Bătălia de la Călugăreni

Comuna Călugăreni, județul Giurgiu este o localitate ce poartă pe ai săi umeri o înfruntare ce a schimbat cursul istorie (în bine) în țara noastră.

Pe 13/

Otomanii dispuneau de o armată alcătuită din 50.000 – 60.000 de oameni, la care se adaugă personalul auxiliar, în timp ce sub comanda lui Mihai Viteazul se găseau între 10.000 şi 16.000 de oşteni, plus 12 tunuri. Alături de steagurile boierilor şi câteva unităţi ţărăneşti, domnul muntean se mai baza pe un detaşament de mercenari cazaci, precum şi pe 4.000 de maghiari şi secui, aflaţi sub comanda lui Albert Király. Trupele ardelene au fost trimise de principele Transilvaniei, Sigismund Báthory(1581 – 1599, 1601 – 1602), în baza tratatului de la Alba Iulia (20 mai 1595), prin care, în schimbul acceptării suzeranităţii sale de către domnul muntean, acesta se obliga să-l ajute împotriva otomanilor.

Inferioritatea numerică şi numărul net superior al trupelor lui Hasan paşa, l-au obligat pe domn, în cele din urmă, să se retragă la lăsarea întunericului. În raportul către marele duce al Florenţei, Ferdinando de Medici, Mihai Viteazul prezenta faptele astfel:

„„mă încăierai cu ei într-o bătălie în aşa fel că ţinu toată ziua, unde făcui mare pagubă turcilor, spre ruşinea lui Sinan paşa, căci în lupta aceea însuşi Sinan paşa se prăvăli de pe cal într-o mlaştină foarte întinsă, de unde cu mare greutate fu scos … Şi după ce Sinan a îndurat o aşa batjocură de la noi, se mânie foarte, şi aşa se hotărî să pornească cu toţi ai săi asupra noastră. Deci eu văzând că nu voi putea ţine piept, venii la Târgovişte””

În memoria acestor fapte săvârșite de către Mihai Viteazul, oficialitățile din Călugareni au ridicat două monumente în cinstea domnitorului:

  • Statuia lui Mihai Viteazul – localizată în fața Primăriei
  • Monumentul Mihai Viteazul – localizat peste drum de Primărie

De asemenea, lângă Primărie, se mai poate vizita un alt monument, și anume Crucea de Piatră (Grânarilor).

Pentru o localitate ce respiră istorie și care trebuie pusă pe piedestal, Călugăreniul de astăzi nu prezintă interes pentru turistul ce tranzitează aceste meleaguri. În orice ipostază și sub orice formă, nu trebui dat uitării faptul că ultimul domn al Dinastiei Drăculeștilor , acest ‘Malus Dacus’, prin rezultatul Bătăliilor de la Călugăreni și Giurgiu, a reușit să alunge amenițarea otomană din Țara Românească.

Într-un final, „„Bătălia de la Călugăreni rămâne un episod semnificativ, dar nu decisiv, din marea confruntare dintre creştini şi otomani, înscrisă sub semnul Ligii Sfinte şi trecută în cadrul Războiului de 15 ani. Ea nu a fost o victorie hotărâtoare a lui Mihai Viteazul şi a glorioşilor români – cum se mai spune uneori – ci o victorie de moment a creştinilor, care se aliaseră tocmai ca să dea o replică turcilor. Dacă termenul de victorie pare prea puternic, se poate vorbi de o replică creştină demnă şi fermă, cu mari pierderi pentru otomani, rămaşi dezorientaţi la finele bătăliei””


Locație: E85 212, Călugăreni, județul Giurgiu.

– Tarif intrare: liber
– Programul de vizitare: 7/7, 24/24
– Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 40min.

 

Leave a Reply