Stella Maris de la Vitănești

  • Cuvânt de început

România are nenumărate monumente istorice care, din păcate, fie sunt lăsate în voia sorții, fie sunt ”ascunse” de ochii lumii încât trebuie să te transformi într-un adevărat detectiv pentru a le găsi.

Exemplu de mai jos, pe care l-am vizitat deja de două ori (februarie 2019 și aprilie 2021) este unul foarte bun în contextul dat.

  • Date istorice

Capela lui Victor Antonescu, fost ministru al Justiției (2 octombrie 1934 – 1 februarie 1935) și ministru de Finanțe (1 februarie 1935 – 28 august 1936), puțin cunoscută chiar și celor care locuiesc în zona unde se află aceasta, este o micuță bijuterie arhitecturală, deosebit decorată cu cărămidă, iar în interior în întregime îmbrăcată în frescă. Având doar naos și altar, capela este foarte bine legată din punct de vedere arhitectural. Absida altarului este tipic bizantină, ca și restul clădirii. Încununată cu un dom central, capela este o biserică în miniatură.

Capela se află în curtea conacului în care, la 12 iulie 1909, s-a născut filosoful Constantin Noica.

Stella Maris de la Vitănești.

Capela zidită în curtea conacului de lângă Vitănești este asemănătoare Capelei Stella Maris, aflată și astăzi în curtea Castelului Reginei Maria de la Balcic, Bulgaria. Pentru aceasta, capela este adesea numită “Stella Maris de la Vitănesti”. Victor Antonescu se număra printre cei mai de seama oameni ai societății sale, iar soția lui, Eliza, se cunoștea foarte bine cu Regina Maria, motiv care a și dus la zidirea capelei dupa planurile celei de la Balcic. Despre capela reginei, ea însăși spunea “că este o smerită răsfrângere a unei bisericuțe curat bizantine dintr-un sat îndepărtat din Cipru”.

În privința viitorului capelei de la Vitănești, Victor Antonescu a dorit să o lase pe aceasta, cu testament, drept moștenire, Academiei Romane, lucru pe care l-a și înfăptuit în data de 11 iulie 1943. Peste numai un an si doua luni, în septembrie 1944, capela și conacul vor fi jefuite de către armata rusească.

Stella Maris de la Vitănești.
Stella Maris de la Vitănești.
  • După mai bine de 2 ani (aprilie 2021), am revenit la această capelă

Pe timp de primăvară, capela este înconjurată de vegetație din toate părțile precum se poate observa în imaginile de mai jos. În primul rând, calea de acces care duce la capelă se face din două părți. Dacă veți intrați pe aici, s-ar putea să vă întâmpine un paznic și îmi e teamă că mai departe de el nu veți merge. În schimb, dacă veți intra exact prin același loc prin care se poate ajunge la conacul Antonescu-Noica, și care se poate vedea mai jos, atunci s-ar putea să aveți mari șanse pentru de a vă îndeplini obiectivul.

Conacul Antonescu-Noica

Ajuns la capelă, de data aceasta am avut norocul să găsesc ușa larg deschisă astfel că negreșit am intrat să văd despre ce este vorba. Înăuntru se află sarcofagul lui Victor Antonescu și al soției acestuia, Eliza. Atât în interiorul capelei, cât și pe exterior regăsim diferite texte în care se vorbește despre relațiile politice pe care le-a avut Victor Antonescu, cu ce oameni de stat s-a întâlnit etc. Nu știu de cât de bine se poate citi în fotografiile prezentate de mine aici, dar vă pot spune că am observat numele lui George Clemenceau, fost prim-ministru al Franței între anii 1906 – 1909 și 1917 – 1920, membru al Academiei Franceze din 1918 și unul dintre cei mai importanți politicieni cu care a dialogat Regina Maria atunci când a mers la Paris să discute soarta României după Primul Război Mondial. Al nume important reperat de mine este cel al lui Ferdinand I.

Capela Stella Maris - Teleorman
Capela Stella Maris - Teleorman

Capela este interesantă și frumoasă în orice perioada a anului. Dacă pe timp de iarnă o poți vizualiza mai bine pentru că nu sunt foarte multe bălării în jurul ei, pe timp de primăvară când ai parte de o explozie de culoare în jurul acesteia, parcă totul devine idilic și rupt din poveștile de odinioară.

Capela Stella Maris - Teleorman
Capela Stella Maris - Teleorman

Pentru a ajunge aici, trebuie să știți că ansamblul fostului conac Victor Antonescu, acolo unde se regăsește și capela, se află pe partea dreaptă a drumului E70 (fostul DN 6), care leagă orașul București de Alexandria, cu doar câțiva km înainte de a intra în Alexandria. Venind dinspre Alexandria, conacul și capela ortodoxă Victor Antonescu se află pe partea stângă, cu puțin înainte de a intra în localitatea Vitănesti.

  • Cuvânt de încheiere

Din păcate, cele două monumente (conacul și capela), cu toate că sunt foarte importante din punct de vedere cultural pentru județul Teleorman și implicit pentru România, astăzi (aprilie 2021) stau îngropate în bălării şi ferecate cu lacăte.

IMPORTANT: Ambele edificii se află curtea unei instituții private. În principiu nu se pot vizita, dar intrarea către aceste două obiective este larg deschisă și fără a avea vreun marcaj ce ar interzice acest lucru. Dacă doriți să le vizitați, recomandarea mea este să parcați mașina AICI iar apoi să mergeți pe jos până la poarta care duce spre domeniul conacului.


  • Locație: Vitănești, Teleorman;
  • Articol publicat în iulie 2019;
  • Fotografii realizate în februarie 2019 și aprilie 2021.

  • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


2 thoughts on “Stella Maris de la Vitănești

  1. Pingback: Conacul Victor Antonescu – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

Leave a Reply