Vila Bosianu

  • Cuvânt de început

Printre copacii celebrului parc Carol din București se ridică o clădire mândră care se încăpăţânează să reziste vremurilor. A fost construită cu mult timp înainte de amenajarea frumosului parc şi imobilul l-a găzduit inclusiv pe Alexandru Ioan Cuza chiar înainte de Unirea Principatelor Române, de la 24 ianuarie 1859. Vila Bosianu, căci despre ea este vorba, adăposteşte în prezent biblioteca Institutului Astronomic al Academiei Române.

Fig. 1 - Vila Bosianu (1)
Fig. 1 – Vila Bosianu (1)
  • Date istorice

Vila Bosianu a fost construită în stilul neogotic între anii 1853 – 1859, într-o zonă mănoasă situată în sudul Capitalei, unde la vremea respectivă existau doar livezi şi vii. Acesta a fost şi un aspect pentru denumirea actualei Şosele a Viilor.

”Bosianu hotărăşte să îşi construiască o casă, un conac, pe Dealul Filaret, dacă putem să îi spunem astăzi aşa, pentru familia lui. Pentru aceasta trebuia să apeleze la un arhitect remarcabil al vremii”, afirmă fostul director al Institutului Astronomic al Academiei Române. Astfel îl alege pe Luigi-Ludovic Lipizer (1824 – 1864), un arhitect ce provenea din Triest (din nord-estul Italiei), ce se afla la vremea respectivă în Imperiul Austriac. Foarte apreciat de domnitorul Barbu Ştirbei, Lipizer a fost şi cel care a ridicat o serie de case şi biserici în Bucureşti şi Târgovişte, dintre care cea mai cunoscută este Casa Librecht-Filipescu (actuala Casă a Universitarilor), care seamănă foarte mult cu imobilul Bosianu.

Fig. 2 - Vila Bosianu (2)
Fig. 2 – Vila Bosianu (2)

Perioada comunistă şi cutremurele şi-au pus amprenta asupra clădirii. În perioada comunistă au dispărut parchetul şi sobele originale, piese de mobilier, printre care celebrul pat al lui Bosianu, dar şi candelabre. La începutul anilor ’90 au fost refăcute părţi de mobilier, sub influenţa designului ferestrelor şi a stilului din perioada lui Bosianu, dar şi interbelic, iar la clădire s-au făcut reparaţii, însă materialele folosite la vremea respectivă au fost insuficient de rezistente. Totodată, veranda cu geamuri a lui Bosianu, de la scara principală a clădirii, care apăra de ploaie şi viscol, nu a mai fost restaurată. Astfel, în pereţii Vilei Bosianu, clădire de patrimoniu, au avut loc infiltraţii puternice de apă, fiind necesare noi lucrări.

Fig. 3 - Vila Bosianu (3)
Fig. 3 – Vila Bosianu (3)
  • Cuvânt de încheiere

Din păcate, nu se poate vizita la interior, iar perioada cea mai bună pentru a fotografia vila din exterior este iarna, atunci când copacii din împrejurimile acesteia sunt fără frunze.

Sursă text, aici.

 

Voi ce edificii cu tentă istorică ați vizitat în București?

 

© Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s