Cetatea lui Mircea cel Bătrân

În buza Dunării, la 70km distanță față de București, stau mărturie o mână de pietre cu un trecut mai mult decât zbuciumat.

Cetatea Giurgiu sau Cetatea lui Mircea cel Bătrân, așa cum mai este (re)denumită, poartă pe zidurile sale peste 400 de ani de stăpănire otomană și 30 de asedii de-a lungul celor aproximativ 700 ani de existență.

Țara Românească a îndurat multe bătălii de pe urma aceste cetăți. Fiind punctul principal pe calea granițelor Imperiului Otoman, Bizantin dar și al Bulgariei o perioadă, cetatea a fost des atacată, cucerită, distrusă, incendiată şi iar refăcută. Dintre toate cetățile ridicate pe teritoriul Valahiei, niciuna nu a trecut prin mai multe lupte și perioade atât de îndelungate de asediu.

Conform documentelor din perioada respectivă, Mircea cel Bătrân (1386) pare să fi construit cetatea folosindu-se de baze mai vechi. Fundația are la baza piatră, dar zidurile și turnurile au fost clădite din lemn și pămănt. Insula Giurgiu, locul unde se regăsește această fortificație, pe vremuri, reprezenta un mare puncte de tranzit între teritoriile românești și cele otomane. Și din acest motiv Mircea cel Bătrân a decis să refacă acestă zonă percepând astfel taxe comerciale.

Astăzi, după mai bine de 700 de ani, ruinele cetății încă își păstrează forma de odinioară doar că etapele sunt mai greu de distins. Fundaţia tur­nului rotund, dar şi bucăţi din zidurile groase, de peste un metru, unde odinioară erau ridicate turnurile pătrate, pot fi însă recunoscute.

Mulți dintre cronicarii vremurilor de pe atunci, specifică faptul că acest punct de frontieră a fost atăt de dorit de fiecare teritoriu/imperiu încăt conducătorii lor, la fiecare victorie asupra acestei cetăți, erau considerați printre cei mai mari generali ai lumii.


Locație: Giurgiu

– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s