Ruinele Cetății Turris

  • Cuvânt de început

De la intrarea Istrului (Dunărea) pe teritoriul României și până la vărsarea acestuia în Pontus Euxinus (Marea Neagră), cetățile medievale, fortărețele și vestigiile arheologice ce se regăsesc de-a lungul mărețului fluviu îți vor face cu mână și te vor îndemnă să le vizitezi aproape la orice pas.

Dar cum țara noastră nu dorește valorificarea imensului potențial cultural-istoric pe care îl posedă, o bună parte din aceste cetăți se află astăzi în stare avansată de degradare, au ajuns să fie înghițite de apele Dunării ori efectiv au dispărut în negura timpului. Cetate Turris reprezintă un exemplu foarte bun.

  • Date istorice

Aproape 2.000 de ani de istorie se ascund sub ruinele cetăţii Turris (Turnu), situată pe malul stâng al Dunării, în municipiul Turnu Măgurele (Fig. 1).

Fig. 1 - Ruinele Cetății Turris. În îndepărtare se poate zări Combinatul Chimic Donauchem
Fig. 1 – Ruinele Cetății Turris. În îndepărtare se poate zări Combinatul Chimic Donauchem

Istoria cetăţii pleacă din perioada romană, din vremea împăratului Traian. De Turris, importantă fortificaţie în luptele cu turcii, se leagă atât numele lui Constantin cel Mare, cât şi numele lui Mircea cel Bătrân. Legendele spun că sub cetate ar zace un tunel care făcea legătura cu celălalt mal al Dunării. Forma turnului de apărare se spune că era foarte asemănătoare cu Turnul Galata din zilele noastre. Din păcate, astăzi, n-avem decât niște ruine ale acestui turn (Fig. 2 & 3).

Fig. 2 - Ruinele turnului de apărare
Fig. 2 – Ruinele turnului de apărare
Fig. 3 - Ruinele turnului de apărare (2)
Fig. 3 – Ruinele turnului de apărare (2)

Potrivit istoricilor, prima atestare a cetăţii de pe malul stâng al Dunării apare din secolul II după Hristos, în documentele străvechi cetatea fiind menţionată ca o „puternică fortificaţie”. Se spune, de asemenea, că prima construcţie pe locaţia de pe malul stâng al Dunării ar fi fost un castru roman. Unii istorici admit faptul că prima fortificaţie ridicată aici ar fi fost construită chiar de împăratul roman Traian. Dovezi ale existenţei unui castru roman pe locurile în care astăzi pot fi admirate ruinele cetăţii Turris stau descoperirile arheologice făcute, aici, în ultimii zece ani.

Despre cetatea Turnu, consemnează pentru prima dată August Treboniu Laurian în ‘Magazin istoric pentru Dacia’ din anul 1846 și considera că cetatea s-a ridicat pe ruinele unui turn roman. La scurt timp cetatea a fost vizitată de Cezar Bolliac care a întreprins o săpătură, a descris ruinele şi a concluzionat că aici s-ar afla cetatea romană Romula. De fapt, materialul folosit la construirea primei faze a cetății, în perioada lui Mircea cel Bătrân, a fost adus din fostul castru roman de la Oescus, situat la sud de Dunăre, după cum urma să descopere mai târziu Grigore Florescu.

  • Cuvânt de încheiere

Această cetate se află într-o stare avansată de degradare. De la drumul anevoios (Fig. 4) care duce la cetate și până la obiectivul în sine, totul, dar absolut totul este o ruină.

Fig. 4 - Drumul către cetate
Fig. 4 – Drumul către cetate

Iar dacă nu ești un pasionat de istorie sau arheologie, aici nu prea ai ce vedea (Fig. 5 & 6), buruienele acoperind vertiginos istoria ce zace aici…

Fig. 5 - Plantele au acoperit ușor dar sigur ruinele Cetății Turris
Fig. 5 – Plantele au acoperit ușor dar sigur ruinele Cetății Turris
Fig. 6 - Plantele au acoperit ușor dar sigur ruinele Cetății Turris (2)
Fig. 6 – Plantele au acoperit ușor dar sigur ruinele Cetății Turris (2)

  • Locație: Din orașul Turnu-Măgurele se merge pe drumul ce duce către combinatul chimic Donauchem, către Dunăre de asemenea, iar la un moment dat se face o cărare forestieră pe unde se poate intra cu mașina pentru aproximativ 2.8km. După această distanță, cea mai rapidă metodă de deplasare este mersul pe jos pentru aprox. 500m.
  • WAZE TO IT / MAPS TO IT
  • Din Alexandria, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h.
  • Articol realizat în aprilie, 2018.

*Update aprile, 2020 – de ceva timp au început lucrările de restaurare la această cetate.

Ce alte fortăreție medievale situate de-a lungul Dunării mai cunoașteți?

© Țara cu Balauri


2 thoughts on “Ruinele Cetății Turris

  1. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s