Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș

Puțină lume mai realizează astăzi că o necropolă ne amintește de înviere…

Noua biserică de lângă legendara Mănăstire Curtea de Argeș, destinată să fie la rândul ei o prelungire a necropolei regale, are prin construcția sa mai multe elemente prin care ne „vorbește” permanent de învierea credincioșilor ale căror rămășițe pământești vor fi depuse, în timp, în acel spațiu.

Catedrala ale cărei hramuri sunt Sf. Filofteia și Sf. Arhangheli Mihail și Gavril va fi, practic, biserica de întâmpinare, primul monument care va fi văzut de vizitatori, fiind amplasată în fața celei ctitorite de Neagoe Basarab. Fără doar și poate, monumentul absolut al acelui spațiu rămâne catedrala lui Neagoe Basarab, noua biserică fiind mai joasă și un pic retrasă în spate, tocmai pentru a păstra nealterate măreția și frumusețea zidirii legendarului Meșter Manole.

Așadar, noua catedrală se înscrie firesc în acest spațiu, de unde și cărămida aparentă, în stilul tradițional, cu care este făurită. Reprezintă o rezonanță explicită a noului edificiu împreună cu palatul episcopal, ambele ultilizând cărămida aparentă și ancadramentele cu detalii de piatră. Altarul va fi făcut doar din piatră, toate acestea, trecerea de la cărămidă la piatră, precum se observă și la biserica Sf. Nicolae Domnesc, având simbolistica lor. Cărămida aparentă va fi doar în exteriorul construcției, interiorul bisericii va fi cu mozaic, după modelul zidirii lui Neagoe Basarab – refăcută, cum se știe, între anii 1875 și 1885 după planurile arhitectului și restauratorului francez André Lecomte de Noüy, același care a restaurat și biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași, devenit membru corespondent al Academiei Române.

O parte din familia regală se odihnește aici: Regele Mihai I alături de soția sa Ana, Principesă de Bourbon-Parma, Carol al II-lea al României și Principele Mircea, al şaselea copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

În fața Catedralei se află statuia lui Neagoe Basarab, domn al Țării Românești între 1512 și 1521.


Locație: Bulevardul Basarabilor 1, Curtea de Argeș 115300.

– Se poate să greșesc, dar din câte am înțeles aceasta nu se poate vizita. Motivul pentru care am reușit să obțin câteva fotografii din interior este pentru că am participat la reînhumarea lui Carol al II-lea în Catedrala Arhiepiscopală.
– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 2h.

IMG_20190309_142411

Leave a Reply