Sarmizegetusa Regia

 • Cuvânt de început

Nu vreau să fiu fanatic și nici nu vreau să induc ideea că poporul ăsta a fost unul special, dar vă spun cu toată încrederea că acest loc are ceva aparte. Din punct de vedere spiritual nu știu, fiecare cu frecvența lui, dar din punct de vedere militar, strategic, geografic sau geopolitic, din punct de vedere al materialelor de construcție, al finisajelor, al așezărilor fundațiilor, drumul ce străbate pădurea până aici, zidurile de apărare…eh, toate acestea te pun pe gânduri și îți răscolesc genul de întrebări precum: Așa primitivi au fost ăștia? Habar n-aveau în a lega două cuvinte? Erau barbari?

 • Cea Regească

Lăsând aceste lucruri (puțin) deoparte, Sarmizegetusa Regia (cea regească) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Aceasta se regăsește în centrul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane.

Sarmizegetusa se întinde pe o suprafață de aproape 3km. Suprafață acesteia este terasată, plină de drumuri de acces ce duc către zona sacră (Fig. 1) și din care s-a descoperit până în acest moment numai…5-7%.

Fig. 1 - Zona sacră, vedere generală (1)
Fig. 1 – Zona Sacră, vedere generală (1)

Murus Dacicus, metoda de construcție folosită pentru zidurile cetăților și fortificațiilor din Dacia (Fig. 2), avea 3 m grosime și o înălțime de aproximativ 4-5 m. Zidul cetății înconjoară cetatea în sine pe toată suprafața ei.

Fig. 2 - Murus Dacicus
Fig. 2 – Murus Dacicus

Tarabostes (nobilii daci) aveau apă în caselor lor, adusă prin țevi ceramice. Canalizare este făcută din andezit (rocă vulcanică), sculptată astfel încât să prindă o formă circulară pentru o scurgere mai bună a apei (Fig. 3).

Fig. 3 - Sistem de canalizare
Fig. 3 – Sistem de canalizare

Templele de asemenea sunt construite din andezit (Fig. 4 & 5).

Fig. 4 - Templul (re)denumit 'Săgeata Soarelui de Andezit'
Fig. 4 – Templul (re)denumit ‘Săgeata Soarelui de Andezit’
Fig. 5 - Templul mare de andezit
Fig. 5 – Templul mare de andezit

Aici s-au descoperit mai multe blocuri de calcar cu litere grecești și monede din aur cu înscrisul „Koson” (fost rege al dacilor după domnia lui Burebista). De asemenea, aici a fost descoperit acel vas cu inscripția latină „DECEBALVS PER SCORILO”, în traducere însemnând, se pare, „Decebal, fiul lui Scorilo”.

În cursul anilor 1995-2001 întreaga zonă Sarmizegetusa Regia (înscrisă pe lista monumentelor UNESCO în 1999) a fost vizitată de activitățile unor grupări ale crimei organizate, care au practicat braconajul arheologic pe scară largă folosind, cu precădere, detectoare de metale. Aici au fost descoperite mai multe brățări dacice din aur.

Arhitectura îmbina trăsături religioase și militare, arătând legătura strânsă dintre aceste două aspecte în mentalitatea poporului dac. Zona sacră (Fig. 6) conținea o serie de sanctuare și un altar de sacrificiu, în timp ce restul construcțiilor erau clădiri fortificate. În afara limitelor orașului, se aflau monumente, case şi morminte care au fost construite în timpul ocupației romane.

Fig. 6 - Zona sacră (2)
Fig. 6 – Zona sacră (2)

Cetatea se pare că ar fi fost locuită până în secolul V. După Antichitate, aceasta și-ar fi pierdut numele original pentru diferite toponime slave, cum ar fi Teregova, Voislova, Bucova, Grădiște, și a recuperat denumirea iniţială abia în timpurile moderne.

Locația acesteia este în județul Hunedoara, la 8 kilometri de “Porțile de Fier ale Transilvaniei”, un alt grup de fortificații.

Drumul de acces este unul foarte bun, intrarea costă 10 lei (pentru adulți) iar impresia pe care o veți avea la plecare este de neînlocuit.

 • Cuvânt de încheiere

De cum intri (Fig. 7) în zona sacră a Sarmizegetusei, multe gânduri de bine te vor încerca. Îți promit!

Fig. 7 - Accesul către zona sacră
Fig. 7 – Accesul către zona sacră

 • WAZE TO IT / MAPS TO IT
 • Locație: Grădiștea de Munte
 • Tarif intrare: 10 RON
 • Program: 1 mai – 30 septembrie -> zilnic între 09.00am – 20.00am / 1 martie – 30 aprilie și 1 octombrie – 30 noiembrie -> zilnic între 09.00am – 18.00am / 1 decembrie – 28/29 februarie -> zilnic între 10.00am – 15.00pm. Ultima intrre a turiștilor în zona administrativă se face cu 30 de minute înainte orei de închidere.
 • Din București, cu mașina personală, am făcut aproximativ 5h20min.
 • Articol realizat în mai, 2018.

 

© Țara cu Balauri

 

6 thoughts on “Sarmizegetusa Regia

 1. Pingback: Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Țara cu Balauri

 2. Pingback: ”Cetatea Sarmizegetusa – reconstitutită după Columna Traiana și ruinele din Grădiștea” – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Rex Dacorum – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Castrul Roman Drobeta – Țara cu Balauri

 5. Pingback: Brățările dacice din aur – Țara cu Balauri

 6. Pingback: De pe vremea când lupul era căţel şi spiritele împărţeau dreptatea… – Țara cu Balauri

Leave a Reply