Castrul Roman Drobeta

 • Cuvânt de început

Odată ajuns în inima jud. Mehedinți, oricât de ocupat ai fi, trebui să-ți faci timp să calci pe urmele lui Marcus Ulpius Nerva Traianus. Iar cel mai bun lucru pentru a face acest lucru, unul dintre ele, este să mergi să vizitezi Castrul Roman Drobeta.

Pasionat sau nu, atunci când vei păși pe aleea romană (Fig. 1) din acest castru, este posibi să (re)simți energia vremurilor de altădată, să realizezi importanța acestui punct militar pentru Imperiul Roman. Și de ce n-ar fi așa când acest castru alături de Podul lui Traian (Apolodor) și Castrul Pontes (Serbia) formau un complex strategic care asigurat legătura dintre cele două provincii romane, situate la nord și sud de Dunăre, Dacia, respectiv Moesia Superior.

Fig. 1 - Aleea romană
Fig. 1 – Aleea romană
 • Castrul roman

Castrul Drobeta a fost unul bine organizat, un centru militar și politic ce adăpostea între 500-700 de soldați care asigurau paza podului construit de Apolodor din Damasc. Acești soldați trebuiau să respingă eventualele incursiuni ale dacilor dinspre Sarmizegestusa și davele din împrejurimi. În interior castrului, partea centrală era ocupată de Pretoriu (curtea sacră, capela și locuința comandantului), camere pentru arme, magazii, locuințe ale ofițerilor și soldaților (Fig 2 & 3).

Fig. 2 - Posibile camere pentru provizi și armament
Fig. 2 – Posibile camere pentru provizii și armament
Fig. 3 - Locuința ofițerilor
Fig. 3 – Biserica Medievală

De la fiecare poartă pornea un drum care ducea la Pretoriu: via pretoria, via decumana, și via principalis, ce lega porțile principale, dreapta și stânga. Un drum al soldaților (via sagularis) înconjura castrul, la interior, pe lângă zidul de incintă.

 • Amfiteatrul

Alt aspect ce denotă faptul că acest castru a fost un punct important în Imperiul Roman, este dat de prezența unui amfiteatru (Fig. 4), a patra construcție de acest gen identificată, până acum, pe teritoriul Daciei Romane, alături de cele de la: Ulpia Traiana, Porolissum și Micia. Edificiul se află la circa 150m vest de castrul auxiliar și circa 100m nord-est de terme.

Fig. 4 - Amfiteatrul Roman Drobeta
Fig. 4 – Amfiteatrul Roman Drobeta
 • Termele Romane

Cât despre terme, acesta nu aveau cum să nu fie construite ținând cont de faptul că însuși împăratul Traian poposea aici în iarna anului 105 pentru a discuta cu comandanții săi viitoarele mișcări de trupe în războiul Daco-Roman. Construcția termelor (Fig. 5, 6 & 7) a început în același timp cu cea a podului și a castrului, fiind asigurată de detașamente din Legiunea a V-a Macedonica. În curtea interioară (palestra) se practicau exerciții fizice și jocuri sportive. Clădirea propriu-zisă era formată din patru încăperi, precedate de un vestiar (apodyterium), după care urmau: tepidarium (cameră cu aer cald), laconicum (încăpere cu aburi), caldarium (bazinul cu apă caldă) și frigidarium (bazinul cu apă rece). Comandanții romani și soldații romani se relaxau aici.

Fig. 5 - Termele Romane Drobeta (1)
Fig. 5 – Termele Romane Drobeta (1)
Fig. 6 - Termele Romane Drobeta (2)
Fig. 6 – Termele Romane Drobeta (2)
Fig. 7 - Termele Romane Drobeta (3)
Fig. 7 – Termele Romane Drobeta (3)
 • Drubeta

Înainte de a fi construit acest castru, cum de altfel s-a întâmplat pe aproape tot teritoriul regatului condus de Decebal, aici se pare că ar fi existat o davă cu numele de ”Drubeta”. Ocupată de romani în urma primului război cu dacii (101-102), a devenit un important centru meșteșugăresc și de trafic comercial. Așa cum vă spuneam, romanii au construit aici podul de peste Dunăre, cunoscut ca Podul lui Traian, ale cărui ruine se mai văd și azi, și un castru militar, care a dăinuit și după părăsirea Daciei de armata și administrația romană. În timpul împăratului Publius Aelius Traianus Hadrianus (117-138), Drobeta a căpătat rang de municipiu, iar în timpul lui Septimiu Sever (193-211) rangul de colonie. În secolul al V-lea, orașul a fost distrus de către huni, fiind refăcut de Iustinian în secolul al VI-lea sub numele de Teodora.[1]

Fig. 8 - Castrul Roman Drobeta (1)
Fig. 8 – Castrul Roman Drobeta (1)
Fig. 9 - Castrul Roman Drobeta (2)
Fig. 9 – Castrul Roman Drobeta (2)
Fig. 10 - Castrul Roman Drobeta (3)
Fig. 10 – Castrul Roman Drobeta (3)
 • Cuvânt de încheiere

Acestea fiind spuse, fără doar și poate, Castrul Drobeta a făcut parte din coloana vertebrală a provinciei romane Dacia, o provincie care, probabil, nu ar fi fost posibilă fără construirea podului peste Dunăre dar mai ales, fără ridicarea garnizoanei de la Drobeta ce a fost apărată de una dintre cele mai iscusite legiuni din Imperiul Roman, Legiunea a V-a Macedonica. Aici a existat un forum, un teatru, o bazilica. La mijlocul secolului al III-lea, Drobeta acoperea o suprafață de 60 de hectare și avea o populație de aproape 40.000 de locuitori.

Fig. 11 - Castrul Roman Drobeta, vedere din dronă
Fig. 11 – Castrul Roman Drobeta, vedere din dronă

Castrul este atestat de Tabula Peutingeriana și Notitia Dignitatum.


 • Locație: Strada Independenței, Drobeta-Turnu Severin
 • WAZE TO IT / MAPS TO IT
 • Program: * din păcate n-am reținut programul așa că dacă aveți informații, lăsați-le în secțiune de comentarii. Prețul biletului este de 10lei/adult.
 • Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 4h10min.
 • Articol realizat în septembrie, 2019.

Dar tu? Ai vizitat acest castru? Ce apreciezi cel mai mult din acele vremuri trecute?

Articol susținut financiar de balaurii:

Mă înclin în fața voastră!

© Țara cu Balauri

5 thoughts on “Castrul Roman Drobeta

 1. Pingback: Podul lui Traian – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Tabula Traiana – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Cetatea Severinului – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Castrul roman de la Pietroasele – Țara cu Balauri

 5. Pingback: Castrul roman Jidova – Țara cu Balauri

Leave a Reply