Biserica Sân Nicoară

  • Cuvânt de început

Este trist . . . Este efectiv trist cum pot fi păstrate și mai ales îngrijite monumentele istorice din țara noastră.

Curtea de Argeș este un oraș construit pe repere istorice. Iar aceste repere istorice se văd la orice pas, la orice colț și pe aproape orice edificiu din urbea argeșeană. Din păcate, o parte dintre aceste monumente istorice, au ajuns în paragină.

  • Date istorice

Biserica Sân Nicoară din Curtea de Argeș, aflată în imediata apropierea a Bisercii Domnești și componentă a acesteia din punct de vedere istoric, a devenit planșă pentru desenat. Ridicată în secolul al XIV-lea într-un stil bizantin unic, respectivul monument a fost vandalizat în ultimele luni de mai multe grupuri de tineri care au scris cu graffiti pe ziduri şi au rupt bucăţi de cărămizi.

Biserica Sân Nicoară
Biserica Sân Nicoară

Biserica situată în parcul cu același nume ar fi, după tradiţia populară, ctitoria Doamnei Marghita, soţia legendarului Negru Vodă. Potrivit celei mai cunoscute legende legate de sfântul lăcaş, biserica ar fi fost însă ridicată din porunca Doamnei Clara, mama vitregă a voievodului Vlaicu-Vodă (Vladislav Vlaicu).

 Biserica Sân Nicoară
Biserica Sân Nicoară

Răscolind internetul, am dat peste acest text menționat de către Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Curtea de Argeş, care într-un fel sau altul deslușește puțin misterul ce planează deasupra bisericii: “Legenda spune că a fost biserică romano-catolică şi a slujit ca lăcaş de cult pentru doamna Clara Dobokay. Tot legenda spune că Vladislav Vlaicu, fiind plecat la război, doamna a adus mulţi preoţi catolici cu care spera să-i catolicizeze pe români. Reîntors victorios de pe câmpul de luptă, Vlaicu s-a mâniat foarte tare la auzul politicii duse de mama sa (vitregă) şi a dat ordin să se tragă cu tunul cu ghiulele de piatră în biserică. Apoi a alungat-o pe mama sa, într-un car cu boi, în Transilvania. Fiind vară şi foarte cald, atunci când Doamna Clara a ajuns la Domneşti şi boii au văzut apa, au luat-o la fugă spre râu şi au răsturnat carul în râu. Doamna Clara s-a înecat. De atunci râul se numeşte Râul Doamnei”.

Biserica Sân Nicoară
Biserica Sân Nicoară
  • Cuvânt de încheiere

Atât cât se mai poate, recomand vizitarea acestui monument. Este situată într-o zonă a orașului Curtea de Argeș de unde se spune că Țara Românească ar fi prins rădăcini. Este o biserică atât de veche încât ar merita o restaurare de-a fir a păr. Vom vedea . . .

Se poate vizita oricând. Click WAZE TO IT / MAPS TO IT pentru coordonate pe hartă.


Leave a Reply