Cetatea Turris

  • Cuvânt de început

De la intrarea Istrului (Dunărea) pe teritoriul României și până la vărsarea acestuia în Pontus Euxinus (Marea Neagră), cetățile medievale, fortărețele și vestigiile arheologice ce se regăsesc de-a lungul mărețului fluviu îți vor face cu mână și te vor îndemnă să le vizitezi aproape la orice pas. Dar cum țara noastră nu dorește valorificarea imensului potențial cultural-istoric pe care îl posedă, o bună parte din aceste cetăți se află astăzi în stare avansată de degradare, au ajuns să fie înghițite de apele Dunării ori efectiv au dispărut în negura timpului. Vezi exemplul de la Tricule sau Giurgiu.

În schimb, fortăreața din imaginile de mai jos se încadrează la categoria aspectelor pozitive fără doar și poate. Sigur că veți spune ”Păi ce restaurare e asta?”, ”E făcută fără cap” sau ”Se putea mai bine”. Da, se putea mai bine! Întotdeauna se poate mai bine, dar până atunci, haideți să vă arăt cum se prezenta această cetate înainte de a fi începută restaurarea. Priviți imaginile mai jos (fotografiile sunt din mai 2018):

În cele ce urmează vă prezint câteva date istorice, dar și o serie de fotografii realizate în aprilie 2021.

  • Date istorice

Aproape 2.000 de ani de istorie se ascund sub ruinele cetăţii Turris (Turnu), situată pe malul stâng al Dunării, pe raza municipiului Turnu Măgurele.

Istoria cetăţii pleacă din perioada romană, din vremea împăratului Traian. De Turris, importantă fortificaţie în luptele cu turcii, se leagă atât numele lui Constantin cel Mare, cât şi numele lui Mircea cel Bătrân. Legendele spun că sub cetate ar zace un tunel care făcea legătura cu celălalt mal al Dunării. Nu prea cred, dar nah, legende.

Forma turnului de apărare se spune că era foarte asemănătoare cu Turnul Galata din zilele noastre.

Potrivit istoricilor, prima atestare a cetăţii de pe malul stâng al Dunării apare din secolul II după Hristos, în documentele străvechi cetatea fiind menţionată ca o „puternică fortificaţie”. Se spune, de asemenea, că prima construcţie pe locaţia de pe malul stâng al Dunării ar fi fost un castru roman. Unii istorici admit faptul că prima fortificaţie ridicată aici ar fi fost construită chiar de împăratul roman Traian. Dovezi ale existenţei unui castru roman pe locurile în care astăzi poate fi admirată cetatea Turris stau descoperirile arheologice făcute, aici, în ultimii zece ani.

Despre cetatea Turnu, consemnează pentru prima dată August Treboniu Laurian în ‘Magazin istoric pentru Dacia’ din anul 1846 și considera că cetatea s-a ridicat pe ruinele unui turn roman. La scurt timp cetatea a fost vizitată de Cezar Bolliac care a întreprins o săpătură, a descris ruinele şi a concluzionat că aici s-ar afla cetatea romană Romula. De fapt, materialul folosit la construirea primei faze a cetății, în perioada lui Mircea cel Bătrân, a fost adus din fostul castru roman de la Oescus, situat la sud de Dunăre, după cum urma să descopere mai târziu Grigore Florescu.

  • Cuvânt de încheiere

Cetatea Turris (Turnu) se află în plin proces de restaurare.

Am vizitat-o în Vinerea Mare (2021) și m-am bucurat să observ că poate respira și nu mai este înghițită de vegetație și fauna. Nu este finalizată, nu se poate vizita pentru că în continuare se dezvoltă multe lucruri prin împrejurimi (centre pentru vizitatori, un balon cu aer cald), dar din ce am discutat cu paznicul de acolo, se pare că restaurarea se află pe ultima sută de metri. Un aspect important este acela referitor la pietrele/cărămizile folosite la restaurare: sunt cele originale. Au fost scoase de sub pământ, spălate iar apoi cimentate pentru a (re)construi turnul principal de apărare. Deci e bine!

Dacă vreți să o vizitați, rețineți că drumul este unul foarte anevoios din momentul în care părăsiți asfaltul din apropiere combinatului chimic. Se poate merge, e ok, însă veți avea parte de piatră cubică, gropi, denivelări etc. Aproximativ 3.5 km de drum neasfaltat.

Plus de asta, cetatea se află efectiv în mijlocul câmpului (vezi imaginile de mai jos luate din dronă). Momentan, nu aveți vreo sursă de apă sau mâncare prin apropiere, dar acestea se vor construi în curând.

La final de poveste, doresc să adaug un singur lucru: Felicitări celor care au inițiat și s-au ocupat de această restaurare!


  • Locație: Turnu Măgurele, în apropiere de Donauchem Chemical Plant;
  • Articol publicat inițial în mai 2018 și actualizat în aprilie 2021;
  • Fotografii realizate în mai 2018 și aprilie 2021.

  • Dacă doriți să-mi susțineți cauza iar împreună să punem bazele unei enciclopedii care să contribuie la descoperirea unor locații cu iz istoric mai puțin vizitate și recunoscute de publicul larg, o puteți face alegând una din opțiunile de mai jos.
1. Paypal | https://www.paypal.com/paypalme/laurentiucutaru sau click aici.
2. Transfer Revolut - Link | revolut.me/larrybalaur
3. Transfer Revolut - Cont IBAN | RO52BREL0005508978190100


3 thoughts on “Cetatea Turris

  1. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

  3. Pingback: Cetatea Drencova – Țara cu Balauri

Leave a Reply