‘Cetatea’ Argedava

  • Cuvânt de început

Pe DJ 412A, între satul Novaci şi oraşul Mihăileşti, jud. Giurgiu, regăsim localitatea Popeşti.

Nimic interesat pânã aici, însă la marginea acestei localități, aproape de cimitirul satului şi în capãtul strãzii Cetãții, ne întâmpinã falnic nişte gunoaie şi o … movilã. Pe această rovină de câmpie s-a format Argedava, fostã cetate geto-dacicã, punct strategic în Câmpia Munteniei şi cel mai probabil locul de naştere al lui Burebista, regele dacilor şi geților[1].

Movila de la Argedava (1)
Movila de la Argedava (1)
  • Date istorice

Conform cercetãrilor arheologice, aici s-au descoperit colibe, unelte, vetre de foc, cazarme militare etc. Vasile Pârvan, istoric la origini şi cel care a inițiat sãpãturile de-a lungul râului Argeş, cunoscut în trecut sub numele de râul Argessis, moare în anul 1927 lãsând în urma sa documente incomplete şi sãpãturi neterminate. Ultimele acțiuni arheologice pe aceastã terasã au fost efectuate în anul 1990.

Movila de la Argedava (2)
Movila de la Argedava (2)

Fosta cetate era aşezatã pe valea Argeşului, curs de apã ce a format de-a lungul anilor bãlți în lunca din apropiere. Trei laturi ale cetãții erau apãrate de aceste bãlți în timp ce o altã laturã avea un şanţ transversal şi o tentativã de val de pãmânt ce-şi aveau rostul de a bloca intrarea inamicului.

Movila de la Argedava (3)
Movila de la Argedava (3)
  • Cuvânt de încheiere

Din păcate, tot ce am spus mai sus cade în momentul în care ajungeți efectiv aici. O simplã movilã înconjuratã de vãi şi gunoaie, la prima vedere, nu reprezintã absolut nimic. Dar atunci când urci şi iei la picior acest ‘deal’, inevitabil sã nu observi şanturile paralele şi perpendiculare ce au forma tranşeelor militare, potecile ce se intersecteaza la fiecare pas, forma vetrelor de foc sau chiar înãlțimea propriu-zisã a celor patru laturi.

Movila de la Argedava (4)
Movila de la Argedava (4)

Movila de la Argedava (5)

Astãzi, din pacate, buruienile şi gunoaiele şi-au fãcut loc pe lângã Argedava.

Movila de Argedava, vedere din dronă (1)
Movila de Argedava, vedere din dronă (1)

Movila de Argedava, vedere din dronă (2)


  • Locație: Mihailesti, Strada Argedava, Popești
  • WAZE TO IT / MAPS TO IT
  • Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 40min.
  • Fotografiile sunt din ianuarie 2018 și februarie 2019.

Ce alte situri arheologice de o importanță majoră ați mai vizitat pe teritoriul României

© Țara cu Balauri

Leave a Reply