Tabula Traiana

  • Cuvânt de început

În perioada confruntărilor armate dintre Împăratul Traian și Regele Decebal, cu precădere în cel de-al Doilea Război Daco-Roman (105 – 106), arhitecții și inginerii romani au primit ordin de a facilita și de a accelera deplasare legiunilor romane spre Dacia prin construirea unui pod ce a legat două castre romane mai târziu (Drobeta și Pontes), dar și prin săparea unui drum suspendat în piatră de-a lungul fluviului Istru (Dunărea) de aproape 40 km.

Acesta din urmă a fost consemnat prin ridicarea/construirea unei plăci ce evocă pe de o parte victoria Împăratului Traian în urma războaielor cu dacii, iar pe de altă parte un efort considerabil de a realiza în stânca din zona Porţilor de Fier un drum pentru ca armata romană să poată înainta către Dacia.

  • Tabula Traiana

Dacă vei ajunge aproape de Cazanele Dunării, unul dintre obiectivile istorice pe care trebuie să le vezi este fără doar și poate Tabula Traiana (Fig. 1).

Fig. 1 - Tabula Traiana
Fig. 1 – Tabula Traiana

Așa cum am menționat mai sus, Tabula Traiana este una dintre cele 10 plăci comemorative ridicate în cinstea lui Traian pentru a marca victoria acestuia împotriva lui Decebal. Are aproape 2000 de ani vechime, 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Materialul folosit pentru a construi această placă este 100% marmură iar inscripțiile gravate pe ea sunt reprezentate de doi delfini plutind și un vultur pe cer. De asemenea, un lucru foarte important de reținut este că această placă ne oferă numele întreg al împăratului roman și modul cum a fost acest drum construit. Textul în limba latină a fost tradus și interpretat de Otto Benndorf:

Latină – “IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F
NERVA TRAIANVS. AVG. GERM
PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III
MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS
SVBLAT(i)S VIA(m)”

Traducerea din latină – „Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest drum”

Din cele 10 tabule ce au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana se mai conservă, 4 se pastrează în desene și stampe din sec.al XVIII-lea și al XIX-lea, restul fiind distruse. În 1856, atunci când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune că se puteau vedea 4 tabule din cele 10.[1]

  • Cuvânt de încheiere

Acest monument reprezintă dovada clară a faptului că romanii și-au dorit cu ardoare să cucerească și să supună regatul dac. Pentru că atunci când te apuci să sapi drumuri în piatră la o aruncătură de Dunăre, când construiești poduri mărețe peste unul dintre cele mai mari fluvii din lume, cu siguranță inamicul pe care urmează să-l confrunți are mai mult de ”oferit”, iar aici mă refer strict la aurul din Carpații românești.


  • Locație: Tabula Traiana este situată pe teritoriul Serbiei! Această se poate vizita numai prin închirierea unor bărcuțe ce se regăsesc în apropierea Mănăstirii Macronia și care vă vor duce la o distanță de 20-30 metrii față de monument. Mai jos se pot vedea și alte fotografii (Fig. 2 & 3):
Fig. 2 - Tabula Traiana (2)
Fig. 2 – Tabula Traiana (2)
Fig. 3 - Tabula Traiana (3)
Fig. 3 – Tabula Traiana (3)
  • Pe traseu veți mai vizita ”Chipul lui Decebal”, Cazanele Mari și Mici, Grota Veterani și o parte din Peștera Ponicova. Prețul este de 40 lei/persoană.
  • MAPS TO IT
  • Programul celor care se ocupă cu mini croazierele pe Dunăre este 09.00 – 20.00, luni – duminică. De astfel, acolo veți găsi foarte multe persoane doritoare să vă ofere o croazieră pe Dunăre, majoritate percepând același preț și mergând pe același traseu.
  • Din Severin, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h.
  • Articole realizat în septembrie, 2019.

Articol susținut financiar de balaurii:

Mă înclin în fața voastră!

Ce alte monumente istorice de pe vremea Imperiului Roman și localizate în România mai cunoașteți?

 

© Țara cu Balauri

Leave a Reply