Bătălia de la Podul Înalt

Nea Ştefan ãsta, pe 10 Ianuarie 1475, undeva lângă Vaslui, a dus o luptă straşnică împotriva oastei otomano-munteană condusă de Suleiman Paşa. De partea sa avea o armată moldo-maghiaro-poloneză. Otomanii ãştia şi-au cam luat-o pe cocoaşã pe atunci pierzând (după spusele unor cronicari) aproape toată armata. Ștefan cel Mare a fost numit eroul creștinătății la finele acestei bãtãlii.
Omu’ a otrãvit fântânile, s-a folosit de terenul accidentat şi greu de pãtruns, a ascuns toate merindele ce se puteau gãsi de-a lungul drumului astfel încât, atunci când au ajuns la faţa locului, otomanii mai aveau 70% viața. Cca. 40.000 de moldoveni + 9000 de secui, unguri şi polonezi a avut Ştefan sub conducere. Paşa s-a prezentat la examen cu aproximativ 120.000 de otomani, aici adãugându-se 37.000 de munteni-bulgari. Pașa a picat examenul.
“Când a văzut Ştefan puzderia ceea de turci, n-a fost chip să se bată făţiş şi la un loc larg; îndată a cotigit-o Ştefan cu oastea îndărăt, pe ici, pe colea. Şi tot i-a tras pe turci, încet-încet, drept pe unde ştia năzdrăvanul Moldovei că i-ar face chisăliţă pe duşmanii care vroiau să-i închinăm ţara, cu voie ori fără voie. Cu şiretlic i-a băgat pe turci într-o vale înconjurată numai de codri mari şi locuri fioroase, aşa că te uitai numai în cer şi-n pământ, încolo nu vedeai decât codru sălbatic, văi mocirloase, râpi prăpăstioase şi locuri întunecoase.”
Este una dintre cele mai importante bãtãlii purtate şi câştigate de cãtre Ştefan cel Mare.

Locație: DN24 117, Muntenii de Jos 737365

– Tarif intrare: liber
– Program 24/24
– Din Vaslui, cu mașina personală, am făcut aproximativ 20min.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s