Mergând pe acest fir narativ, perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea regăsește moșia din Râfov în sânul familiei Cantacuzino, mai exact, sub proprietatea lui Gheorghe C. Cantacuzino. Acesta din urmă, precum înaintașii lui de altfel, aduce schimbări structurale și arhitecturale edificiului astfel că, în 1930, conacul suferise modificări majore de la fiecare generație care a trecut prin el.

Stilul brâncovenesc, parter înalt boltit, pivnițe – partea cea mai veche a clădirii, se poate observa încă de pe DJ139 peste lanul de grâu/orz ce aproape îl înconjoară. Are de asemenea și un etaj cu o loggie-foișor, un element arhitectonic care are forma unui coridor sau al unei galerii, acoperite și deschise către exterior, de obicei la un nivel superior sau, uneori, la nivelul solului. Într-un cuvânt, conacul este impunător din punct de vedere arhitectural.

Fig. 1 - Conacul Costache Cantacuzino - exterior (3)

Sfârșitul anilor ’40 aduce din nou o serie de schimbări majore pentru bătrânul conac, cele mai multe fiind administrative.

IAS-ul (Întreprindere Agricolă de Stat) naționalizează moșia din jurul conacului și implicit pe acesta, adică 119 ha (teren arabil, pădure, grădină, heleșteu), și transformă toată zona într-un sediu local al instituției menționate. Din acest moment (1948) domeniul de la Râfov devine proprietatea statului care ani la rând a servit drept sediu al primăriei, funcțiune pe care și-o păstrează până în 1992, când instituția se mută într-un sediu mai salubru și mai mic, mai ușor de întreținut. Conacul rămâne părăsit, la dispoziția localnicilor pentru materiale de construcție și căutare de presupuse comori ascunse.

Fig. 1 - Conacul Costache Cantacuzino - exterior (4)

După atâtea schimbări structurale și administrative presărate cu neglijență din partea autorităților, acest aspect se poate vedea foarte bine în fotografiile de mai sus, în 1999, conacul este retrocedat moștenitorilor familiei Cantacuzino – dl. Constantin Șerban Cantacuzino. În 2004 conacul ajunge în final pe Lista Monumentelor Istorice.

 • Cuvânt de încheiere

Nu știu cu exactitate dacă vreodată s-a dorit restaurare acestui conac ori păstrarea lui așa cum se prezintă în aceste momente. Ce vă pot spune este că am observat la una dintre fereste niște gratii din metal menite, cred, să protejeze intrare în incintă.

Fig. 2 - Tentativă de protejare a conacului?

Însă, când ajungi în interior, te lovește o durere de cap groaznică. Flora (plante, copaci, buruieni) a pus stăpânire pe acest conac. Totodată, sunt atât de multe găuri în tavan și-n pereți, plus niște graffiti ici-colo de zici că a fost teren pentru paintball (Fig. 3).

Fig. 3 - Flora din incinta Conacului Costache Cantacuzino
Nu am vrut să mă aventurez mai mult având în vedere că tavanul părea foarte fraged și oricând mă puteam trezi cu o cărămidă în cap.

Vorbind cu oamenii de prin sat, am înțeles că acesta nu se poate vizita la interior fiind proprietate privată. În schimb, curtea conacului, după cum se poate vedea în pozele mele, era total deschisă fără vreun semn de avertizare. Oricum ar fi, conacul se poate fotografia foarte bine și din exteriorul curții sau din lanul de grâu/orz de lângă acesta.

Construcții faine existau în acele vremuri și este tare păcat că au fost părăsite, uitate, lăsate în paragină după ce, ani de zile, comunismul le-a folosit ca pe niște vaci de muls, fără să le acorde, în schimb, nici cea mai mică îngrijire.

La final vă las cu două fotografii: conacul astăzi (Fig. 4) și conacul acum 100 și ceva de ani, poate chiar mai mult (Fig. 5).

Fig. 4 - Conacul Costache Canatacuzino în prezent
Fig. 4 – Conacul Costache Canatacuzino în prezent
Fig. 5 - Conacul Costache Canatacuzino în vremuri demult apuse
Fig. 5 – Conacul Costache Canatacuzino în vremuri demult apuse

 • Locație: sat RÂFOV; comuna RÂFOV, jud. Prahova. Click MAPS pentru coordonate pe hartă.
 • Program. 24/24 dar trebuie să țineți cont de faptul că acest conac este proprietate privată și practic accesul este interzis. Curtea conacului, după cum se poate vedea în pozele mele, era total deschisă fără vreun semn de avertizare. Oricum ar fi, conacul se poate fotografia foarte bine și din exteriorul curții sau din lanul de grâu/orz de lângă acesta.
 • Articol realizat în iunie, 2020.

Articol susținut financiar de balaurul:

Mă înclin în fața ta!

Voi ce conace sau case boierești ați vizitat?

© Țara cu Balauri

5 thoughts on “Conacul Costache Cantacuzino

 1. Pingback: Povestea ”Țara cu Balauri” – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Conacul Callimachi-Văcărescu – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Conacul Morutzi – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Castelul (Conacul) Roșianu – Țara cu Balauri

 5. Pingback: Castelul (Conacul) Roșianu – Țara cu Balauri

Leave a Reply