Castrul roman Arutela

Castrul roman Arutela, monument istoric, situat în localitatea Păușa, punctul ”Poiana Bivolari”, orașul Călimănești, a fost construit în anul 138 d.Hr. de către o unitate de arcași sirieni denumiți ”Suri sagittari”, în timpul împăratului Hadrian, din ordinul guvernatorului imperial al provinciei Dacia Inferior, Titus Flavius Constans.

Castrul supraveghea circulația pe Valea Oltului spre Transilvania și forma, alături de celelalte castre și fortificații din Masivul Cozia, o puternică linie de apărare în fața atacurilor populațiilor barbare, cunoscută sub numele de ‘‘Limes Alutanus”. A funcționat până la jumătatea sec. al III-lea d.Hr. când, o revărsare puternică a râului Olt a distrus o parte din fortificație, ceea ce a determinat abandonarea acestuia.

Castrul roman Arutela în forma sa actuală, a fost refăcut între anii 1981-1983, după proiectul arh. Aurel Teodorescu și pe baza documentației științifice a dr. Cristian Vlădescu, coordonatorul cercetărilor arheologice desfășurate de către Muzeul Militar din București.


Locație: Centura Călimănești, 245601

– Tarif intrare: liber
– Program: 24/24
– Din Râmnicu Vâlcea, cu mașina personală, am făcut aproximativ 30min.

 

2 thoughts on “Castrul roman Arutela

  1. E interesant acest castru dar din pacate eu nu am gasit o solutie pentru a ajunge la el din Calimanesti, fara sa ma expun pericolului de a merge pe sosea pe langa masini. Mi-ar fi placut sa-l vizitez.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s