Cetatea Ulmetum

  • Cuvânt de început

Uneori, ca să înțelegi dimensiunile unei cetăți, trebuie să o priveşti din inima norilor.

Cetatea Ulmetum - vedere aeriană (131 metri altitudine).
Cetatea Ulmetum – vedere aeriană (131 metri altitudine).
  • Date istorice

Ulmetum este numele aşezării romane antice din marginea satului Pantelimonul de Sus, după cum rezultă dintr-o inscripţie în care erau amintiţi locuitorii “civi romani et Bessi consistenses în vico Ulmetum” (cetăţenii romani şi bessi consistenţi din satul Ulmetum). Dintr-o altă inscripţie, aflăm că Ulmetum era un sat (vicus) care făcea parte din teritoriul Capidavei.

Potrivit izvoarelor istorice, cetatea a fost construită în jurul secolului III d.H., în perioada romană târzie şi a dăinuit până în veacul al şaselea, în timpul epocii romano-bizantine. Este o cetate mică spre mijlocie, care a devenit treptat aşezare fortificată şi care în secolul V a fost atacată şi aproape distrusă de trei valuri hunice. Aşezarea antică de la Pantelimon are forma unui triunghi dreptunghic cu ipotenuza curbată[1].

Cetatea Ulmetum - vedere aeriană (131 metri altitudine).
Cetatea Ulmetum – vedere aeriană (41 metri altitudine).

Pe colţuri fortificaţia este prevăzută cu trei turnuri rotunde. Are două porţi flancate de câte două turnuri cu latură frontală semicirculară (în forma literei U). Pe latura de S-E (ipotenuza), se află 4 turnuri dreptunghiulare la care se mai adaugă încă 2 turnuri de aceeaşi formă, câte unul pe celelalte două laturi ale cetăţii. Zidul de apărare de la Ulmetum are grosimea de 2,60 m, fundaţia zidului fiind mai lată cu 20 până la 60 cm decât elevaţia[2] .

Cetatea Ulmetum - vedere aeriană (115 metri altitudine).
Cetatea Ulmetum – vedere aeriană (115 metri altitudine).

Astăzi, cetatea din imagine este un sit arheologic poziționat  în partea centrală a Dobrogei, dispus în marginea de nord-vest a localităţii Pantelimonu de Sus (jud. Constanța).

În trecut, această fortificație romano-bizantină avea un rol important, strategic, pe drumul central dobrogean ce proteja transportul mărfurilor și al negustorilor (între orașele romane Noviodunum și Markianopolis). Acest control era realizat prin intermediul militarilor cantonați pe plan local din zona limesului dunărea[3].

  • Cuvât de încheiere

Pare incredibil atunci când vezi o astfel de cetate de la nivelul solului şi te întrebi oare unde au stat cohortele romane formate din mii şi mii de soldați? Oare unde încăpeau cu toții?

Cum vă întâmpină Cetatea Ulmetum? Cam așa:

Cetatea Ulmetum?

  • Locație: Pantelimon 907230 – MAPS TO IT
  • Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 2h45min
  • Fotografii din iulie, 2019.

Leave a Reply