Mănăstirea Dealu

Localizată pe un deal la o distanță de 3-4km față de Târgoviște, această mănăstire de maici, la prima vedere, nu este decât o alta mănăstire printre multe altele pe care România le are.

Dar ceea ce pronaosul acestei biserici și mănăstirea în sine adăpostesc, reprezintă fără doar și poate un loc cu greutate pentru istoria țării:
Mormântul lui Radu cel Mare, ctitorul acestei mănăstiri și domn al Țării Românești din anul 1495 până în anul 1508.
Mormântul lui Pătrașcu cel Bun (tatăl lui Mihai Viteazul), domn al Țării Românești între martie 1554 – 26 decembrie 1557
Racla în care se regăsește capul lui Mihai Viteazul, domnitor al Țării Românești între 1593-1600. El a unit (pentru o perioadă scurtă) cele trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

Mihai Viteazul a fost asasinat pe 9/19 august 1601 de către ofițerul valon Iacob (Jacques) de Beauri în apropiere de Turda, unul dintre motive, și poate cel mai important, fiind faptul că se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, idee ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Spintecat în mai multe părți de către mercenarii ofițerului valon și lăsat timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde a fost batjocorit şi de oameni şi de câini după care a fost îngropat, capul domnitorului a fost într-un final luat de către Turturea paharnicul, unul dintre căpitanii voievodului, adus în Țara Românească și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu.

Povestea aducerii capului lui Mihai Viteazul la această mănăstirea este pe cât se poate de întortochiată. De-a lungul timpului, craniul respectiv a fost mutat dintr-o parte într-alta datorată vremurilor de atunci. Spre exemplu, în timpul primului război mondial (1916), pentru a nu fi prădat de către duşmani, craniul lui Mihai Viteazul a fost mutat la Iaşi. După război, craniului a fost readus şi înhumat definitiv la Mănăstirea Dealu în luna lui august 1920, într-un cadru festiv, în prezenţa regelui Ferdinand I. După un timp, moaştele voievodului sunt din nou plimbate, de data asta până în Rusia, pentru a fi protejate în caz de invazie a Iaşului. Din fericire, acesta nu a fost trimis împreună cu restul Tezaurului către Moscova, ci către Kerson (Ucraina astăzi).Restul osemnitelor sunt și vor rămăne un subiect greu de închis și pe larg dezbătut iar asta pentru că sunt pasaje ce lipsesc, cu un motiv întemeiat din istoria noastră zic eu, sau pentru că locurile unde acestea au fost duse sunt mai multe ca și număr. Unii spun că trupul său încă se află pe locul unde acesta a fost decapitat, altă teorie ne prezintă ca și loc de odihnă Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia iar ultima, și poate cea mai viabilă dacă luăm în considerare testul ADN şi măsurătorile antopometrice ale oaselor, Mănăstirea Plăviceni (Alunișul) din jud. Teleorman, loc pe care l-am vizitat în urma cu ceva timp.

Nu mă suprinde faptul că și aceste oseminte se dau ‘pierdute’ la fel de bine cum nu mă suprind nici problemele pe care le-au întâmpinat toți cei care au încercat unirea teritoriilor românești de-a lungul anilor, sau, după anumite cazuri, care au dorit să inspire acest lucru: Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan, A.I. Cuza, Mihai Eminescu sau chiar Regele Ferdinand.

Să nu uităm totuși faptul că Mihai Viteazul era recunoscut printre străini sub numele de ‘Malus Dacus’…


Locație: Aleea Mănăstirea Dealu 1, Viforâta 130004

– Din Târgoviște, cu mașina personală, am făcut aproximativ 20min.

La această mănăstire se poate ajunge foarte ușor cu mașina. Drumul are formă de serpentine și este asfaltat. Iarna posibil să fie mai dificil.


 

 

One thought on “Mănăstirea Dealu

  1. Pingback: Mănăstirea Plăviceni (Alunișul) – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s