Mănăstirea Plăviceni (Alunișul)

 • Cuvânt de început

La 12 km de localitatea Dudu (Teleorman), în apropiere de Oltul cel măreț, avem o mănăstire învelită într-o legendă mult prea importantă pentru a nu fi luată în seamă. 

În urmă cu ceva ani, călugării și muncitorii de la această mănăstire, din pură întâmplare, au descoperit într-o groapă din curtea edificiului osemintele unui bărbat. Oseminte din care lipseau atât capul, cât și clavicula și care erau învelite în straie domnești conform acestora.

 • Osemintele lui Mihai Viteazul?

Nu cunosc cu exactitate dacă un test ADN a fost realizat pentru a aduce mai multă lumină asupra subiectului în sine, însă teoria împinsă de către acești călugări este că osemintele descoperite ar aparține lui Mihai Viteazul, nimeni altul decât domnitorul Țării Românești. Argumentele inițiale care susţineau această teorie erau legate de faptul că Mănăstirea Plăviceni a fost ridicată de Doamna Stanca, că hramul este al Arhanghelului Mihail, dar şi faptul că din schelet lipseau capul, clavicula și coastele, ceea ce oarecum corespundea modului cum a fost mutilat Voievodul în 1601, după cum a precizat părintele Teoctist Moldovanu, stareţul mănăstirii.

Adevărat sau nu, această mănăstirea a devenit loc de pelerinaj pentru sute de oameni ce vin deja în pădurea de lângă satul Dudu, comuna Plopii-Slăvitești.

Fig. 1 - Se presupune că în acest loc din incinta mănăstirii ar fi fost descoperite osemintele lui Mihai Viteazul.
Se presupune că în acest loc din incinta mănăstirii ar fi fost descoperite osemintele lui Mihai Viteazul
 • Date istorice

Mănăstirea Plăviceni (Alunișul) este situată în sudul țării, în arealul comunei Plopii Slăvitești din județul Teleorman, la 33 km nord vest de Turnu Măgurele și la 30 km sud de Drăgănești-Olt. Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plăviceni, în timpul domniei lui Matei Basarab, între anii 1646-1649.

Fig. 2 - Ansamblul Mănăstirii Plăviceni.

Ansamblul este compus din biserică, impunătorul turn clopotniță, casa stareției, 2 rânduri de chilii și zidurile de apărare. Biserica a fost pictată în 1815.

Fig. 3 - Biserica Plăviceni.

Mănăstirea este de asemenea menționată în numeroase acte ale secolelor XVII, XVIII și în catagrafiile din secolul al XIX-lea, aici fiind consemnat ca egumen Ieremia Cacavela, unul din mentorii domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir. Lucrări de refacere au fost întreprinse probabil la sfârșitul secolului XVII sau la începutul celui următor, când au fost adăugate chiliile și anexa situate pe zidul de sud al incintei.

Mănăstirea a fost menționată și de I.C. Filitti astfel: […]în stare de ruină zidurile înconjurătoare al mănăstirii de altă dată și biserica, frumos exemplar de biserică mare din vremea lui Matei vodă, rămasă fără geamuri, complet golită de mobilier, dar plină de moloz în urma recentei prăbușiri a turlei principale și gata a primi ploaia și zăpada. O priveliște jalnică. (I.C. Filitti „Ctitorii de la Plăviceni-Olt și neamul doamnei Stanca” în „Arhivele Olteniei”, VI, 1927, p. 266).

20180804_140406.jpg

Povestea legată de osemintele lui Mihai Viteazul pare greu de crezut la prima vedere. Chiar și așa, soția domitorului, Doamna Stanca, conform legendelor, se pare că ar fi ajuns pe aceste meleaguri atunci când a fost urmărită de inamici. Pentru a nu fi prinsă, ea s-ar fi urcat într-un copac și astfel a scăpat cu viață. De aici și al doilea nume al mănăstirii (Alunișul). Alte povești ne spune că Turturea (Țurțurea) paharnicul, unul dintre căpitanii voievodului, după ce a dus la Mănăstirea Dealu capul domnitorului, se pare că ar fi luat trupul și l-ar fi ascuns în altă locație tocmai pentru a nu fi găsit de dușmani.

Fig. 6 - Impunătorul turn clopotniță.
Fig. 6 - Curtea mănăstirii cu o parte din zidurile care au mai rămas în picioare.
 • Am revenit la Mănăstirea Plăviceni după aproape 4 ani

Prima dată când am vizitat acest loc se întâmpla în vara lui 2018. Am fost fascinat numaidecât de ce am găsit aici, și nu datorită ipotezei legate de Mihai Viteazul, ci pentru că zona este una foarte liniștită, conectată cu natura și care îți aduce o liniște aparte.

În Vinerea Mare a lui 2021 am revenit. Și bine am făcut pentru că se pare că Mănăstirea Plăviceni și-a făcut cuib în sufletul meu atunci când vine vorba de locuri unde să te regăsești pe sine. În prezent (aprilie 2021), biserica arată puțin mai bine față de acum 4 ani, un acoperiș nou a fost montat, exteriorul acesteia pare că a fost întărit iar curtea se vede că este îngrijită astfel încât locul să nu fie înghițit de vegetație. De această dată am avut norocul să port o discurție și cu starețul mănăstirii care mi-a explicat câteva lucruri despre istoria locului, mi-a oferit șansa să intru în incinta bisericii și chiar am reușit să montez o filmare pe care o puteți vedea puțin mai jos.

Fotografii (exterior & interior) din aprilie 2021:

Mănăstirea Plăviceni - aprilie 2021
Mănăstirea Plăviceni - aprilie 2021
Mănăstirea Plăviceni - aprilie 2021
Mănăstirea Plăviceni - aprilie 2021
Mănăstirea Plăviceni - aprilie 2021
Mănăstirea Plăviceni - aprilie 2021
 • Cuvânt de încheiere

Deși drumul care duce la mănăstire este unul anevoios, neasfaltat, destul de lung și care traversează o pădure, acest loc merită vizitat. Iar recomandarea mea este să o faceți la finele primăverii sau vara devreme pentru că atunci veți avea parte de o explozie de culoare și nenumărate concerte oferite de păsările de prin zonă. Puteți parcurge drumul respectiv având o mașina cu garda joasă (eu am o Skoda Octavia Break), dar să mergeți cu atenție și să fiți atenți la gropi.

Mănăstirea Plăviceni se află pe lista monumentelor istorice din județul Teleorman, având codul TR-II-a-A-14338. De asemenea, în Repertoriul Arheologic Național, mănăstirea este prezentă cu datele RAN: 153678.01.

Acest loc merită vizitat fără doar și poate!

Drumul către Mănăstirea Plăviceni

 • Locație: în pădurea de lângă satul Dudu, comuna Plopii-Slăvitești, jud. Teleorman;
 • Articol publicat iunie 2019;
 • Fotografii realizate în iunie 2019 și aprilie 2021.

 • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


4 thoughts on “Mănăstirea Plăviceni (Alunișul)

 1. Pingback: Mănăstirea Dealu – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Casa DACICA – Țara cu Balauri

 3. S-a construit in Romania mii de biserici noi iar cele vechi legate de istoruia neamului sunt lasate in paragina Rusine guvernantilor,Patriarhiei si a celorlanti diriguitori din tara.

 4. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

Leave a Reply