”Cetatea Sarmizegetusa – reconstitutită după Columna Traiana și ruinele din Grădiștea”

Pentru cei care ați vizitat Sarmizegetusa Regia (cea regească), inima Daciei, probabil v-ați întrebat la un moment dat…oare cât de mare a fost această cetate? Cât de complexă era? Ce suprafața avea?

Astăzi, după aproape 1900 de ani de la asediul capitalei Regatului Dac, este foarte greu de apreciat dimensiunile acesteia, iar asta și din cauza faptului că romanii au distrus-o cu totul imediat după cucerire sau, conform altor surse istorice, dacii au distrus capitala lor în timp ce se retrăgeau în fața legiunilor care avansau. Știm doar că a fost construită pe vârful unei stânci la 1.200 m altitudine, avea suprafața de aproximativ 30.000 m² iar zidurile de apărare erau de 3 m grosime cu o înălțime de aproximativ 4 – 5 m.

Singura înregistrare istorică a asediului de la Sarmizegetusa și implicit a stilului arhitectural al cetății este Columna lui Traian, care este totuși o sursă controversată, aceasta fiind în primul rând o operă edilitar-artistică.

Răsfoind internetul în lung și-n lat, am găsit o lucrare ștințiifică semnată de Teohari Antonescu, arheolog și istoric român, în care sunt prezentate diferite planșe printre care și Sarmizegetusa. Acesta a luat în considerare cercetările arheologice de la Sarmizegetusa dar și imaginile cu asediul cetății ce se regăsesc pe Columna lui Traian construind astfel o machetă în care a încercat să prezinte fortăreața lui Decebal așa cum ar fi arătat în realitate. Munca depusă de acest om, așa cum se poate vedea în imaginea atașată, a fost una incredibilă.

Ceea ce veți vedea mai jos, sunt două imagini care nu-mi aparțin, acestea fiind disponibile aici.  Dar pasiunea pe care o am cu referire la istoria neamului nostru, m-a îndemnat să împărtășesc cu voi astfel de comori ce se regăsesc cu greu în mediul online, și care au tendința de stârni curiozitate chiar și celui mai puțin interesat de astfel de lucruri.

Sarmizegetusa a fost mare, din orice punct de vedere. Mergeți să o vizitați!


 

Leave a Reply