Brățările dacice din aur

 • Cuvânt de început

Oare cât de mult aur există (încă) în inima Sarmizegetusei? Cât de râvnit este acest aur?

Acestea sunt două întrebări ce-i macină pe arheologi zi de zi. Pe istorici de asemenea. Dar…aceștia nu sunt singurii care-și pun astfel de întrebări despre aurul dacilor.

 • Povestea brățărilor din aur

În cursul anilor 1995-2001 întreaga zonă Sarmizegetusa Regia (înscrisă pe lista monumentelor UNESCO în 1999) a fost vizitată de activitățile unor grupări ale crimei organizate, care au practicat braconajul arheologic pe scară largă folosind, cu precădere, detectoare de metale. Un număr foarte mare de tezaure de aur și de argint, obiecte de bronz și din fier au fost sustrase și exportate ilegal în Europa Occidentală și în SUA.

Poliția de Patrimoniu, împreună cu Guvernul României și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, au întreprins mai multe acțiuni de depistare și recuperare a bunurilor arheologice și numismatice sustrase și exportate ilegal. Acestea s-au desfășurat în cooperare cu Interpolul și cu organele judiciare din Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Belgia, Serbia și SUA.

Pe 7 ianuarie 2007 au fost readuse în țară patru brățări dacice din aur; pe 25 ianuarie 2007 a fost repatriată cea de a cincea brățară, mulțumită cooperări dintre autoritățile judiciare din Romania și Franța.

Brățări dacice din aur (1)
Brățări dacice din aur (1)

Pe 12 iunie 2007, a fost recuperată cea de a șasea brățară pe teritoriul național, de către ofițeri ai Poliției de Frontieră, în urma unei misiuni sub acoperire.

Brățară dacică din aur (2)
Brățară dacică din aur (2)

Pe 3 august 2007, au fost readuse alte trei brățări, ca urmare a eforturilor autorităților judiciare și administrative, în cooperare cu omologii lor din Germania.

Pe 12 decembrie 2008, au revenit în țară alte două brățări dacice din aur, pentru ca pe 17 iulie 2009 să fie repatriată încă o brățară.

Brățări dacice din aur (3)
Brățări dacice din aur (3)

Pe 10 mai 2011 a fost readusă în țară ultima brățară, totalul lor ajungând astfel la 13.

Brățară dacică din aur (4)
Brățară dacică din aur (4)

Datele acumulate până acum, în cursul investigațiilor judiciare, converg spre ideea că cele 13 brățări dacice din aur reprezintă, de fapt, doar o parte a unui grup de circa 24 de obiecte similare, descoperite în mai multe locuri, situate în pădurile care acoperă zona Sarmizegetusei Regia, ultima capitală a Regatului Dacic condus de Decebal.

Brățările au greutăți ( de la 682,30 grame – cea mai ușoară, până la 1196,03 grame – cea mai grea) și lungimi desfășurate variate (cea mai scurtă având 177,2 cm iar cea mai lungă atingând 288 cm).

Dispunerea descoperirilor de brățări de aur în jurul sanctuarului și în anumite locuri situate în apropierea acestuia, indică faptul că aveam de face cu ofrande de o excepțională valoare și semnificație, dedicate zeilor, în momente de mare cumpănă sau de bunăvoința arătată. Acest lucru este sugerat și de faptul că majoritatea pieselor au fost utilizate foarte puțin sau chiar deloc. Depunerile de brățări de aur au fost asociate cu alte ofrande prețioase – monede de aur, din argint sau podoabe de argint.

Suma aproximativă care a fost plătită de Guvernul României pentru recuperare acestor brățări este de 5-600.000 euro.

 • Documentarul

Palpitanta poveste a brățărilor dacice dezgropate în zona cetății Sarmizegetusa a devenit subiectul unui documentar. Filmul este intitulat „The Hunt for Transylvanian Gold” și este produs de Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston. Vă recomand cu tărie să-l urmăriți. Merită din plin!

Protagonistul acestui caz – și personaj principal în film – este fostul șef al Parchetului General, Augustin Lazăr, pe atunci procuror în Alba Iulia. El s-a încăpățânat să investigheze, timp de aproape 7 ani, acest dosar de furt și de înstrăinare a unor piese de patrimoniu.

 • Cuvânt de încheiere

Vă întrebați, ca și mine de altfel, de unde au pornit toate acestea căutări? De ce s-a pus atât de mult accent pe această zonă? Simplu: totul pleacă de la legenda potrivit căreia, înainte să moară, Decebal ar fi apucat să ascundă o parte din tezaurul dacilor în pădurile din zona cetății Sarmizegetusa Regia astfel încât acesta să nu fie găsit de romani.

Un alt motiv pentru care Decebal a ales să ascundă aceste brățări era legat de faptul că, într-un fel sau altul, prin construcția și textura lor, ele documentau practic zona cea mai înaltă a puterii politico-militare și religioase a societății dacice ce se regăsea într-un moment de maximă dezvoltare.

Aranjarea acestor brățări în groapa unde au fost descoperite, este de un asemenea un aspect important. Avem aici de a face nu cu o aruncare în groapă la nimereală, să spunem așa, a acestor brățări și o astupare rapidă pentru că vin romanii sau altcineva. Brățările au fost aranjate în două încăperi, în două nișe mai exact. Brățările mici erau băgate în brățările mari și erau dispuse sub forma unei flori. Brățările, așa cum spuneam, nu prezintă urme de uzură și cel mai probabil au fost depuse cu scopul de a proteja așezarea și locuitorii acesteia.

Fapul că din totalul de 24 de brățări nu au fost recuperate decât 13 iar restul de 11 încă lipsesc, reprezintă în continuare o pierdere imensă pentru patrimoniul și cultura românească, pentru patrimoniul Europei dar și cel al lumii. Au fost pierdute obiecte inestimabile și informații de neînlocuit.

Iar vorba celebră ‘‘O lopată de pământ întoarsă poate răsturna istoria” se pliază de minune cu această poveste. Pentru că acest accident, incident sau cum vreți să-l numiți, a readus la suprafață istoria României și a (re)pus țara noastră pe harta patrimoniului mondial.


 • Aceste bijuterii se pot vizita la Muzeul Național de Istorie din București.
 • Tarif: 20 lei/adult.
 • Program: marți – duminică
 • Tarifele de acces și detaliile privind programarea ghidajelor pot fi consultate aici

 

© Țara cu Balauri

4 thoughts on “Brățările dacice din aur

 1. Pingback: Sarmizegetusa Regia – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Rex Dacorum – Țara cu Balauri

 3. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Tezaurul de la Pietroasele – Țara cu Balauri

Leave a Reply