- Cuvânt de început
Localizată pe un deal la o distanță de 3-4 km față de Târgoviște, această mănăstire (Fig. 1) de maici, la prima vedere, nu este decât o alta mănăstire printre multe altele pe care România le are.
- Date istorice
Dar ceea ce pronaosul acestei biserici și mănăstirea în sine adăpostesc, reprezintă fără doar și poate un loc cu greutate pentru istoria țării:
– Mormântul lui Radu cel Mare, ctitorul acestei mănăstiri și domn al Țării Românești din anul 1495 până în anul 1508.
– Mormântul lui Pătrașcu cel Bun (tatăl lui Mihai Viteazul), domn al Țării Românești între martie 1554 – 26 decembrie 1557
– Racla (Fig. 2) în care se regăsește capul lui Mihai Viteazul, domnitor al Țării Românești între 1593-1600. El a unit (pentru o perioadă scurtă) cele trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Toți cei enumerați mai sus au făcut parte din Dinastia Drăculeștilor sau Familia Drăculeștilor, o ramură mai mică a Dinastiei Basarabilor. Membrii acesteia sunt urmașii lui Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Bătrân. Vlad Țepeș de asemenea a fost un membru important al acestei familii.

- Asasinarea domnitorului
Mihai Viteazul a fost asasinat pe 9/19 august 1601 de către ofițerul valon Iacob (Jacques) de Beauri în apropiere de Turda, unul dintre motive, și poate cel mai important, fiind acela că se întrezăreau perspectivele unei noi uniri românești, idee ce nu convenea împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Spintecat în mai multe părți de către mercenarii ofițerului valon și lăsat timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde a fost batjocorit şi de oameni şi de câini după care a fost îngropat, capul domnitorului a fost într-un final luat de către Țurțurea (Turturea după alte surse) paharnicul, unul dintre căpitanii voievodului, adus în Țara Românească și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu.

- Povestea aducerii capului lui Mihai Viteazul la această mănăstirea este pe cât se poate de întortochiată.
De-a lungul timpului, craniul respectiv a fost mutat dintr-o parte în alta datorată, sau din cauza vremurilor de atunci. Spre exemplu, în timpul Primului Război Mondial (1916), pentru a nu fi prădat de către duşmani, craniul lui Mihai Viteazul a fost mutat la Iaşi. După război, craniului a fost readus şi înhumat definitiv la Mănăstirea Dealu în luna lui august 1920, într-un cadru festiv, în prezenţa regelui Ferdinand I. După un timp, moaştele voievodului sunt din nou plimbate, de data asta până în Rusia, pentru a fi protejate în caz de invazie a Iaşului. Din fericire, acesta nu a fost trimis împreună cu restul Tezaurului către Moscova, ci către Kerson (Ucraina astăzi).

Restul osemnitelor sunt și vor rămăne un subiect greu de închis și pe larg dezbătut iar asta pentru că sunt pasaje ce lipsesc, cu un motiv întemeiat din istoria noastră zic eu, sau pentru că locurile unde acestea au fost duse se regăsesc, se pare, în diferite zone ale țării. Unii spun că trupul său încă se află pe locul unde acesta a fost decapitat, altă teorie ne prezintă ca și loc de odihnă Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia iar ultima, și cea mai recentă de altfel, Mănăstirea Plăviceni (Alunișul) din jud. Teleorman, loc pe care l-am vizitat în urmă cu ceva timp.

- Cuvânt de încheiere
Nu mă suprinde faptul că și aceste oseminte se dau ‘pierdute’ la fel de bine cum nu mă miră nici problemele pe care le-au întâmpinat toți cei care au încercat unirea teritoriilor românești de-a lungul anilor, sau, după anumite cazuri, care au dorit să inspire acest lucru: Mihai Viteazul, Horea, Cloșca și Crișan, A.I. Cuza, Mihai Eminescu sau chiar Regele Ferdinand.


Să nu uităm totuși faptul că Mihai Viteazul era recunoscut printre străini sub numele de ‘Malus Dacus’.
- Locație: Aleea Mănăstirea Dealu 1, Viforâta 130004
- WAZE TO IT / MAPS TO IT
- Din Târgoviște, cu mașina personală, am făcut aproximativ 20min.
- La această mănăstire se poate ajunge foarte ușor cu mașina. Drumul are formă de serpentine și este asfaltat. Iarna posibil să fie mai dificil.
- Nu am achitat vreo taxă la intrare.
- Programul de vizitare poate varia în funcție de slujbele ținute acolo.
- Articol realizat în august, 2018.
Ce alte mănăstiri încărcate istoric ați mai vizitat?
Pingback: Mănăstirea Plăviceni (Alunișul) – Țara cu Balauri
Pingback: Casa DACICA – Țara cu Balauri