Cetatea Noviodunum

 • Cuvânt de început

No, păi cu ce să încep?

Să vă povestesc despre cum ne pierdem ADN-ul istoric cu o viteză alarmantă? Să vă spun cum din ce în ce mai multe cetăți ajung să fie înghițite de bălării? E trist. . .

Ceea ce vedeți mai jos (Fig. 1) reprezintă exemplul concret despre nivelul de respect pe care îl acordăm patrimoniului național.

Fig. 1 - Castrul Noviodunum.
Fig. 1 – Cetatea Noviodunum.
 • Date istorice

În apropierea orașului Isaccea, județul Tulcea, regăsim poate una dintre cele mai importante cetăți din Dobrogea.

Denumirea acestei cetăți – Noviodunum – este de origine celtică, „Dunum” însemnând fortificație, iar punctul în care se află astăzi era cunoscut cu mulți ani în urmă sub numele de Eski Kale, tradus din turcă ca Orașul Vechi/Cetatea Veche.

Cetatea romană, și mai târziu bizantină, Noviodunum a avut un rol strategic, economic și militar important, dezvoltarea acestei așezări ducând la statutul de „municipium” la sfârșitul secolului al II-lea. A fost, de asemenea, sediul detașamentelor legiunilor staționate în Dobrogea (leg. V Macedonica, leg. Italica, leg. XI Claudia) și baza principală pentru flota romană Classis Flavia Moesica care controla Dunărea de Jos și țărmurile nordice și occidentale ale Mării Negre.

În prezent, Cetatea Noviodunum este un sit arheologic (Slide 1) situat în partea de est orașului a Isaccea.

Fortificația era înconjurată de ziduri masive, inclusiv turnuri mari (Fig. 2), impresionante, ce sporeau nivelul defensiv al acesteia. Lângă oraș au fost descoperite urme ale unei vechi bazilici creștine, care datează din secolul al V-lea. În jurul fortului, au fost găsite o așezare civilă mare și cimitire cu numeroase morminte, care pot fi datate din epoca romană târzie, precum și din epoca bizantină.

Fig. 2 - Ruinele zidului de apărare de la Noviodunum.
Fig. 2 – Ruinele zidului de apărare de la Noviodunum.
 • Classis Flavia Moesica

Classis Flavia Moesica sau Flota romană de la Dunărea de Jos a fost înființată de împăratul Flavius Vespasianus (69-79), cel care a inclus Dobrogea în provincia Moesia. Baza principală a flotei danubiene se afla la Noviodunum/Isaccea. Dobrogea a fost cucerită definitiv de romani în timpul împăratului Augustus (30 î. H. – 14 d. H.) în urma expediției din 29-28 î. H., iar împăratul Tiberius (14-37) a întemeiat provincia Moesia (Bulgaria de V dintre Dunăre și Balcania) în anul 15 d. H. Provincia a fost extinsă în anul 46 asupra Bulgariei de E dintre Dunăre și Balcani de împăratul Claudius (41-54), iar Dobrogea a fost inclusă în această provincie de împăratul Flavius Vespasianus (69-79)[1].

Tot Vespasian a început organizarea limes-ului (frontieră fortificată) dunărean, definitivat de împăratul Traianus (98-117). În acest context, el a înființat Classis Flavia Moesica sau Flota Dunării de Jos, care avea în responsabilitate și litoralul vestic al Pontus Euxinus/Marea Neagră și era inclusă în armata provinciei Moesia[2].

Reconstrucţia unei astfel de nave fluviale romane se poate observa în Fig. 3. Ambarcațiunea a fost concepută ca o navă de intervenție rapidă și nu de luptă îndelungată. Ar fi fost vâslită de către trupele înșăși (32 rame, 16 pe fiecare parte). Scuturile montate lateral proteja vâslașii de proiectelele venite dinspre malurile râului.

 • Cuvânt de încheiere

În prezent, cetățile antice dobrogene, vreo 40 la număr (potențial uriaș, alții ne-ar invidia), nu sunt puse în valoare (excepție fac Histria, Adamclisi), săpăturile stagnează de mulți ani ori n-au fost cercetate deloc, fauna și flora sunt la ele acasă și astfel turistul pleacă cu o imagine dezolantă de la fața locului.

În cazul de față, înțeleg din acest articol”monumentele antice de la Cetatea Noviodunum din Isaccea, județul Tulcea, vor fi conservate, restaurate și mai bine puse în valoare pentru publicul larg în cadrul unui proiect desfășurat cu fonduri de peste 300.000 lei oferite de Primăria orașului Isaccea și Institutul Național al Patrimoniului”. Așa să fie!

P.S.: De notat că această cetate, Noviodunum, este menționată și sub numele de castru roman în anumite surse istorice sau în mediul online. Oricum ar fi, fortificația de la Isaccea trebuie să revină la viață.


 • Locație: Click WAZEMAPS pentru coordonate pe hartă.
 • Program: oricând
 • Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 4h.
 • Articol realizat în august, 2019.

Articol susținut fianciar de balaurii Larry Forex și Georgiana Amalia Marinescu


6 thoughts on “Cetatea Noviodunum

 1. Pingback: Cetatea Halmyris – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Castrul roman de la Pietroasele – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Cetatea Ulmetum – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Castrul roman Jidova – Țara cu Balauri

 5. Pingback: Castrul roman Arrubium – Țara cu Balauri

 6. Pingback: Cetatea Capidava – Țara cu Balauri

Leave a Reply