Șarja de la Prunaru

 • Cuvânt de început

Undeva în sudul României, în satul Prunaru din județul Teleorman, s-a desfășurat poate una dintre cele mai inegale lupte de pe Frontul Român din timpul campaniei din anul 1916 a participării României la Primul Război Mondial.

 • Unitatea românească

Regimentul 2 Roșiori a fost o unitate de cavalerie de nivel tactic, care s-a constituit la 14/27 august 1916, prin mobilizarea unităților și subunităților existente la pace. Regimentul a făcut parte din Brigada 5 Roșiori alături de Regimentul 3 Roșiori[1].

La intrarea în război, Regimentul 2 Roșiori a fost comandat de colonelul Gheorghe Naumescu

Șarja de la Prunaru – basorelief de Ion Dimitriu-Bârlad
 • Date istorice

Gheorghe Naumescu împreună cu al său regiment format din aproximativ 300 de suflete au intrat în luptă directă împotriva Diviziei 217 Infanterie germană pe 15/28 noiembrie 1916. În faţa nemţilor înarmaţi cu mitraliere şi poziţionaţi strategic în sat, ostaşii români au folosit pe post de scut caii răpuşi de gloanţe și săbiile din dotare. Imaginile de mai jos transmit pe scurt eroismul arătat de acești oameni.

A fost o acțiune pur și simplu sinucigașă dar care a reprezentat un factor decisiv în evitarea de a încercui Divizia 18 Infanterie Română și de a fi răpusă de către soldații germani.

Puterile Centrale urmăreau blocarea armatei române între Dunăre şi Carpaţi, cucerirea Bucureştiului şi scoaterea României din război. Infanteria germană şi turcă mărșăluiau pe direcţia Zimnicea – Drăgăneşti Vlaşca – Bucureşti, iar infanteria bulgară pe direcţia Zimnicea – Giurgiu, ocupând oraşul Giurgiu. Astfel, Divizia 18 Infanterie română, Brigada 43 mixtă şi Regimentul 2 Roşiori au fost singurele care au ținut piept inamicului.

În dimineața zilei de 15/ 28 noiembrie s-au dat lupte deosebit de crâncene la marginea satului Prunaru de către avangarda Brigăzii 43 mixte și forțele de ocupație. Profitând de lăsarea ceții inamicul a inițiat o manevră de învăluire a Brigăzii 43 cu unități situate în afara satului. În acest moment, generalul Referandru a cerut Regimentului 2 Roșiori să intre în luptă. Astfel a luat naștere celebra șarjă de la Prunaru. Descrierea făcută de Constantin Kirițescu în cartea sa „Istoria războiului pentru întregirea României 1916-1919″, vol. I, este emoționantă:

„De după garduri, din mărăcinișuri, de pe ferestrele caselor și podurilor, dușmanul, ascuns cu zeci de mitraliere, aruncă o grindină de gloanțe asupra falnicului regiment. Cai și călăreți cad grămadă unii peste alții. Regimentul e distrus. Două sute de oameni rămân pe câmpul de luptă, formând, împreună cu cadavrele cailor, mormane de carne sângerândă. Printre ei, toți ofițerii regimentului în cap cu bravul lor comandant.”

 • Cimitirul eroilor de la Prunaru

Un cimitir militar a fost înființat pe locul unde s-au desfășurat luptele și unde au căzut la datorie peste 300 de soldați din Regimentul 2 Roșiori.

În 1933 a fost ridicat în apropierea cimitirului militar un monument comemorativ constituit dintr-o stelă de piatră cioplită în vârful căreia se află o statuie de bronz înfățișând un vultur cu aripile întinse gata să-și ia zborul.

 • Cuvânt de încheiere

În luna martie 2013 monumentul (pe care sătenii îl îngrijeau cu sfințenie) fost jefuit de frumoasa placă de bronz care purta dedicația Regelui Ferdinand. Astăzi monumentul este refăcut, asemenea și cimitirul de onoare este bine îngrijit.

Astfel de monumente trebuies păstrate și îngrijite cu sfințenie. Sunt cele mai bune exemple de eroism, sacrificiu și curaj ce fac referire la evoluția unui popor.


 • Locație: sat Prunaru, județul Teleorman;
 • Articol realizat în luna mai 2020.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


3 thoughts on “Șarja de la Prunaru

 1. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Carul votiv de la Bujoru – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Cimitirul Eroilor din Alexandria – Țara cu Balauri

Leave a Reply