Mănăstirea Coșoteni

  • Cuvânt de început

Țara noastră are un număr important de edificii religioase. De cele mai multe ori, aceste edificii religioase vin la pachet cu niște povești sau legende istorice ce atrag privirea călătorului de rând.

Mănăstirea de mai jos aduce la suprafața o astfel de legendă.

  • Date istorice

Biserica Sfântul Dumitru, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Coșoteni, este biserica centrală din fosta Mănăstire Tigania – Drăganești. În jurul acestei bisericuțe a fost adunată o obște monahală, tot aici funcționând și primele școli din județul Teleorman.

Mănăstirea Coșoteni

Biserica se află în partea de vest a localității, la marginea satului Coșoteni, în comuna Vedea. Localitatea se regăsește la intersecția pârâului Burtea cu râul Vedea, pe drumul județean DJ601F, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de municipiul Alexandria și la aproximativ 7 kilometri sud-est de municipiul Roșiorii de Vede, pe malul stâng al râului Vedea.

Ctitorită în anul 1647 de către Matei Basarab pe locul unui vechi schit ce datează din vremea lui Negru Vodă, Mănăstirea Coşoteni este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Teleorman.

Fig. 2 - Curtea Mănăstirii Coșoteni
Mănăstirea Coșoteni
  • Legenda de la mănăstire

Mănăstirea este amintită de Constantin C. Giurescu în volumul ”Întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei.

Potrivit legendelor, lăcaşul a fost ctitorit iniţial de Negru Vodă şi mai apoi refăcut de Matei Barasab. Povestea spune că Negru Vodă, domnitorul Ţării Româneşti la acea vreme, fiind urmărit de turci, s-a ascuns în pădure în scorbura unui copac. Domnitorul a inversat potcoavele calului şi i-a dat drumul în pădure, pentru a-şi deruta adversarii. Turcii au fost păcăliţi şi astfel domnul a scăpat cu viaţă. Ca să-şi arate recunoştinţa faţă de locul care l-a salvat, a zidit în jurul copacului o biserică. Legenda spune că trunchiul copacului a dăinuit mult timp ţinând loc de Sfânta Masă, iar acum este zidit în partea de miazăzi a mănăstirii.

Un articol despre cercetările arheologice de la Coșoteni din 2017-2018 efectuate de Muzeul Județean Teleorman se poate găsi aici.

Mănăstirea Coșoteni

O filmare de la fața locului, cu telefonul ce-i drept, se poate vedea mai jos:

  • Cuvânt de încheiere

O singură dată am fost în acest loc (august 2018), articolul fiind printre primele de pe blogul ”Țara cu Balauri”. N-am reuși să o vizitez la interior deși era un număr de contact acolo care m-ar fi putut ajuta să fac asta, dar cu siguranță pe viitor o voi face.

Apusul pe care l-am suprins în acest loc rămâne în continuare unul dintre cele mai frumoase la care am luat parte.

Fig. 3 - Străjerul de la mănăstire

  • Locație: Coşoteni 147432;
  • Programul de vizitare: luni – sâmbătă, 08.00am – 12.00pm. Mănăstirea se poate vizita în afara programului menționat, dar trebuie anunțat în prealabil la numărul de telefon: 0799 333 353;
  • Articol realizat în august 2018.

  • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


Leave a Reply