Monumentul Tropaeum Traiani

  • Cuvânt de început

Regiunea Dobrogei a reprezentat un terent de luptă pentru multe dintre popoarele ce au dănuit pe acest teritoriu.

De-a lungul secolelor, imperii peste imperii și-au dorit cu ardoare această zonă iar cei care se aflau deja aici, au trecut prin bătălii groaznice pentru a-și apăra pământul. Iar invadatorii, atunci când au cucerit pământul respectiv, ne-au lăsat nouă, oamenii de astăzi, monumente ce vorbesc de la sine. Unul dintre aceste monumente se află în județul Constanța.

  • Date istorice

Tropaeum Traiani (Fig. 1) este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.

Fig. 1 - Monumentul Tropaeum Traiani fotografiat din dronă.
Fig. 1 – Monumentul Tropaeum Traiani fotografiat din dronă.

Tropaeum Traiani este unul dintre cele mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu.

Bătălia de la Adamclisi este una considerată de asemenea una dintre cele mai importante lupte purtate de Imperiul Roman împotriva Dacie și de aceea, după ce Traian a câștigat acest conflict, a ridicat respectivul monument în care ‘desenat’ ambele oștiri și combatanții acestora.

Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric (Fig. 2), care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înalt de 10,75 m (Fig. 3), înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi.

Fig. 2 - Baza monumentului
Fig. 2 – Baza monumentului
Fig. 3 - Trofeul bifacial.
Fig. 3 – Trofeul bifacial.

Textul din latină inscripționat pe monument este, aproximativ, următorul:

MARTI ULTOR[I]
IM[P(erator)CAES]AR DIVI
NERVA[E] F(ILIUS) N[E]RVA
TRA]IANUS [AUG(USTUS) GERM(ANICUS)]
DAC]I[CU]S PONT(IFEX) MAX(IMUS)
TRIB(UNICIA) POTEST(ATE) XIII
IMP(ERATOR) VI CO(N)S(UL) V P(ater) P(atriae)
?VICTO EXERC]ITU D[ACORUM]
?—- ET SARMATA]RUM—-]E 31.

Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în Bătălia de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102.

  • Cuvânt de încheiere

Primul lucru pe care trebuie să-l rețineți este că monumentul din imagine, cel din zilele noastre, este total refăcut și restaurat. Piesele originale sunt astăzi împrăștiate prin diferite muzeeu pentru că monumentul inițial a suferit multe distrugeri din cauza vremii, în primul rând, dar și din cauza nepăsării autorităților.

Faptul că acest obiectiv turistic a fost restaurat cu banii europeni nu poate decât să mă bucure. Totul este amenajat, monumentul arată bine, există locuri de parcare, drumul este asfaltat și dacă intri de pe DN3, aceasta fiind principala cale de acces, sau dacă mergi pe calea ce duce către orașul antic Tropaeum Traiani, care de asemenea trebuie vizitat, asfaltul este perfect.

Iată, deci, cum un astfel de monument de o importanță majoră pentru istoria noastră poate fi readus la viață (Fig. 3, 4 & 5)

Fig. 3 - Parcul din imprejurimile monumentului.
Fig. 3 – Parcul din imprejurimile monumentului.
Fig. 4 - Tropaeum Traiani în lumina zilei.
Fig. 4 – Tropaeum Traiani în lumina zilei.
Fig. 5 - Tropaeum Traiani fotografiat de la 85 de metrii altitudine.
Fig. 5 – Tropaeum Traiani fotografiat de la 85 de metri altitudine.

  • Locație: DC53, Adamclisi 907010. Click WAZE TO IT / MAPS TO IT pentru coordonate pe hartă.
  • Program. luni – duminica, 09.00-20.00. Tarif: 10lei/adult
  • Articol realizat în iulie, 2019.

Articol susținut financiar de balaurii:

Mă înclin în fața voastră!

Ce monumente triumfale mai cunoașteți la noi în țară?

© Țara cu Balauri

3 thoughts on “Monumentul Tropaeum Traiani

  1. Pingback: Orașul antic Tropaeum Traiani – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Rex Dacorum – Țara cu Balauri

  3. Pingback: Castrul roman Dinogeția – Țara cu Balauri

Leave a Reply