Ruinele cetății Turris

Aproape 2.000 de ani de istorie se ascund sub ruinele cetăţii Turris (Turnu), situată pe malul stâng al Dunării, în municipiul Turnu Măgurele. Istoria cetăţii pleacă din perioada romană, din vremea împăratului Traian. De Turris, importantă fortificaţie în luptele cu turcii, se leagă atât numele lui Constantin cel Mare, cât şi numele lui Mircea cel Bătrân. Legendele spun că sub cetate ar zace un tunel care făcea legătura cu celălalt mal al Dunării.

Ruinele cetăţii Turris sunt situate pe malul stâng al Dunării, în municipiul Turnu Măgurele. Pietrele masive care în trecut au jucat un rol extrem de important în apărarea ţării pot fi văzute şi astăzi. Ruinele sunt încărcate de istorie şi mister. Cetatea are o istorie de aproape 2000 de ani, care pleacă din perioada romană.

Potrivit istoricilor, prima atestare a cetăţii de pe malul stâng al Dunării apare din secolul II după Hristos, în documentele străvechi cetatea fiind menţionată ca o „puternică fortificaţie”. Se spune, de asemenea, că prima construcţie pe locaţia de pe malul stâng al Dunării ar fi fost un castru roman. Unii istorici admit faptul că prima fortificaţie ridicată aici ar fi fost construită chiar de împăratul roman Traian. Dovezi ale existenţei unui castru roman pe locurile în care astăzi pot fi admirate ruinele cetăţii Turris stau descoperirile arheologice făcute, aici, în ultimii zece ani.

Despre cetatea Turnu, consemnează pentru prima dată August Treboniu Laurian în ‘Magazin istoric pentru Dacia’ din anul 1846 și considera că cetatea s-a ridicat pe ruinele unui turn roman. La scurt timp cetatea a fost vizitată de Cezar Bolliac care a întreprins o săpătură, a descris ruinele şi a concluzionat că aici s-ar afla cetatea romană Romula. De fapt, materialul folosit la construirea primei faze a cetății, în perioada lui Mircea cel Bătrân, a fost adus din fostul castru roman de la Oescus, situat la sud de Dunăre, după cum urma să descopere mai târziu Grigore Florescu.


  • WAZE TO IT / MAPS TO IT
  • Din orașul Turnu-Măgurele se merge pe drumul ce duce către combinatul chimic Donauchem, către Dunăre de asemenea, iar la un moment dat se face o cărare forestieră pe unde se poate intra cu mașina pentru aproximativ 2.8km. După această distanță, cea mai rapidă metodă de deplasare este mersul pe jos pentru aprox. 500m.

– Tarif intrare: liber– Program: 24/24
– Din Alexandria, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s